Velikonočno kosilo

Kdor visoko leta, dobro jé

 

Kaj rado se zgodi, da te ob čisto nedolžnem potepu prestraši neznani leteči predmet. Najpogosteje se izkaže, da gre za naše smučarske skakalce, ki letajo po opravkih. Nesramno se nasmehneš, saj veš, da jih bo obilna velikonočna pojedina prikovala na tla! Pa jih bo res?

velika noc-5
Kot člana kulinaričnega kluba KuhaM, katerega upravlja Mercator, sva ta recept izdelala za projekt ‘Velikonočno kosilo prvakov’.

KuhaM
Poskočni fantje se težkim obrokom na široko izogibajo, pred to lahko velikonočno kosilce pa bodo doskočili s telemarkom. Čakajo jih namreč sočne piščančje prsi, zavite v pusto šunko ter gnezdece iz polnozrnatih špagetov in trakov korenčka, v katerem se pod prepeličjim jajčkom skriva kupček hrenove omake z jabolki.

velika noc-2
Za tri poskočne mladeniče si priskrbi:
3 kose piščančjih prsi
3 rezine puste šunke
3 prepeličja jajčka
1 žlico kisle smetane
1 žlico grškega jogurta
3 daljše korenčke
hren
1 jabolko
polnozrnate špagete
sol

Za čim nižjo kalorično vrednost v gnezdo natlači polnozrnatih špagetov le za okus, raje dodaj kakšen korenček več.

velika noc-1
Kuhinjo je potrebno po hitrem postopku velikonočno odišaviti, zato prični s strganjem svežega hrena. Ko ga pridelaš za dve žlici, nastrgaj še polovico jabolka.
Nastrgano jabolko in hren popraži, da se malce razpustita, nato pa vmešaš žlico kisle smetane. Posodo odstavi in vmešaj še žlico grškega jogurta.

velika noc-9
Korenje nareži na trakove, katere namečeš v posodo za parjenje. Pusti jih v savni, dokler se ne zmehčajo.
Željeno količino špagetov skuhaj po navodilih z embalaže.

velika noc-8
Piščančje prsi posoli in zavij v šunko. Vrzi jih v vročo ponev, podmazano s 3 žlicami olja. Po 12-15 minutah cvrčanja in obračanja so prsi nared.
Čeprav bi skakalcem pripisala velika jajca, sva v gnezda natlačila simpatična prepeličja jajčka. Pograbi jih in jih brž speci na oko.

velika noc-10
Čisto po ptičje se loti izdelave gnezda – korenje in špagete prepleti in zavij v krog. V sveže pripravljeno gnezdece pljuskni žlico hrenove omake in jo prekrij z jajčkom na oko.

velika noc-7
Na eni strani špagetasto-korenčkovo gnezdo hinavsko skriva slastno hrenovo omako, …

velika noc-6
… na drugi pa nagajivo vabijo v hrustljavo šunko zavite sočne prsi.

velika noc-4
Po tej okusni velikonočni mini pojedini bodo skakalci leteli kot snete sekire.

velika noc-3
Letalski tek!

Leave a Reply