Torta z grškim jogurtom, marelicami in bourbonsko vanilijo

Kdor drugemu luknjo koplje, sam vanjo zagrize.

 

Temperature ozračja dosegajo vrtoglave vrednosti in neprestano se počutiš kot eskim v savni. Z zadnjimi močmi se odplazi v kuhinjo in se loti osvežilne jogurtove torte, ki je preluknjana kot švicarski sir, v jamicah pa skriva sladek marelični pire.


Najlepše je, da za to imenitno tortico ne potrebuješ prižigati pečice in s tem prilivati goriva na podivjan ogenj.


Po koncu priprave torte te bo pričakal zajeten kos z enim samim vprašanjem… Pomakaš ali razrežeš?


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

V torto spada:
120 g masla
200 g piškotov Gran Cereale s krokantom
80 g maslenih keksov petit beurre
340 g grškega jogurta
460 g tekočega navadnega jogurta
250 ml sladke smetane
3 žlice sladkorja v prahu
1 vrečka bourbon vanilijevega sladkorja
500 g marelic
1 žlička soka limone
10 lističev želatine

Midva sva uporabila piškote Gran Cereale, ki niso tako sladki. Posledično je tudi torta manj sladka, zato si bolj sladkosnedi raje omislite druge piškote.

Navedene sestavine tvorijo simpatično torto s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

V sekljanik vrzi maslene kekse in jih dodobra sesekljaj, nakar se žurki pridružijo še piškoti Gran Cereale. Po kratkem miksu jim primešaj stopljeno maslo, dobljeno zmes pa pritisni v dno tortnega obroča, obdanega z acetatno folijo.

Zdaj nastopi temperamentni sirtaki – grški jogurt naj se zmeša s tekočim jogurtom. Da pomiriš zadeve, ju preseneti z bourbon vanilijevim sladkorjem in sladkorjem v prahu. Slednjega dodaj po okusu.

Smetana se ti je zadnjič zamerila, zato jo premlati do stepene smetane.
Želatino namoči in jo strastno ožemi. Zalučaj jo v kozico, kjer naj se nad nizkim ognjem popolnoma stopi. Električno jo vmešaj k jogurtovi zmesi, nato pa se zabavi pridruži še stepena smetana, ki jo vmešaš nežno in s spatulo. Dobljeno zmešnjavo vlij v tortni obroč s piškotnim dnom.

Pograbi plastične kozarčke in jih enakomerno razporedi v obliki krožnice. Navpično jih pritisni v jogurtovo zmes, skoraj do piškotnega dna. Ne postavi jih preblizu robu, da ne bo prišlo do katastrofe. V kozarčke nalij malo vode, da jih obtežiš, nato pa tortico pridno pospravi v hladilnik, da se učvrsti.

Medtem, ko torta potrpežljivo čaka, se loti priprave slastnega mareličnega pireja.
Marelice zasuj s 3 žlicami sladkorja v prahu ter pošpricaj z limoninim sokom in jih nad ognjem kuhaj toliko časa, da se zmehčajo. Zagrabi palični mešalnik in marelice spasiraj v nežen pire. Med mešanjem dodajaj vodo, dokler ne dosežeš željene gostote. Dosladkaj po okusu.

Po šestih urah počitka na hladnem, je torta nared! Iz kozarčkov poberi malo vode in jo nadomesti z vročo vodo. Enega za drugim zasukaj in ga z glasnim čmokom potegni iz torte.

Kar naenkrat ima torta kup simpatičnih lukenj, ki jih lahko do roba zapolniš s slastnim mareličnim pirejem!


Zavihti žličko in se loti izkopa mareličnega jezerčka sredi nežne jogurtove planjave z izrazito vanilijevo aromo.


Slej ko prej bo marelični jez popustil in verjameva, da bo tudi neznosna vročina. Do takrat pa se lahko osvežiš s tortico 🙂


Osvežilen tek!

One comment

Leave a Reply