Surströmming

Jed, ki velja za najsmrdljivejšo na svetu

 

OPOZORILO! V kolikor si želodčno bolj mevžaste sorte, se nikar ne podajaj v naslednje vrstice. Vstop le najbolj pogumnim!

Uvodni prispevek te nove rubrike gosti eno najbolj smrdljivih kulinaričnih izkušenj.
Surströmming izhaja s severne Švedske, kjer to čudo prežvekujejo že vse od 16.stoletja. Da bi uboge slanike ohranili v ‘užitnem’ stanju, so jim dodali ravno toliko soli, da niso zgnili in jih vsaj pol leta zaprli v sode, kjer so fermentirali. Kljub vrsti novih, bolj okusnih načinov konzerviranja, na rodnem Švedskem to packarijo zaradi tradicije še vedno tolerirajo, drugod po svetu pa je dosegla kulten status ravno zaradi svojih aromatičnih lastnosti.

V konzervi se skriva fermentiran slanik, ki v polletnem procesu skorajšnjega gnitja razvije nehuman odor, katerega pa je težko opisati. Ko ti v nos udari koktejl smradu, sestavljen iz gnilobe, žarkosti, skisanja in žvepla, te mine vsakršen apetit, hrana, katera je že varno spravljena v tvojem želodčku, pa želi po hitrem postopku spet na plano. Nič čudnega, da surströmming (“kisel slanik”) po svetu velja za najbolj smrdljivo in nasploh nagravžno jed.
Odpiranje konzerve in uživanje njene vsebine se izvaja izključno zunaj, saj se smrad trdovratno zažre v stanovanjske površine.

Bakterije, ki se veselo pasejo po vsebini konzerve, proizvajajo nagnusen plin, zaradi katerega se konzerva grozeče napihne. Ker se je že prevečkrat zgodilo, da je napihnjenko zaradi spremembe v tlaku raneslo, marsikatera letalska družba prepoveduje njen vnos na letala.
Še dobro, da sva lahko za lasten primerek zatežila prijateljici, ki ga je v velikem strahu pretihotapila s Finske.

Ko se je pred naju prikotalila napihnjena konzerva sumljivega izgleda, sva točno vedela, kaj nama je storiti. Skupaj sva zbobnala šopek pogumnih prijateljev, katerim so tovrstne švedske specialitete španska vas, in jih precej kruto povabila na nepozabno degustacijo.
Vsaj toliko vesti sva imela, da sva jih opremila z edinim znanim orožjem – šnopsom.

Če te zanima, kako sva naše prijateljstvo postavila na smrdljivo kocko, si poglej v pričujočem posnetku:

Pretresenim preizkuševalcem seveda nisva izdala, da so se pojedine lotili čisto po barbarsko – to zaudarjajočo specialiteto se tradicionalno namreč zaužije v družbi kuhanega krompirja, kruha in majoneze. Da pa grozen grižljaj lažje spolzi po grlu, ga je potrebno poplakniti s prej omenjenim žganjem.

Tradicionalni recept

Če se ti je čisto sfuzlalo in si želiš najogabnejšo jed na svetu dejansko položiti v usta, potem priporočava, da slediš temu receptu.

sustroming-2
Najprej si za hitro zanikrno poslastico priskrbi:
konzervo surströmminga
2 manjša krompirja
francosko štruco
majonezo
šnops(!!!)

sustroming

POZOR! Pojedine se obvezno lotevaj zunaj, ker bo v nasprotnem primeru bivanja v hiši/stanovanju/vikendu konec!

Krompirja potunkaj in ju skuhaj v oblicah.
S tresočo roko in orodjem, katerega nameravaš zavreči, odpri kruto konzervo. Poleg pregovorno morilskega vonja te bo pozdravil tudi simpatičen pogled na sluzaste fileje, katere razneži že lahek dotik.
Nareži krompir in francosko štruco.

sustroming-4

Na kos kruha položi košček krompirja, nanj pa posadi majhen kos gnusnega ribaka. Sumljiv stolpič zaključi s kapico iz majoneze.
Zdaj ni več poti nazaj, kar pogumno zagrizi! Takoj ti bo jasno, da niti trio kruha, krompirja in majoneze ne more zakriti slanosti in gnilega priokusa soka, ki steče iz pregriznjenega koščka slanika.
Nikar ne pozabi na šnops!

sustroming-3
Pa oduren tek!

Leave a Reply