Zdrob z žara z bučnim oljem

Pozobaj zdrob!

 

Le redkokaj se po napornem tednu bolj prileže kot piknik s prijatelji. Narava, dobra hrana in smeh v trenutku sprostijo stres, ki se je zahrbtno in potuhnjeno nabiral pretekle dni. Tik pred zdajci pa te pokliče prijatelj in sporoči, da bo poleg piva privlekel tudi svojo novo deklino, ki je veganka. Tristo kosmatih, le kaj bo ubogo dekle žvečilo, ko pa je tokratna izvedba nadvse mesna, povrhu pa še podkrepljena z maslenimi štručkami? Zelenjavno piknik zasedbo pa tvorita le zelena solata in paradižnik.


Hiter pobrsk po domačih predalih razkrije, da se bo moral tokrat kot rešitelj izkazati zdrob, pa naj bo to pirin polnozrnati ali pa pšenični. V stilu pečene polente ga lahko narezanega na rezine zalučaš na žar in s tem razveseliš vse nemesojede.


Nagrabi si:
1 skodelico pirinega polnozrnatega zdroba
2 skodelici vode
oljčno olje
bučno olje
češnjev paradižnik
mlado čebula
sol
začimbe po okusu

V lonec vlij vodo in vanjo frcni sol. Ko zavre, v posodo stresi zdrob in ga kuhaj dve minuti.

Dobljeno zmes vlij na nizek pekač in jo razporedi na tanko. Pekač zatlači v hladilnik.

Ko se zmes strdi, jo nareži na enakomerne rezine.

Simpatične podplatke pošpricaj z oljčnim oljem in jih vrzi na temeljito očiščen žar ali pa kar v ponev. Ko se lepo hrustljavo zapečejo na eni strani, jih obrni in cmari še na drugi.


Poleg veselih šnit stresi češnjevce, nanje nameči na kolobarčke narezano mlado čebulo, vse skupaj pa radodarno pokapljaj z bučnim oljem.


Pikniški tek!

Leave a Reply