Vanilijeva torta z gozdnimi sadeži

Plemkinja mnogih src

 

Ta lepotica modre krvi je strla kar nekaj src, preden je postala srčna kraljica.

valentinova torta-8
Legenda pravi, da se je plaha gospodična strtega srca sama prelevila v lomilko src, katere je nato kot trofeje obesila na svoj sočen vanilijev biskvit.

valentinova torta-3
Kljub kruti preteklosti pa ta hladna dama v sebi skriva nežno kremo iz vanilije in gozdnih sadežev.

valentinova torta-6
Za s srci preluknjan okrasni biskvit si priskrbi:
3 jajca
90 g moke
90 g sladkorja

V vanilijevem biskvitu se skriva:
3 jajca
150 g sladkorja
2 žlički vanilijeve paste ali dva stroka vanilije
80 g masla
1 žlička pecilnega praška
150 g moke
1 dl mleka

Slavna vanilijeva krema z gozdnimi sadeži ti ponuja:
2 vrečki vanilijevega pudinga
600 g gozdnih sadežev
150 g bele čokolade z burbonsko vanilijo
500 g mascarpone sirčka
4 dl sladke smetane
5 žlic sladkorja v prahu
2 vanilijeva sladkorja
pest malin in borovnic

Za okrasitev potrebuješ še 1 dl sladke smetane in kremfix, po želji pa še jedilno vijolično barvilo v prahu.

Najina torta je bila premera 24 cm, če pa uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

valentinova torta-1
Obleka naredi človeka in biskvit naredi torto. V primeru današnje prelestne dame to še posebej drži, saj na okrasnem biskvitu ponosno nosi številna srca.
Pripravo prični s podivjanim mlatenjem jajc in sladkorja. Po dobrih 5 minutah morajo biti jajca že pošteno popenjena, zato jih zasuj s presejano moko in premešaj.

Midva sva naredila torto s premerom 24 cm, zato sva potrebovala biskvitno obzidje, ki je merilo 76 cm v dolžino, torta pa je bila visoka vrtoglavih 8 cm. Dobljeno maso lepo namaži na širok pekač, čigar dno je obdano s papirjem za peko. Če slediš najinim izmeram, potem naj bo biskvit dolg 26 cm in širok 26 cm, kar ustreza trem trakovom, ki bodo obdali torto. V kolikor delaš večjo ali manjšo torto, dimenzije ustrezno prilagodi (premer 22 cm = 70 cm (cca. 3×24 cm) dolžine, premer 26 cm = 82 cm (cca. 3×28 cm) dolžine).
Pekač za celih 5 minut vrzi v pečico, razgreto na 200 stopinj.

valentinova torta-11
Biskvit ohladi in ga nareži na tri enake trakove, debele 8 cm. Če uporabljaš najine mere, si lahko za njih preneseš in natisneš šablono.
Z modelčki za piškote iz biskvita izreži simpatične srčke, ki naj bodo enakomerno oddaljeni med seboj.

valentinova torta-10
Vzvišena kraljica se ponaša tudi z dvema rahlima vanilijevima biskvitoma, za katera najprej loči rumenjake od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto pretepi, dodaj vanilijevo pasto ali semena vanilijevih strokov ter stopljeno maslo in mleko. Sestavine dobro premešaj, nato pa k njim vsuj moko, zmešano s pecilnim praškom. Beljake prebutaj v čvrst sneg in jih primešaj k ostalim sestavinam.

valentinova torta-16
Biskvita speci v dveh rundah – najprej v pekač, premazan z maslom, vlij polovico mase in jo 10 minut navdušeno žgi v pečici, razkurjeni na 180 stopinj. Ko se ta vrne v obliki napihnjenega biskvitka, je čas, da spečeš še drugo polovico.

valentinova torta-12
Če je bajki za verjeti, naj bi hudobna kraljica v sebi skrivala nežno kremo iz gozdnih sadežev.
Zamrznjene gozdne sadeže odtajaj v mikrovalovni pečici ali nad počasnim ognjem, jih spasiraj in nato precedi čez cedilo. Tako bi se moralo pred tabo pretakati 500 ml sadne tekočine. Če je te premalo, čez ostanke na cedilu dolij še vodo.
Puding skuhaj po navodilih z vrečke, s tem da namesto 1 l mleka uporabiš 0,5 l ravnokar pridobljenega soka gozdnih sadežev. Dodaj še dva vnilijeva sladkorja za izdatno vanilijast okus. Puding ohladi.

valentinova torta-14
Mascarpone in sladkor v prahu prijazno zmešaj, nakar k njima skoči puding močne barve in se nesramno vmeša vanju. Zabavo opazi tudi bela čokolada, katera se stopljena vrže v posodo. Ko so sestavine povsem zmešane, se jim pridruži še stepena sladka smetana.

valentinova torta-15
Pripravi si vse potrebno za tortogradnjo! Obroč za torte obdaj z acetatno folijo ali papirjem za peko, nato vanj položi prvi biskvit. Hitro ga razveseli z 8 žlicami mleka in radodarno plastjo marmelade.

Okoli njega postavi ograjo iz nasrčkanega okrasnega biskvita. Na biskvit nadevaj malo nežne kreme in jo posuj z gozdnimi sadeži, nato gor vrzi zopet malo kreme in prgišče jagodičevja, vse skupaj pa prikrij z zadnjo plastjo kreme. Ob nadevanju s krmo, poskrbi da jo potisneš ob robove, da steče v srčasta okna.

Prelestno gradjo končaj s streho iz biskvita, katero potisneš na vrh torte in namočiš z 8 žlicami mleka.
Poslovi se od torte in jo čez noč postavi v hladilnik.

valentinova torta-13
Komaj čakaš, da po dolgem čakanju končno uzreš zloglasno kraljico mnogih src!
Vzemi jo iz obroča in odreši folije. Pred tabo bo stala čudovita dama, kateri do kraljice manjka le še krona.
100 ml smetane stepi z jedilno vijolično barvo in četrtino vrečke kremfixa in jo z dresirno vrečko nanesi na vrh torte.

valentinova torta-17
Ko epska gospa zasede svoj prestol na mizi, prevzame vso pozornost.

valentinova torta-5
Ponosno se bohoti z vsemi srci, ki jih je polomila v zadnjih letih.

valentinova torta-2
Z izdolbenimi srčki, ki so ostali, lahko že tako imenitno kraljico še bolj polepšaš. Lahko jih namečeš ležeče, …

valentinova torta-7
… ali pa zapičiš štrleče, da se že od daleč vidi, s kom ni dobro gozdnih sadežev zobati.

valentinova torta-9
V vsakem primeru ne bo dovolj dolgo strašila naokoli 😉

valentinova torta-1-2
Valentinov tek!

Hu Hu
recipe image
Ime recepta
Vanilijeva torta z gozdnimi sadeži
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupni čas
Povprečna ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 26 Review(s)

34 comments

  1. Mateja says:

    Vau, kako lepa torta. Jo je kar škoda pojest. Hvala za super idejo. Sem spekla že dve torti po vajinih receptih in sta obe poželi navdušenje.

    • midva says:

      Hvala, Mateja!:)
      Lepo je slišati, da sta bili torti deležni navdušenja.
      Za to torto je pa treba kar zamižat in ugriznit – se splača 😉
      Lp, Midva

    • midva says:

      Zdravo Tina!
      Hvala:) Acetatna folija se kupi v vseh slaščičarskih trgovinah, lahko pa kupiš v vsaki papirnici folijo za prosojnice in jo narežeš na trakove, učinek bo isti:) Lp, Midva

  2. Majda says:

    Pozdravljena,
    ta torta izgleda ču do vi to!!! Ziher tudi takšen čudovit okus. Eno vprašanje pa imam vseeno: a se bi dalo mascarpone zamenjati s kakšnim drugim sirčkom? Saj vesta…kalorije 😉 !!
    Hihihi…
    Recepti so krasni. Komaj čakam, da katerega sprobam :)!
    Hvala za odgovor. LP iz Mb, Majda

    • midva says:

      Zdravo Aldina!
      Namesto vanilijevga pudinga uporabi čokoladni puding, ki ga skuhaš na mleku. Za še bolj čokoladen okus pa dodaj še malo stopljene čokolade. Lp, Midva:)

  3. Brigita says:

    Tortico po tem receptu smo danes z velikim veseljem zmazali za taščin rojstni dan. Enostavno je vrhunska. In kako fajn recept je, pove dejstvo, da sem jo naredila ob živahnem štiriletniku in budnem dojenčku, starem pet tednov. Res top torta. Super sta.

  4. Ica says:

    Tudi jaz sem že naredila to tortico, super je, krema res okusna. Zanima pa me, ali bi bilo možno to kremo polniti med dva ali tri plasti biskvita. Ne vem, ali bi se jo dalo rezati, če bi plasti še navlažila …

  5. Suzana says:

    Zivjo,
    Mene pa zanima zakaj (sem zasledila v vec vajinih receptih), je smiselno biskvit pecit dvakrat, namesto enkrat, pa ga potem samp razrezes?

    • pizmur says:

      Zdravo Suzana!

      Midva vedno vsak biskvit posebej spečeva, da se izogneva hribčku na sredini in da imava lahko tudi zelo tanek biskvit. Saj nisva tako vešča rezanja biskvita (vedno narediva ogromno packarijo), tako da nama je tako veliko lažje. Seveda, če ti pa rezanje biskvita- tudi na tanjše dele gre dobro od rok potem lahko biskvit spečeš v enem kosu, vendar se čas peke potem malo podaljša. Lp, Midva

  6. Suzana says:

    Hvala za odgovor 🙂 naceloma res nisem imela nikoli tezav z rezanjem, ne (trkam) 🙂 Hribcek pa preprosto odrezem, se hitro najde kdo, ki zmaze potem tisti “visek” rezem po stari metodi : sukanec pa gre, pa mi se ni zatajilo 🙂 sem delala vajino manner torto teti za rojstni dan, pa je pozela val navdusenja, sedaj sem dobila pa narocilo za rojstni dan od sestricne, pa sem se zopet znasla na vajini straninza kaksno idejo 😉
    Lp

  7. Petra says:

    Živjo,

    mene pa zanima s katero marmelado sta namazala biskvit in ali 2 vanilijeva pudinga skuham v 500 ml “gozdne vode”?

    lep pozdrav, Petra

    • midva says:

      Pozdravljena Petra!

      Namazala sva ga z marelično marmelado in tako je puding skuhaš v soku ki ostane od gozdnih sadežev ko jih precediš.

      Lp, Midva:)

  8. Ana says:

    Zivjo.
    Zanima me, če namesto gozdnih sadežev lahko uporabim samo jagode? Tole smo že jedli in je bila odlična, sedaj so pa želje točno taka samo jagodna:)

    Lp Ana

    • midva says:

      Zdravo Alenka! Nič drugega nama ne pade na pamet kot da enostavno belo moko zamenjaš z brezglutensko in puding uporabiš tudi brezglutenski. Lp, Midva:)

  9. Teja says:

    Zivjo 🙂 krasna tortica. Imam pa vprasanje. Vedno ko delam kreme s pudingom se mi zgodi da ko ohlajenega zmesam s smetano ali mascarpone sirckom ostanejo grudice in je nemogoce dobit gladko maso. Kako bi to popravila?

    • midva says:

      Zdravo Teja!

      Nujno je da puding ni popolnoma ohlajen, mora biti mlačen, ko ga pomešaš s mascarpone sirčkom, tako ne bo nastalo nobenih grudic. Lp, Midva;)

  10. Polona says:

    Pozdravljeni.

    Vprašala bi ali lahko zmrznjene gozdne sadeže nadomestijo sveže jagode, ki so trenutno na voljo? Jih samo spasiram in precedim? Res sem precejšen laik kar se tiče peke tortic, zato mi bo vsak nasvet več kot dobrodošel 🙂 Hvala lepa za pomoč! Lp,Polona

    • midva says:

      Ja, lahko jih nadomestiš s svežimi jagodami, prav tako pa jih pokuhaj in spasiraj.
      Veselo peko!

      Lp, midva 🙂

  11. Sabina says:

    Naredila tortico tocno po vajinem receptu, bila je bozanska, naslednji teden moram spet ponovit za rd male princeske. Hvala vama za super recept

  12. NAtali says:

    Pozdravljena vidva
    Danes pečem vajino srčkasto torto in zanima me, ali lahko namesto vanilijeve paste dodaš ekstrat burbonske vanilije in če da, koliko ?
    Hvala, lp

  13. Tonja says:

    Živjo.

    Če bi želela dobiti le dobro vanilijevo kremo za torto. Ali lahko preprosto izpustim vso sadje in dobim le-to? Ali bi potem morala kako spremeniti kolicino ostalih sestavin?

    Lp Tonja

Leave a Reply