Strjenke z grškim jogurtom in malinami

Nastanek sladkih vrhov

 

Strjeno Malinsko gorovje je svetovno znana turistična in kulinarična destinacija. Sladka pobočja letno premaguje na desettisoče planincev, željnih nizkokaloričnih vzponov. Malokdo pa se poglobi v sam nastanek tega naravnega čudesa.

strjenka-06612
Gorovje desetih vrhov naj bi nastalo iz:
400 g grškega jogurta
skodelice zamrznjenih malin
200 ml sladke smetane
3 žličk naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 6 žličk sladkorja)
1 in 1/2 vrečke želatine v prahu (ali 9 lističev želatine)
1 kivija

Značilno obliko jim dajejo silikonski modelčki za muffine, za silo bodo prav prišli tudi plastični kozarčki.

strjenka-06528

Malinjak je vrsta grmovnice s sadeži vijoličnordeče barve, ki jih imenujemo maline. Energetska vrednost 100 g svežih malin znese 52 kcal, v tej količini pa je 86 g vode, 1,2 g proteinov, 0,65 g maščob, 12 g ogljikovih hidratov in 6,6 g vlaknin. Vsebujejo veliko vitamina C in imajo visoko antioksidativno vrednost. Sezona malin je od junija do poznega septembra, tako da si jih takrat kar privoščite. Če kupujete maline izven sezone, pa kupite zamrznjene, saj so bile obrane v času najvišje zrelosti in nato takoj zamrznjene. Tako so ohranile hranilne snovi in antioksidante, kateri se z zamrzovanjem ne uničijo.

Vse se je začelo z zamrznjenimi malinami. Ob segrevanju v kozici je iz njih nastala malinova magma.

strjenka-06531
Električni mešalni vrtinci so s seboj prinesli maso, znano kot ‘grški jogurt’.
Ta masa se je premešala z malinovo magmo, iz česar je nastala malinovo-jogurtova lava.
Vanjo sta se v času mešanja vsuvali dve vrsti prahu – naravno sladilo (nekateri geotortologi trdijo, da je bil to sladkor) in želatina.

strjenka-06532
V sosednji tektonski posodi se je prav tako s pomočjo mešalnih vrtincev ustvarila stepena smetana.
Pojav spatulastega prerivanja je poskrbel, da se je smetana vmešala k ohlajeni malinovo-jogurtovi lavi.

strjenka-06535
Obliko gorovju, kot ga poznamo danes, je dal poseben pojav – odtok malinaste mase v vrtine muffinskih modelčkov. Geotortologi so prepričani, da bi pojav plastičnih kozarčkov prav tako botroval uspešnemu gorstvu.
Nastopila je hladna (in ne ledena) doba, katera je pripomogla k strjevanju novonastalih gora.

strjenka-06549
Strjeno Malinsko gorovje je posebej zanimivo zaradi Kivijastega pragozda, ki krasi prav vsak vrh.

strjenka-06543
Na sliki je viden teoretični prikaz razraščanja pragozda v značilni obliki cvetov.

strjenka-06547
Gorovje se je nato ohladilo in povsem strdilo, po vrhovih pa so zaživeli gozdovi. Dokončno je nastal dihjemajoči razgled, katerega lahko okusimo še danes.

strjenka-06630

Ta močno strokovni članek je mogoče tudi poenostaviti:
Maline odtajaj v kozici in jih z električnim mešalnikom vmešaj h grškemu jogurtu. Sladkaj s SugarSweet in dodaj želatino. V drugi posodi stepi sladko smetano, katero nato s spatulo nežno vmešaš k malinam in jogurtu. Maso vlij v silikonske modelčke za muffine, če si jih ne lastiš pa bodo zadostovali plastični kozarčki. Postavi jih v hladilnik, dokler se ne masa ne strdi (najmanj 3 ure). S pomočjo modelčka za piškote iz koleščkov kivija izreži rožice in jih postavi po torticah.

Kulinarični vzpon na posamezno goro ti bo prinesel le 100 kcal.

Slavna satelitska slika gore Strjen-K2, ki je krasila naslovnico prelomne številke revije National Tortographic:

strjenka-06675
Omembe vreden je tudi Zgrizeni plaz, ki je odnesel dobršen del pobočja ene izmed gora leta 432 pred našim žretjem.

strjenka-06689
Lep pohod v sadno-jogurtove gore!

4 comments

  1. Marjeta says:

    Živjo, zanima me koliko muffinskih modelčkov sta naphala z lavo?
    In: takoj ko sem odkrila te strani smo naredili pastirsko pito, ki bi jo brez nerganja pospravil tudi Bacek Jon in pa cvetačine nagce. Oboje je bilo izjemno slastno in se bo pri meni v kuhinji zagotovo še ponavljalo.
    Hvala, da nesebično delita svoje recepte 🙂

    • midva says:

      Živijo, Marjeta!
      Lavo sva natlačila v 10 modelčkov 🙂
      Ja, pastirska pita je res za kopite obliznit, midva jo imava nadvse rada.
      In hvala tebi, Marjeta, da z veseljem kuhaš po najinih receptih!
      LP, Midva

  2. Marjeta says:

    Hvala za odgovor – javim kaj bo nastalo v nedeljo. Stavim, da se bo od vulkanskih užitkov vse okrog mene kar pošteno zatreslo.
    LP
    Jst

Leave a Reply