Venček iz pomarančnih piškotov

Še obilnih 24 dni do Božičkovega prihoda

 

Končno je zopet napočil čas Božičkovih kulinaričnih vragolij in preden se zakoplješ v darila, ki te bodo čakala pod okrancljanim drevescem, te čaka še cel kup receptov vseh okusov in oblik.

Uvod v nestrpno, a z dobrotami napokano 25-dnevno cepetanje tudi letos pripada slastnemu venčku, tokrat iz pomarančnih piškotov s sladkornim oblivom. Ker bo Božičkov koledar vedno bolj natrpan, se je kosmati možakar odločil, da hrustljav venček letos pripravi kar sam.

vencek-1-of-10
Ti piškoti so že nesramno rahli in se kar topijo v ustih, okusu pa piko na i postavi pomarančni sirup.
Midva sumiva, da si je prefrigani mož ta recept izbral predvsem zaradi preproste in hitre izdelave.

vencek-5-of-10
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Rahli pomarančni piškotki v sebi skrivajo:
200 g masla
400 g moke
150 g sladkorja
1 jajce
7 žlic pomarančnega sirupa
1 žličko pecilnega praška
1 ščepec soli

Plemiška sladkorna masa sestoji iz:
1 beljaka
230 g sladkorja v prahu
20 g pomarančnega sladkorja
2 žlic limoninega soka

Zanimivo je opazovati radodarnega Božička pri delu. Ob brundanju božičnih šansonov si brado zavije v figo in zavozlja slavno božično kapo ter se veselo vrže v peko.

Maslo sobne temperature in sladkor vrzi v posodo in ju penasto namlati. K njima naj se pošteno vmešata še jajce in 7 žlic pomarančnega sirupa, nakar dodaš moko, zmešano s pecilnim praškom. Po divji zmešnjavi sestavin bi moralo nastati piškotno testo.

vencek-6-of-10
Testo enakomerno razvaljaj do debeline približno 5-6 mm, nakar iz njega s poljubnimi (praznično oblikovanimi) piškotnimi modelčki iztisneš bodoče piškotke.
Če živiš na severnem polu, potem postavi piškote za 10 minut ven (pazi na požrešne jelene), da se med peko ne razlezejo. Če se nahajaš v bolj milih krajih, se moraš poslužiti zamrzovalnika.

Ko se ubogi piškotki že tresejo od mrazu, jim privošči razbeljeno savno v pečici, segreti na 180 stopinj. Po 7 minutah peke jih vzemi ven, pri tem pa pazi, da si ne zažgeš brade. Nadebudne piškote obvezno pusti, da se ohladijo na pekaču in se tako dopečejo.

vencek-9-of-10
Za sladkorno maso moraš najprej uprašiti pomarančni sladkor. 20 g ga natlači v mlinček za kavo in ga ob divjem vreščanju zmešanega aparata zmelji v prah. V kolikor ti pomarančnega sladkorja ni uspelo dobiti, ga zamenjaj s sladkorjem v prahu.

vencek-8-of-10
Umori jajce in mu ukradi beljak. Tega narahlo prebutaj, da se začne peniti, nakar vanj frcneš sladkor v prahu in sveže mleti pomarančni sladkor ter špricneš dve žlici limoninega soka. Miksaj 7-8 minut, dokler ne dobiš goste penaste kreme.

vencek-10-of-10
Del mase zmešaj z žlico vode, da ga zredčiš in vanj plosko pomoči nekaj piškotov. Posuj jih s koščki kandirane pomaranče in pistacije. Drug del mase pa uporabi za malto med posameznimi piškoti v vencu. Izmenjujoče gole in oblite piškote oblikuj v venec, stike med njimi pa premaži z gosto maso.

vencek-7-of-10
Dobrodušno hohotanje iz kuhinje daje vedeti, da je Božiček zadovoljen s svojo mojstrovino. Kako ne bi bil, saj se piškoti pošteno pomarančnega okusa kar topijo v ustih.

vencek-3-of-10
Radodarni obilnež je v trenutku zbobnal vso božično živelj na kup, da družno pohrustajo pomarančni venček.

vencek-4-of-10
Po nekaj trenutkih zmešnjave, prerivanja, ropotanja in hohotanja je od uvodnega venčka ostalo le še nekaj drobtin.

vencek-2-of-10
Dober tek!

5 comments

  1. Petra says:

    Super piškotki. Tudi sama sem jih naredila. Me pa zanima koliko dni zdržijo, glede na to, da so premazani s surovim beljakom? Jih je potrebno hraniti v hladilniku? Imamo v soboto praznovanje, pa bi jih rada nekaj ponudila gostom….naredila sem jih včeraj zvečer. Hvala 🙂

    • pizmur says:

      Zdravo Petra! Piškotki zdržijo v zaprti posodi tudi do 14 dni! In ni jih potrebno hraniti v hladilniku. Lp, Midva:)

Leave a Reply