Torta Domaćica

You may also like...

47 Responses

  1. Urška says:

    hvala za odličen recept, sem jo danes naredila in ostal je le še en košček 😀

  2. Tjaša says:

    Heeeelp:) Jst bi nardila to torto brez želatine, z agarjem ali čim drugim. Prejšnjič sem delala ombre borovničevo, sem dala agar v prahu in ful ni blo ok:/ ni se sploh strdila krema. Sem dala žličko agarja v 100 ml vode, zavrela…potem stresla zmes k agarju in zmešala z mešalnikom. Ko da ni blo noter agarja, čisto tekoče sicer ni blo, dovolj čvrsto pa tudi ne. Mogoče zato ker je bil agar vroč? samo če se pa ohladi se pa hitro strdi in ne morš zmešat s kremo ker ostanejo prav kosi tega agarja not. Mata mogoče kako idejo, nasvet? Hvala:)

    • midva says:

      Zdravo Tjaša!

      Agar agar (1 žličko) zmešaš s 100 ml hladne tekočine, zavreš in pustiš 1 minuto vreti.Obvezno pustiš da se ohladi do mlačnega in postopoma primešaš hladno mešanico v primeru borovničevo jogurtove tortice torej jogurtovo zmes k agarju (mešanico dodaš k agar agar-ju in ne obratno).2 g agar agar (1 čajna žlička) ustreza 6 listom želatine in želira 500 ml tekočine. Za tortico domačica bi torej potrebovala 1 čajno žličko agarja. Lp, Midva:)

  3. Berti says:

    Živijo. Jaz sem delala po tem receptu, pa mi ta čokoladna krema ni uspela. Kaj sem delala narobe? Je možno, da sem premalo segrela smetano? Vsi v moji družini obožujemo domačico piškote, in je ta torta le še pika na i tej pregrehi. Hvala za nasvet.

    • midva says:

      Zdravo Berti!
      Ali si smetano z čokolado po segrevanju dobro ohladila? Zelo je važno, da je krema pred stepanjem hladna, najbolje je, da kremo preden jo stepeš pustš počivati čez noč. Mogoče se je pa kje zataknilo z želatino, katero želatino si uporabila? Upava da ti v naslednje uspe saj je tortica res fantastična!:) Lp, Midva:)

  4. Maja says:

    Živjo.

    Tudi jaz bi se lotila izdelave te torte, pa me zanima če lahko kremo zgostim s chia semeni (oz. s chia semeni v prahu), namesto da uporabim želatino?
    Koliko bi jih mogla dati?

    Hvala za odgovor in lep pozdrav
    Maja

    • midva says:

      Živijo, Maja!

      Sicer krem za torte še nisva gostila s chia semeni, vendar bi po teoriji moralo uspeti.
      Midva bi za tako količino kreme uporabila 10 žlic chia semen.
      Če se podviga lotiš, poročaj o rezultatih 😉

      LP, Midva

  5. Sandra says:

    Pozdravljena!

    Za koliko bi bilo potrebno povečati količine sestavin za pekač premera 26 cm?

    Hvala in lep pozdrav,
    Sandra

    • midva says:

      Sandra,

      najbolje, da vse sestavine povečaš za četrtino (pomnožiš s faktorjem 1,25).
      Veliko užitkov pri pripravi 🙂

      LP, Midva

      • Sanja says:

        Pozdravljena!

        A tudi pri pekaču premera 28 cm se vzame, da pomnožiš s faktorjem 1,25?

        Hvala in lep pozdrav,
        Sanja

  6. Sara says:

    Pozdravljena!
    Recept zgleda odličen, me pa zanima, za koliko bi bilo treba zmanjšati količine sestavin, če bi tortico delala v pekaču premera 17cm?

    V naprej hvala za odgovor,
    Sara

  7. Barbara says:

    Živijo 😊 ravnokar delam vajino tortico in me zanima če bo sladka smetana hulala vredu za kremo ali ne ? Hvala ☺

  8. Špela says:

    Žiujoo, tortico bi rabila v nedeljo, bi bilo ok če bi jo začela delati že danes (dno in pa smetano s čokolado da se mi do jutri zjutraj zmes dodobra ohladi)?
    Hvala in res imata odlične recepte =) Kar tako naprej, da se bomo lahko mi slastno oblizovali. =)

    • pizmur says:

      Špela, malo sva prepozna 🙁
      Drugače pa ja, z ustvarjanjem torte lahko pričneš dva, tudi tri dni prej.

  9. Jerca says:

    Živjo, mene pa zanima koliko časa naj bi v hladilniku počivalo piškotno dno in krema? 🙂

    • midva says:

      Zdravo Jerca!

      Piškotno dno je narejeno hitro in počiva samo toliko da se maslo strdi, cca 10 minut. Krema pa mora počivati vsaj 6 ur. Lp, Midva:)

  10. nina says:

    Ajoooj…šele zdaj ko berem komentarje vidim kako sem kiksnila.
    Moja smetana NI bila cisto hlacna malo je bila še topla; mlacna! In ko sem vmesala zelatino se sicer je malo zgostilo, ampak ne verjamem da se bo cisto strdila! Trenutno je v hladilniku. Joj no….
    Skoda….:-(
    Bomo videli kaj bo jutri….

  11. Nika says:

    Cokolado sem zmesala, cez prelila smetano in… sla brat komentarje, zdaj pa malo zmedena- je treba pustit cez noc v hladilniku ali lahko cez urco nadaljujem in je misljeno, da mora biti cela torta v hladilniku cez noc (da se ucvrsti)? Hvala

    • pizmur says:

      Zdravo Nika, preden zmiksas čokolado mora biti res zelo zelo ohlajena, lahko daš mešanico za kratek čas v zmrzovalnik in nato zmiksaš z mešalnikom. Nato dodaš želatino in preliješ čez piškotno podlago. In nati daš tortico v hladilnik čez noč. lp, Midva:)

  12. Ksenija says:

    Uhuh, želatine je kar preveč. Lahko dam manj?

  13. Alja says:

    Hej, kako pa se potem tortica reze, glede nato , da so keksi domacica kar precej trdi? 🙂

  14. Tjaša says:

    Pozdravljena,… za vikend bom probala to tortico, in me samo zanima kako je dela z želatino v lističah? Počakam da se krema ohladi, ali dam želatino v listah še v toplo kremo, ker če dam v mrzlo se mi želatina namreč ne bo raztopila.
    ali segrejem želatino in jo šele nato dam v ohlajeno kremo?
    Hvala za odgovore in pomoč 😀

  15. Branka says:

    Zdravo
    Mene pa samo zanima, zakaj se more smetana segrevati? Še nikoli nisem delala nobene kreme, da bi smetano segrevala. 🙂 *

  16. Maya says:

    Ali lahko namesto sladke smetane uporabim mascarpone ali kislo smetano? Dala bi edino majhno smetano toliko, da se cokolada stopi 🙂
    Hvala za odgovor!
    Lp, Maya

  17. Vanja says:

    Pozdravljena! Tudi mene bega ta želatina v lističih, saj če jo dam v ohlajeno smetano ne bo OK. Lahko prosim za obrazložitev. Hvala!

    • midva says:

      Zdravo Vanja! Če uporabiš želatino fix jo lahko daš v ohlajeno smetano. Če delaš z želatino v litičih je z njo potrebno ravnati tako, kot piše na navodilih, ki se nahajajo na vrečki želatine- najprej jo namočiš nato raztopiš in šele nato vmešaš k kremi. Lp, Midva:)

  18. Urška says:

    Pozdravljeni, kako bi naredila to kremo z klasično želatino v vrečki, katero je potrebno stopit na sopari? Kajti s to želatino sem navajena delat.

    Hvala inLp

  19. Teja says:

    Živjo, ali je mogoče katera poskusila narediti torto s piškoti Domačica kokos?
    LP

  20. MAJA says:

    ŽIVJO, BO ENA ŽELATINA FIX DOVOLJ?
    HVALA

  21. Pati says:

    Mene pa zanima, kako dolgo torta lahko stoji v hladilniku (jo lahko npr. naredim dva dni prej)?

    Hvala.

  22. Maja says:

    Zivjo,
    jaz sem naredila vse po navodilih in pustila kremo pocivat cez noc pa se se vedno ni dovolj strdila in je mehka. Bi polek alpske sladke smetane mogla dodat se kaj rastlinske zraven 🙂

  23. Uršy says:

    Živjo,
    Eno vprašanje… Nisem vešča peke/ustvarjanja tort, a največjo težavo mi predstavlja prestavljanje torte iz modela na okrasni krožnik. Kako to izvedete, da ne uničite tortice?

    • midva says:

      Midva torto s pomočjo tortnega obroča sestaviva kar že na servirnem krožniku tako je najlažje. Če nimate tortnega oborča pa si pomagajte z dvema lopatkama. Lp, Midva:)

  24. Laura says:

    Zivjo! Ce sem ga malce polomila in listice zelatine vmesala v toplo kremo.. (cakam da se ohladi) in bi sla potem stepat.. bo uspelo ali ne? Ce ne pa zvecer i ovo na novo 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.