Tunin steak s cvetačnim pirejem

Pravi moški ribji steak z damskim pirejem

 

V popraznično prečiščevalno obdobje vstopi z obrokom, ki na prvi pogled (pa tudi po okusu) spada pod svečane požrtije. Zaradi nizke vsebnosti kalorij in ogljikovih hidratov (pa tudi visoke vsebnosti dobrega okusa) ti bo nasmešek kar priplaval na usta.

tuna-6

Za tunin nasmeh v dvoje si priskrbi:
2 debela zrezka tune
1 manjšo glavo cvetače
2 stroka česna
1 žlico kisle smetane
češnjev paradižnik
peteršilj
olivno olje
sol
poper

tuna-1

Pripravo tega sočnega morskega kosilca prični z obdelavo tune. Oba steaka speri in dodobra osuši s papirnato brisačo. Premaži ju z olivnim oljem ter odrini stran, da počakata svoj trenutek.

Cvetača je vir mineralov in vitaminov, predvsem vitaminov K in C. Vsebuje zelo malo kalorij, zato si jo le privošči. Povrhu vsega je pa še lahko prebavljiva.

Cvetačo operi in nareži na majhne kose, nato pa kuhaj do mehkega (približno 20 minut). Iz posode odlij vodo, vanjo pljuskni žlico kisle smetane in njeno vsebino pošteno spasiraj s paličnim mešalnikom. Cvetačni pire soli po okusu.

skupaj1

Loti se tržaške omake, stalne spremljevalke morskih jedi. Priprava je nadvse preprosta – česen olupi, peteršilj operi in oba na drobno nasekljaj. Stresi ju v posodico in zalij s kvalitetnim olivnim oljem. Kopata naj se kar na sobni temperaturi.
Končno pride na vrsto tvoj ulov iz lokalne ribarnice. Žar ponev pošteno segrej in nanjo položi steaka.
Čas pečenja prilagodi želeni sočnosti, priporočava pa, da ne preseže 2 minut na vsaki strani.

skupaj2

Po peki tuno posoli in popopraj ter za 5 minut postavi na stran, da doseže najsočnejše stanje. Nato jo zvrni na krožnik, zraven naloži kepo cvetačnega pireja, zlij žlico tržaške omake in skotali češnjev paradižnik.

tuna-4

Grižljaj sočnega tuninega steaka odlično dopolnjujeta nežen okus cvetače in značilna aroma česna. Prežvečen obrok ima le pičlih 420 kalorij, zato si ga lahko privoščiš brez slabe vesti.

tuna-2

Dober tek!

3 comments

  1. Petra says:

    Sem probala tale cvetačni pire.. TOP.. si nisem mislila , da mi bo cvetača (razen v solati) kdaj tok dobra 🙂
    Bi pa prosila za info kje kupiti tale tunin steak 🙂

Leave a Reply