Torta Domaćica

Nova piškotna kraljica

 

KRAŠ je vsem dobro znana tvrdka, ki stoji za kultnimi piškoti Domaćica. Sicer so ti mali hrustljavčki značilne oblike že tako konkretno podmazani s čokolado, so se glavni sladkosnedi odločili, da jih zabašejo v drug zimzeleni proizvod – čokolado Dorina.

torta domacica-7
Ob vsemu temu sladkemu kombiniranju seveda nisva mogla stati križem rok in sva se odločila, da vse skupaj zatlačiva v lično tortico.

g3567
Dno torte tako sestavlja krdelo zmletih Domaćica piškotov, nežna krema je iz prej omenjene piškotaste čokolade, čokoladna krema je iz žlahtne temne čokolade, na vrhu torte pa se sonči truma mini Domaćica piškotov, ki zapeljivo vabijo k požeruškem napadu.
Priprava je nadvse preprosta, brez peke in skorajda tako hitra, da lahko goste namesto s piškoti presenetiš kar s torto.

torta domacica-4
Na dnu torte te čaka:
250 g Domaćica piškotov
150 g masla

Nadstropje višje te bo razveselila krema, ki v sebi skriva:
300 g Dorina Domaćica čokolade
1 vrečko želatine FIX ali 6 lističev želatine
750 ml smetane
sladkor po okusu

Namesto Dorina Domaćica čokolade lahko v kremi uporabiš kombinacijo 300 g temne čokolade in sladkorja.

Streho torte tvori krema iz:
100 g temne čokolade
150 ml sladke smetane

Da bo torta že na daleč povsem Domaćičasta, jo po vrhu okrasi z mini Domaćica piškoti.

Navedene sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

torta domacica
Izdelava piškotnega dna je preprosta kot pasulj – piškote zmelji in jih preseneti s topljenim maslom. Zmešaj ju v homogeno zmes, katero potisneš ob dno oboda za torte, čigar robovi so obloženi z acetatno folijo ali pa s papirjem za peko. Postavi ga v hladilnik.

torta domacica-9
Pograbi čokolado Dorina, ki je polna Domaćica piškotov, in zatri gromozansko željo po ugrizu vanjo. Ko val požrešnosti mine, se čokolade brž znebi in jo zmelji.

torta domacica-8
Sladko smetano segrej skoraj do vretja, nakar jo preliješ čez mleto čokolado. Dobljeno zmes dodobra ohladi, nakar jo ob dodajanju želatine FIX električno zmešaš. Če želiš, lahko kremo sladkaš (nama je bila že sama po sebi dovolj sladka).
Krema se med mešanjem ne strdi, temveč le malo zgosti.
V kolikor ti v šape ni uspelo pridobiti točno te čokolade, jo lahko nadomestiš s 300 g temne čokolade, katero sladkaš in prav tako preliješ z vročo smetano ter ju nato ohladiš ter stepeš.

Kremo nežno nanesi na piškotno dno, nato naj gre nadebudna tortica zopet na hladno.

torta domacica-11
V plasti višje se bohoti nežna krema iz žlahtne čokolade.
Sladko smetano ponovno segrej skoraj do vretja ter jo prelij čez nalomljeno čokolado. Dobro ju premešaj, da dobiš žametno zmes, katero ohladiš in preliješ po vrhu torte.

torta domacica-10
Če se ti zdi, da je bila priprava torte preprosta, se ti bo ob okraševanju kar smejalo. Mini Domaćica kekse igrivo razporedi po vrhu torte.

torta domacica-3
Zdaj lahko gostje ob kavi in čaju žvečijo Domaćica torto namesto piškotov.

torta domacica-2
Ko zarežeš v torto in nož pripotuje skozi obe nežni kremi do čvrstega piškotnega dna, ti kar zaigra sladkosnedo srce.

Zdaj se lahko končno prepustiš skušnjavi in se zapodiš v torto.

torta domacica-6
Domaći tek!

36 comments

  1. Tjaša says:

    Heeeelp:) Jst bi nardila to torto brez želatine, z agarjem ali čim drugim. Prejšnjič sem delala ombre borovničevo, sem dala agar v prahu in ful ni blo ok:/ ni se sploh strdila krema. Sem dala žličko agarja v 100 ml vode, zavrela…potem stresla zmes k agarju in zmešala z mešalnikom. Ko da ni blo noter agarja, čisto tekoče sicer ni blo, dovolj čvrsto pa tudi ne. Mogoče zato ker je bil agar vroč? samo če se pa ohladi se pa hitro strdi in ne morš zmešat s kremo ker ostanejo prav kosi tega agarja not. Mata mogoče kako idejo, nasvet? Hvala:)

    • midva says:

      Zdravo Tjaša!

      Agar agar (1 žličko) zmešaš s 100 ml hladne tekočine, zavreš in pustiš 1 minuto vreti.Obvezno pustiš da se ohladi do mlačnega in postopoma primešaš hladno mešanico v primeru borovničevo jogurtove tortice torej jogurtovo zmes k agarju (mešanico dodaš k agar agar-ju in ne obratno).2 g agar agar (1 čajna žlička) ustreza 6 listom želatine in želira 500 ml tekočine. Za tortico domačica bi torej potrebovala 1 čajno žličko agarja. Lp, Midva:)

  2. Berti says:

    Živijo. Jaz sem delala po tem receptu, pa mi ta čokoladna krema ni uspela. Kaj sem delala narobe? Je možno, da sem premalo segrela smetano? Vsi v moji družini obožujemo domačico piškote, in je ta torta le še pika na i tej pregrehi. Hvala za nasvet.

    • midva says:

      Zdravo Berti!
      Ali si smetano z čokolado po segrevanju dobro ohladila? Zelo je važno, da je krema pred stepanjem hladna, najbolje je, da kremo preden jo stepeš pustš počivati čez noč. Mogoče se je pa kje zataknilo z želatino, katero želatino si uporabila? Upava da ti v naslednje uspe saj je tortica res fantastična!:) Lp, Midva:)

  3. Maja says:

    Živjo.

    Tudi jaz bi se lotila izdelave te torte, pa me zanima če lahko kremo zgostim s chia semeni (oz. s chia semeni v prahu), namesto da uporabim želatino?
    Koliko bi jih mogla dati?

    Hvala za odgovor in lep pozdrav
    Maja

    • midva says:

      Živijo, Maja!

      Sicer krem za torte še nisva gostila s chia semeni, vendar bi po teoriji moralo uspeti.
      Midva bi za tako količino kreme uporabila 10 žlic chia semen.
      Če se podviga lotiš, poročaj o rezultatih 😉

      LP, Midva

  4. Sandra says:

    Pozdravljena!

    Za koliko bi bilo potrebno povečati količine sestavin za pekač premera 26 cm?

    Hvala in lep pozdrav,
    Sandra

    • midva says:

      Sandra,

      najbolje, da vse sestavine povečaš za četrtino (pomnožiš s faktorjem 1,25).
      Veliko užitkov pri pripravi 🙂

      LP, Midva

  5. Sara says:

    Pozdravljena!
    Recept zgleda odličen, me pa zanima, za koliko bi bilo treba zmanjšati količine sestavin, če bi tortico delala v pekaču premera 17cm?

    V naprej hvala za odgovor,
    Sara

  6. Barbara says:

    Živijo 😊 ravnokar delam vajino tortico in me zanima če bo sladka smetana hulala vredu za kremo ali ne ? Hvala ☺

  7. Špela says:

    Žiujoo, tortico bi rabila v nedeljo, bi bilo ok če bi jo začela delati že danes (dno in pa smetano s čokolado da se mi do jutri zjutraj zmes dodobra ohladi)?
    Hvala in res imata odlične recepte =) Kar tako naprej, da se bomo lahko mi slastno oblizovali. =)

    • midva says:

      Zdravo Jerca!

      Piškotno dno je narejeno hitro in počiva samo toliko da se maslo strdi, cca 10 minut. Krema pa mora počivati vsaj 6 ur. Lp, Midva:)

  8. nina says:

    Ajoooj…šele zdaj ko berem komentarje vidim kako sem kiksnila.
    Moja smetana NI bila cisto hlacna malo je bila še topla; mlacna! In ko sem vmesala zelatino se sicer je malo zgostilo, ampak ne verjamem da se bo cisto strdila! Trenutno je v hladilniku. Joj no….
    Skoda….:-(
    Bomo videli kaj bo jutri….

  9. Nika says:

    Cokolado sem zmesala, cez prelila smetano in… sla brat komentarje, zdaj pa malo zmedena- je treba pustit cez noc v hladilniku ali lahko cez urco nadaljujem in je misljeno, da mora biti cela torta v hladilniku cez noc (da se ucvrsti)? Hvala

    • pizmur says:

      Zdravo Nika, preden zmiksas čokolado mora biti res zelo zelo ohlajena, lahko daš mešanico za kratek čas v zmrzovalnik in nato zmiksaš z mešalnikom. Nato dodaš želatino in preliješ čez piškotno podlago. In nati daš tortico v hladilnik čez noč. lp, Midva:)

  10. Tjaša says:

    Pozdravljena,… za vikend bom probala to tortico, in me samo zanima kako je dela z želatino v lističah? Počakam da se krema ohladi, ali dam želatino v listah še v toplo kremo, ker če dam v mrzlo se mi želatina namreč ne bo raztopila.
    ali segrejem želatino in jo šele nato dam v ohlajeno kremo?
    Hvala za odgovore in pomoč 😀

  11. Branka says:

    Zdravo
    Mene pa samo zanima, zakaj se more smetana segrevati? Še nikoli nisem delala nobene kreme, da bi smetano segrevala. 🙂 *

  12. Maya says:

    Ali lahko namesto sladke smetane uporabim mascarpone ali kislo smetano? Dala bi edino majhno smetano toliko, da se cokolada stopi 🙂
    Hvala za odgovor!
    Lp, Maya

  13. Vanja says:

    Pozdravljena! Tudi mene bega ta želatina v lističih, saj če jo dam v ohlajeno smetano ne bo OK. Lahko prosim za obrazložitev. Hvala!

    • midva says:

      Zdravo Vanja! Če uporabiš želatino fix jo lahko daš v ohlajeno smetano. Če delaš z želatino v litičih je z njo potrebno ravnati tako, kot piše na navodilih, ki se nahajajo na vrečki želatine- najprej jo namočiš nato raztopiš in šele nato vmešaš k kremi. Lp, Midva:)

  14. Urška says:

    Pozdravljeni, kako bi naredila to kremo z klasično želatino v vrečki, katero je potrebno stopit na sopari? Kajti s to želatino sem navajena delat.

    Hvala inLp

Leave a Reply