Torta z rdečim grozdjem

Spet trte so rodile, prijatli, torto nam sladkó

 

Zaključuje se obdobje trgatve in uspela sva nagrabiti zadosti rdečih grozdnih jagod, da ušpičiva eno rujno tortico.

grozdna-torta-147
Ugotovila sva, da je torta iz grozdja nenavadna redkost, kar je čisti nesmisel, saj se grozdje v torti znajde prav tako dobro kot v buteljki.

grozdna-torta-144
Ta visoka in vzvišena torta z jogurtom, belo čokolado in mletimi mandlji ni iz trte izvita.

grozdna-torta-143

Pribiskvitaj si:
3 jajca
60 g sladkorja v prahu
40 g moke
50 g mletih mandljev
50 ml mleka
1 strok vanilije
1 žlička pecilnega praška

Dve kremi zahtevata:
250 g mascarpone sirčka
200 g grškega jogurta
2 dl sladke smetane
100 g bele čokolade
5 listov želatine
3 žlice sladkorja v prahu

Nikakor ne bo šlo brez:
600 g rdečega grozdja
3 zvrhanih žlic sladkorja v prahu

Okrancljaj jo z:
200 ml sladke smetane
300 g rdečega grozdja
0,5 vrečke želatine fix

Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 18 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Vse se začne na začetku in grozdna torta se prične pri grozdju. 600 g zgužvanega jagodičevja operi in vrzi v kozico, kjer ga skuhaš skupaj s 3 zvrhanimi žlicami sladkorja v prahu. Kuhljaj in mešaj, dokler se ne razpusti (nekje 10 minut). Grozdje nato zmiksaj in precedi čez cedilo, da dobiš simpatično osnovo brez pešk.

grozdna-torta-156
Ko nastopi čas priprave biskvita, se jajca zopet skregajo, zato loči rumenjake od beljakov. Prve skupaj s sladkorjem penasto stepi, slednje pa pošteno premlati do čvrstega snega. K rumenjakom vmešaj semena enega stroka vanilije in primešaj mleko, presejano moko s pecilnim praškom in mlete mandlje. Na koncu s spatulo nežno primešaj še sneg iz beljakov.

grozdna-torta-151
Nek veliki pesnik je nekoč dejal: “Naj stvari so tri!” in midva se z njim povsem strinjava, zato sva se odločila maso za biskvit razdeliti na tri dele in vsakega posebej peči 6-8 minut na 180 stopinj. Priporočava, da jih res spečeš v treh rundah, saj nastanejo kar tanki.

grozdna-torta-152
Med peko biskvitov se pridno loti kremarstva – zmešaj maskarpone in jogurt in dobljeno zmes razdeli na dve polovici. Enemu delu primešaj 250 g grozdne osnove in 2 žlici sladkorja v prahu.

Pograbi tri lističe želatine, jih namoči, ožemi in raztopi nad nizkim ognjem. Dobljeno želatino električno vmešaj k masi.

grozdna-torta-153
Drugi polovici zmesi dodaj 100 g stopljene bele čokolade, 50 g grozdne osnove, 1 žlico sladkorja v prahu in 2 lističa želatine, pripravljena po že opisanem postopku.
Želja po torti te spravi že malce ob živce, zato se sprosti z mlatenjem 200 ml smetane. Stepeno smetano razpolovi in s spatulo nežno primešaj k obema kremama.

grozdna-torta-155
Prišli smo do vinogradniškega tortogradbeništva! Prvi biskvit obdaj z obročem za torte in ga namoči z malo mleka in premaži s poljubno marmelado (midva sva čez čmoknila šipkovo marmelado). Na prvi biskvit spada temnejša krema z več grozdne osnove, ki jo pogladiš in pokriješ z drugim biskvitom. Tega zopet namočiš in premažeš, nakar se nanj povsem brez milosti vrže druga krema. Pomiri jo in pokrij z zadnjim biskvitom, ki ga le namočiš z mlekom.
Zdaj že pošteno nervozno mencaš, a moraš torto vseeno vsaj za 6 ur postaviti v hladilnik, še bolje pa kar čez noč.
Saj veš, kaj pravijo – bolj je pozna trgatev – slajša je torta.

grozdna-torta-154
Zjutraj te že pošteno daje sladkosnednost, zato brž zakuhaj grozdno osnovo iz 300 g grozdja in stepi 200 ml smetane. Malo grozdne osnove vmešaj v stepeno smetano, s katero natančno in potrpežljivo oblečeš torto. V preostalo osnovo zamešaj želatino fix in jo postavi na hladno, da se zgosti, nakar jo preliješ čez torto.

grozdna-torta-146
Pred tabo se znajde sladka dama, vredna zdravljice!

grozdna-torta-145
Med zadnje okraske spada še sveže grozdje in makron ali trije. Zberi družino in prijatelje in skupaj zagrizite v slastno torto edinstvenega okusa, ki se izkaže za odlično skladišče grozdja.

grozdna-torta-148
Grozdni tek!

10 comments

 1. Anja says:

  Nora torta 🙂 bravo 🙂 …zanima me, kako bi lahko grozdno osnovo naredila sedaj, ko je sezona grozdja in jo shranila za kasneje (cca. za en mesec)? Zanima me tudi, kje kupita te krasne makrone?
  Najlepša hvala za odgovor 🙂

  • midva says:

   Zdravo Anja!
   Grozdno osnovo pripraviš po navodilih in jo daš zamrzniti, ko jo boš potrebovala jo enostavno odmrzneš. Macroni pa so kupljeni v slaščičarni zvezda. Lp, Midva:)

 2. mateja says:

  Oj ravno se bom lotila peke te čudovite torte, imam pa vprašanje… z pretvornikom mi pride 2,42 stroka vanilije in 12,10 lističev želatine. Se zaokroži navzgor ali ne?

 3. Darja Plohl says:

  Tudi jaz bi jutri ustvarjala to torto, zanima me kako zmiksam kuhano grozdno maso (palični ali ) to me zanima zaradi koščic, ker polični jih verjtno zdrobi ali …. že v naprej se zahvaljujem za odgovor. LP 😉

 4. urša says:

  Super tortica, čaka v hladilniku na jutrišnji dan. Me pa zanima nekaj…. ko sem v prvo kremo (mascarpone, grozdna osnova) dala segreto stopljeno želatino, so nastale grudice… v drugi masi sicer niso, ker sem jo rahlo segrela……
  ampak nevem zdaj će bo uspela tortica….. 🙂
  kakšen nasvet? hvala:)

Leave a Reply