Piščančja obara s šparglji
Spomladanski ajmoht!
Midva naravnost obožujeva juhe, obare, enolončnice in mineštre, saj jih zaradi cele trume sestavin že po definiciji razganja od dobrih okusov.
Med najbolj slastne zagotovo spada piščančja obara, pri kateri temelje arom postavi zlato zapečeno piščančje meso s kostjo in kožo. Klasično zelenjavno ekipo v njej sva midva pomladila z aktualnimi šparglji, z okusi pa nisva štedila pri nobenem koraku.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
500 g piščančjih beder
4 žlice rastlinskega olja
3 korenčki
2 krompirja
250 g špargljev
1 čebula
100 ml vina
1 žlička sladke rdeče paprike
2 lovorjeva lista
1 žlička majarona
0,5 žličke timijana
0,5 žličke poprovih zrn
1 žlica jabolčnega kisa
sol
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Najprej pripravimo zelenjavo: čebulo na drobno nasekljamo, korenje narežemo na kolesca, krompir na majhne koščke, šparglje pa na kolutke. Špargljeve vršičke razpolovimo.
- V večjo kastrolo zlijemo olje in ga segrejemo.
- Na vroče olje položimo piščančja bedra in jih kotalimo po posodi, da se lepo zapečejo.
- Bedra odstranimo, v lonec pa vržemo na drobno nasekljano čebulo. Pražimo jo, da postekleni.
- Zdaj v pisker skočijo še vsa zelenjava razen špargljevih vršičkov in vse začimbe. Solimo z tremi krepkimi ščepci soli.
- Mešamo in pražimo nekaj minut, nato dolijemo vino.
- Ko vino izpari, v lonec vržemo bedra in dolijemo toliko vode, da sega dva prsta nad sestavinami.
- Lonec pokrijemo, obaro pa kuhamo na srednje-nizkem ognju 45 minut. 10 minut pred koncem vanjo potunkamo še špargljeve vršičke.
- Pred postrežbo v obaro vmešamo še jabolčni kis in jo solimo po okusu.
K odkritemu loncu ajmohta na nedeljski mizi bodo lačni pritekli kot muhe na med. Sicer ta ponosna obara ne potrebuje pajdaša, pa se vseeno odlično ujame z žganci, žličniki ali pa le s kajlo dobrega kmečkega kruha.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
1 Response
[…] Tako, pridelali smo celo goro prijetno mehkih žgancev z nežno česnovo noto. Kakor veli tradicija, jih mora levji delež zmanjkati, še preden se pridružijo jedem, kot so pečenice in zelje, kislo mleko ali, seveda, piščančja obara. […]