Torta medenjak

Ko prideš na Bloke, ti dajo torto v roke

 

Že v deveto vas je segel glas, da je Blažev oče Bruno usekan na medenjake. Preden se je ta glas uspel preriniti še v deseto vas, je napočila Brunova 60-letnica in za ta jubilej sva pripravila žlahtno torto medenjak.


Na videz povsem nemedenjakasta torta pošteno preseneti ob prvem ugrizu – čvrst medeni biskvit, marmelada in čokolada tvorijo trojček z nezgrešljivim okusom po medenjakih.


Da pa slučajno ne bi prišlo do pomote, komu je ta torta namenjena, sva vanjo zapičila topper, ki je nastal izpod spretnih in nadarjenih prstov prijazne Klare. Brž skoči na njen Facebook profil, kjer si pod znamko KlarArt daje umetniškega duška!


V biskvit je namedenjakano:
3 jajca
150 g moke
80 g masla
50 g sladkorja
3 žlice medu
1 žlička pecilnega praška
2 žlici mešanice začimb za medenjake

Nežna čokoladna krema sestoji iz:
200 g čokolade
250 g mascarpone sirčka
500 ml sladke smetane
4 žlic sladkorja v prahu

Čokoladni ganache vsebuje:
200 g jedilne čokolade
100 ml sladke smetane

Nepogrešljiv faktor pri polnjenih medenjakih je tudi marmelada.

Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 18 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

V prvi posodi naj zažurajo moka, pecilni prašek in mešanica začimb za medenjake. Razbij jajca in jih skupaj s sladkorjem vsaj 5 minut divje klofutaj do penastega. K njim vmešaj še maslo in med.


Zdaj naj suhe in mokre sestavine skupaj pripravijo divjo zmešnjavo, ki se konča z biskvitno maso. To razdeli na polovici, ki ju vliješ v pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko. Pečico navij na 180 stopinj in ji za 10-15 minut prepusti v varstvo najprej prvi, nato pa še drugi biskvit. Pečenost biskvita malce kruto preveri z vbodom zobotrebca.


Pograbi sladko smetano in jo skupaj s sladkorjem v prahu prebutaj do čvrstega. Čokolado raztopi in jo še vročo vmešaj v mascarpone. K čokoladno-mascarponejevi zmesi nežno vmešaj še ravnokar pretepeno smetano.


Torto sestavi posnemajoč medenjakovo anatomijo: prvi biskvit postavi v tortni obroč, ki je po notranji strani obdan z acetatno folijo ali papirjem za peko. Pošteno ga namoči z mlekom in na debelo premaži z marelično marmelado. Prav vso kremo stresi na biskvit in jo poravnaj. Drug biskvit najprej premaži z marmelado, šele nato ga vrzi na kremo – stran z marmelado naj gleda navzdol. Namoči ga z mlekom. Zdaj se moraš od orjaškega medenjaka posloviti vsaj za 6 ur, ki jih tortica preživi v hladilniku.

Za čokoladni ganache zavri sladko smetano, v katero vržeš nalomljeno temno čokolado. Gosto čokoladno zmes enakomerno premaži po celotni površini torte.


Na vrh torte še zapiči poljubni topper in medenjakasto darilo je nared za snedenje!


Star tortarski pregovor iz leta 2007 pravi: če torte snedeš le en kos, vsemu bodeš kos!


Medenjakast tek!

One comment

  1. Bruno says:

    Iz prve roke ali bolje, iz prvih ust potrjujem, da je torta res okusna. Vsi ljubitelji medenjakov in čokolade bodo navdušeni.

Leave a Reply