Slani pirini rogljički s semeni

Nepovabljeni, a dobrodošli hrustljavi prišleki

 

Zadnje čase si tvoj telefon res daje duška – venomer tuli in piska kot za stavo. Ob pregledu kopice sporočil in po vrsti opravljenih klicev, se zaveš, da jim je skupna rdeča nit – povabilo na piknik v park/ob jezero/na dvorišče! V zanosu lastne popularnosti in očitne nepogrešljivosti pri vsesplošnem piknikovanju, pripraviš najljubšo košarico in se zapodiš preobleči v pikniško uniformo.
Ko priskakljaš nazaj, nadvse presenečeno ugotoviš, da košarica še zdaleč ni več prazna – vanjo so se naselili hudomušni slani pirini rogljički s semeni!

rogljicki-01682
Za polno košaro rogljičkov se preskrbi z/s:
500 g pirine moke
100 g semen (sončnična, bučna, sezamova)
100 g masla
6 žlicami mleka
pol kocke kvasa
1 lončkom navadnega jogurta (180g)
1 žlico sladkorja
1 žličko soli
1 jajce
sir (po želji)

rogljicki-01539
Dobro testo se prične s kvascem -toplo mleko, žlico sladkorja in pol kocke kvasa nameči v posodico, v kateri naj potrpežljivo čakajo 15 minut v bolj toplem okolju.
V večji posodi zmešaj moko, semena, sol, maslo in jogurt, nato prilij kvasec in vse konkretno premešaj ter zgneti v testo.
Novonastalo kepico pokrij in postavi na toplo za 60-90 minut, da se zaradi dobre volje napihne na dvakratno velikost.

rogljicki-3089
Testo razvaljaj do debeline 5 mm, nato pa iz njega s pomočjo večje pokrovke izreži popoln krog. Osveži spomin na osnovnošolsko geometrijo in s štirimi spretnimi rezi krog testa razdeli na 8 enakih delov. Ostanke pri izrezovanju pridno uporabi pri naslednji izrezovalni seriji.

rogljicki-3095
Ob zvijanju majhnih koščkov testa v rogljičke, te preveje čista otroška radost. Ko je pred teboj krdelo surovih zrolančkov, jih premaži z mešanico jajca in treh žlic vode, po želji pa tudi posuj z ribanim sirom. Takoj zatem pa jim omogoči preobrazbo v polnopravne hrustljavo-mehke rogljičke z vročinsko terapijo, ki poteka pri 180 stopinjah 10-15 minut. Čas peke je predvsem odvisen od velikosti rogljičkov, moraš pa stremeti k njihovi zlati porjavitvi.

rogljicki-3077
Zdaj veš, kako so piknika željni rogljički zašli v tvojo ljubo košarico.
V kolikor jim privoščiš čim daljšo svežino, jih po ohladitvi prestavi v zaprto posodo.

rogljicki-01687
Seveda so ti hrustljavčki nadvse dobrodošli sopotniki pri slehernem pikniku, ki te čaka to poletje.
Na mestu je še starodavni pregovor: kdor drugemu rogljiček zvije, sam ga poje.

rogljicki-01684
Rogljičkast tek!

Leave a Reply