Miklavževe palice
Palica, ki se je razveseliš za miklavža!
Ko se za miklavža narišeš pri svojcih, bolj ali manj trepetaš, da te tam čaka palica. Letos smo lahko brez skrbi – palico bomo fasali vsi, tudi tisti najbolj pridni! Še sreča, saj so slastne in hrustljave!
Tile miklavževe pohodniške palice so nadvse nalik grisinom, za nameček potresene s sezamom.


Sestavine
Palice:
250 g moke
120-150 ml vode
50 ml olja
1 žlička suhega kvasa
1 žlička sladkorja
1 žlička soli
1 jajce
sezamova semena
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Priprava testa:
- V skledo stresemo moko, v sredini kupa pa izkopljemo jamico.
- V jamico zlijemo vodo in olje ter stresemo sladkor, suhi kvas in sol.
- Vse skupaj najprej zmešamo, nato pa zgnetemo v voljno in gladko testo. To bo najbolje opravil kuhinjski robot.
- Skledo tesno pokrijemo s pokrovom, prozorno folijo ali vlažno krpo.
- Testo naj vzhaja 30 minut.
Oblikovanje palic:
- Vzhajano testo prenesemo na delovno površino.
- Testo razpolovimo, vsako polovico pa razvaljamo v pravokotnik debeline 0,5 cm.
- Pravokotnik narežemo na trakove, debele kot prst.
- Z dlanmi povaljamo trakce, da jih zaoblimo.
- Vsako kačico na koncu zvijemo v spiralo, da postane podobna miklavževi palici.
- Razvrstimo jih po pekaču, prekritim s papirjem za peko.
Peka:
- Jajce razžvrkljamo in ga s čopičem premažemo po palicah.
- Po njih posujemo še sezam, nato pa jih pustimo 20 minut pri miru.
- Pečemo jih 15-20 minut pri 200 ºC, da dosežejo zlatorumeno barvo.













