Valentinova večerja

Nocoj vidva kuhata

 

Komaj sta se obletnice znebila, pa sta že pristala pred Valentinovim pragom. Ojoj, zopet je napočil čas poljubov, daril, sladkarij in cvetlic.
Leto tega sta se odpravila na večerjo in obdarila s klišejskimi vrtnicami ter bomboniero v obliki srca.
Nocoj se zabavajta ob skupni kuhi večerje in obdarita s krompirjevimi vrtnicami ter medaljoni v obliki srca.

večerja-6
Hrustljavo oblečeni srčkasti piščančji nagci sestojijo iz:
500 g piščančjih prsi
2 žlic krompirjevih kosmičev (instant pire)
80 g koruznih kosmičev (corn flakes)
4 žlic ribanega parmezana
80 ml vode
soli
popra
žličke česna v prahu
pol žličke paprike v prahu

Za 6 dišečih krompirjevih vrtnic si pripravita:
6 srednje velikih krompirjev
maslo ali olje
sol

Njena sladka paradižnikova omaka:
1 manjša čebula
10 češnjevih paradižnikov
200 ml paradižnikove mezge
bazilika
sol
poper
žlička sladkorja

Njegova svetla česnova omaka:
3 žlice kisle smetane
2 stroka česna
peteršilj

večerja-9
V nadaljevanju se nahajajo navodila ZANJO in ZANJ.

Ob poprej določeni uri se zberita v kuhinji. Nasmejana in rahlo nervozna drug drugemu opasajta predpasnik in si dajta poljub v znak pričetka kuhe.

ZANJO: Iz hladilnika vzemi piščančje prsi in mu jih igrivo ponudi.

ZANJ: Čutno zagrabi ponujene prsi in jih nakockaj. Vrzi jih v mešalnik, dolij vodo in vtresi žlici krompirjevih kosmičev. Posoli in popopraj ter dodaj žličko česna v prahu in pol žličke paprike v prahu.
Čas med pripravo izkoristi in ji zapoj romantično pesem, prav tako, kot si vadil. Dele pesmi, ki ti ne gredo najbolje od glasilk, zakrij z vreščanjem mešalnika. Ne pozabi na dolg, vroč in čuten pogled. Ravno po zadnji kitici je piščanec zmešan v homogeno zmes.

večerja-13
ZANJO: Zavihaj rokave in prični z drobljenjem koruznih kosmičev. Veselo pripravljaš panado in pogled ti uide k njemu. Kaj je ta čuden pogled, ga morda napenja? Ko začne “peti”, se pa od šoka kar malo potreseš s panado. Kdo ve, kje je izbrskal to mešanico med jodlanjem in thrash metalom? Vmes si lahko na trenutke oddahneš, saj občasno dretje mešalnika deluje kot balzam za ušesa.
Drobtinam dodaj še 4 žlice ribanega parmezana.

večerja
ZANJO: Ker je kuhinja bolj tvoj teritorij, nekje izbrskaj večji model (lahko za piškote) v obliki srca. Medtem opaziš, da si on “prikrito” ogleduje tvojo zadnjico. Modelček po notranji strani naolji in položi na papir za peko.

ZANJ: Ker se ti ne da, se naredi neumnega, češ da ne veš kje se nahaja tisti model v obliki srca. Ko ona raziskuje omare in predale, izkoristi trenutek za rutinski pregled njene zadnje plati.
V modelček na papirju za peko vsuj malo panade, nato si zmoči roke (tako se ti masa ne bo prijela na roke) in s prsno maso previdno zapolni modelček.

ZANJO: Z nasmeškom opazuj njegove močne roke in nespretne prste, ki maso enakomerno razporedijo po modelu. Zdaj modelček nežno odstrani in prsni srček posuj s panado.

večerja-11
Postopek ponovita do poljubnega števila paniranih src. Preostalo maso lahko oblikujta v medaljončke in prav tako oblečeta v hrustljavo panado.

večerja-14

Krompirjeve vrtnice

večerja-2
Domače cvetličarstvo se prične z lupljenjem krompirja. Medtem obujajta spomine na romantične začetke, delajta načrte za romantičen dopust ali pa le opravljajta nadvse neromantične sosede.

ZANJ: Olupljen krompir čvrsto primi v roko in ga nareži na tanke rezine. Delo odlično opravijo lupilec krompirja, ribežen ali celo lopatica za sir. Seveda ji moraš dokazati, da si najhitrejši rezalec krompirja, kar jih pozna!

ZANJO: Ko tako nerodno prime krompir v roko, takoj veš, da se ne bo dobro končalo. Čisto po petelinje ves ponosen prične opletati z lupilcem za krompir, kot da ruši nekakšen rekord.
Zatorej se nič ne čudiš, ko ga moraš naslednji trenutek prepričevati, da ne bo ostal brez prsta in ga tolažiti med nanašanjem obliža.

Lističe dobro osušita s papirnato brisačo.

večerja-3
ZANJO: Stopi maslo in ga (ali olje) s čopičem nanesi na rezino krompirja. Nanjo z zamikom položi naslednjo rezino in jo premaži z maslom. Postopek nadaljuj do željene velikosti ali debeline vrtnice, nato pa rezine zvij v cvet.

večerja-10
ZANJ: Ko prideš po šoku ob skorajšnji izgubi prsta k sebi, pograbi pripravljen krompirjev cvet in ga postavi v namaščen pekač za muffine.

Postopek ponavljajta, dokler ne porabita vsega krompirja.

večerja-4
Navadno pečico nastavita na 190 stopinj in vanjo zalučajta krompirjeve vrtnice. Po 20 minutah vrtnicam dodajta še piščančje medaljone in skupaj naj se pečejo še nadaljnih 15 minut.

Vajini omaki

večerja-5
ZANJO: Dragemu prepusti pripravo česnove pomake, saj “zna le on narediti tako božansko”, ker veš, da bi ob pripravi paradižnikove omake zopet tvegal poškodbo.
Torej, tebi preostane paradižnikova omaka. Nič lažjega – čebulo nasekljaj in jo popraži na žlici olja, da postekleni. Dodaj razpolovljene češnjeve paradižnike ter jih posoli in popopraj. Vlij tri žlice paradižnikove mezge in dodaj simpatično žličko sladkorja.
Ko se paradižnik zmehča, ga prestavi v drugo posodo in spasiraj. Vlij preostalo mezgo, začini z baziliko in paradižnikova omaka je nared.
Aja, pa oblizni žlico s česnovo pomako, ki ti jo on moli pod nos. Ne pozabi je pohvaliti 😉

večerja-12
ZANJ: Seveda se draga zaveda tvojega talenta priprave česnove omake, zato jo je prepustila tebi. Zelo pazljivo nasekljaj česen in peteršilj ter ju stresi v posodico. Dodaj kislo smetano in posoli po okusu. Po tem zahtevnem in mojstrskem delu ji ponudi žličko nebeške pomake za pokušino. V očeh ji lahko razbereš hvaležnost in iskreno občudovanje.

Romantična večerja

Skupaj pripravita mizo, vključno s svečami, vinom in pravo vrtnico.
Drug drugemu med hihitanjem postrezita večerjo. Ko se usedeta in drug drugemu zaželita dober tek, ugotovita, da je bilo kulinarično druženje nadvse zabavno. Zagotovo ne bosta čakala prihodnjega Valentinovega, da skupaj spet kaj zakuhata.

večerja-7
ZANJO: Zelo se je izkazal. Ob soju sveč se ti še bolj dopadejo poteze njegovega obraza. Ko ga gledaš, kako si s ponosom ogleduje vsak grižljaj in zraven brunda s polnimi usti, se nasmehneš, saj se ne zaveda, da ga po večerji čaka prav poseben posladek.

ZANJ: Močno si očaran. Nad vrtnicami in medaljoni, predvsem pa nad njo. Že njeno elegantno sukanje po kuhinji je bila prava paša za oči. Zdaj pa še soj sveč v njenih očeh in ta nagajivi nasmešek… Ob polnenju želodca se polniš tudi s strastjo.

večerja-8
Ljubezenski tek!

One comment

  1. Nusa says:

    Saj sploh ne vem,kaj me je bolj navdusilo – zgodba ali kuharija 🙂 Recept je domiseln in sploh ni zakompliciran glede nakoncni izdelek, ki je cudovit. Si vaju prav predstavljam, kako sta to kuhala, he he…

Leave a Reply