Limonina krema (posset)
Pusti moj posset!
Kljub temu, da jogurtove strjenke in panakote poznamo že na pamet, se k njim vedno znova vračamo zaradi svežine, prijetne teksture in odličnega ujemanja s sadjem.
Vse te točke odkljuka tudi posset – sladka limonina krema. Gre za sladico, ki se je na britanskem otočju v 16. stoletju razvila iz pijače za miren spanec. V današnji obliki je povsem podobna panakoti, le da je po teksturi nežnejša in bolj kremna.
Pri obeh omenjenih klasikah za čvrsto teksturo uporabljamo želatino, ki je nekateri ne želijo ali pa ne znajo uporabiti. Pri limonini kremi pa se smetana učvrsti zaradi spremembe v kislosti. Če v mleko dodamo limono ali kis, se pričnejo beljakovine v mleku združevati v skupke in mleko se neenakomerno sesiri. Pri sladki smetani je pesem drugačna, saj vsebuje neprimerno več maščobe in manj vode. Visoka vsebnost maščobe prepreči beljakovinam, da bi tvorile skupke, rezultat pa je gladka in nežna krema.
Ker je smetana odličen nosilec arom, jo je lahko prepričamo v to, da se navzame dobrih okusov. Dovolj so že tri vrečke poljubnega čaja, da prevzame njegov okus in barvo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine
Krema:
500 ml sladke smetane (s 35 % mlečne maščobe ali več)
1 dl limoninega soka (ali 5 g citronke)
1 vrečka vanilin sladkorja
lupinica 1 limone
Aroma:
3 vrečke poljubnega čaja
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Kozico pristavimo nad ogenj in v njej zavremo sladko smetano. Budno pazimo, da nam ne prekipi.
- Če želimo limonino kremo aromatizirati, potem smetano odstavimo in vanjo namočimo tri poljubne čajne vrečke. Midva sva uporabila malinov čaj.
- Čajne vrečke pustimo namakati 15 minut, nato jih dobro ožamemo.
- Kozico pristavimo nazaj na ogenj in dodamo sladkor.
- Smetano mešamo do vretja, nato jo odstavimo ter primešamo limonin sok in limonino lupinico.
- Nalijemo jo v lične kozarce in jo pustimo, da se shladi na sobni temperaturi.
- Kozarce postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Kozarčke okrancljamo z jagodičevjem ali koščki poljubnega sadje, odlično pa se posset ujame tudi s sadnimi prelivi.
Sladki tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljena!
Ali bi tak posset “stal” na tortni podlagi, tako kot skutna ali jogurtova torta, ali bi bilo bolje dodat še kakšen list želatine?
Prijazen pozdrav in lepe praznike.
Marjana,
žal ne, edino v lončku se dobro obnese.