Sladoledna torta z browniejem in čokoladno zemljo

Ledena kraljica poletja

 

Naj bo natlačen v banjico, nataknjen na palčko ali pa namočen v ledeno kavo, vsi vemo, kdo je nesporni kralj poletja – sladoled! Njegova sladka vladavina pa bo doživela grenek konec, saj se bo v naše konce prikotalila sladoledna torta!

sladoledna torta-6
Že na prvi pogled daje tortica modre krvi vedeti, da ni običajna, saj leži na biskvitu iz brownieja, posuta pa je s čokoladno zemljo.

sladoledna torta-7
Brownie-biskvit v sebi skriva:
80 g rjavega sladkorja
1 dl olja
2 jajci
4 žlice grenkega kakava
3 žlice moke
3 žlice tople vode
noževo konico pecilnega praška

Čokoladna zemlja vsebuje:
3 žlice sladkorja v prahu
3 žlice moke
3 žlice kakava
50 g masla

Navedene sestavine so namenjene za torto s premerom 22 cm, če pa uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Seveda moraš poskrbeti za srce slaščice – sladoled! Midva sva uporabila 1 liter čokoladnega in 1 liter vanilijevega sladoleda.

Browniejev biskvit

sladoledna torta-1
Vsaka kraljica potrebuje prestol, sladoledna je pa še posebej izbirčna. Njena sladoledna plat se želi namazati le na bogat brownie.
Olje in sladkor penasto umešaj, nato dodaj jajci in tri žlice tople vode. V drugi posodi zmešaj moko s pecilnim praškom in kakavom, nato pa stresi k mokrim sestavinam in dobro premešaj.

sladoledna torta-12
Dobljeno čokoladno lavo prelij v namaščen pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko, katerega previdno postaviš v industrijsko peč. Program izdelave brownieja naj traja 15-17 minut pri ležernih 180 stopinjah.

sladoledna torta-10

Čokoladna zemlja

K hladnemu nakockanemu maslu vsuj sladkor v prahu, moko in kakav, nato pa s prsti premešaj in zdrobi, da dobiš kupček kakavove mivke. Ne gneti do testa!

sladoledna torta-11
Dobljeno zmešnjavo razporedi po pekaču in jo peci 7-9 minut na 180 stopinjah. Po peki jo pusti, da se ohladi in postane hrustljava.

sladoledna torta-3
Tebi ljubi sladoled vrži na pult in ga pusti, da se stali do mazljivosti.

sladoledna torta-2
Na vrsti je kronanje ledene kraljice.

Biskvitni prestol postavi v obroč za torte, ki je obdan s papirjem za peko, nato pa čezenj premaži prvo plast sladoleda. Polovično tortico stlači v zamrzovalnik, dokler se prva plast ne strdi, nato pa jo premaži še z drugo plastjo sladoleda.

sladoledna torta-9
Tako, kraljica ponosno sedi na svojem čokoladnem prestolu, manjka ji le še ena stvar…

sladoledna torta-4
Manjka ji krona! Napako brž popravi in tortico posuj s čokoladno zemljo. Da bo še bolj ponosna na svoj izgled, pa jo lahko še olišpaš s ostružki bele čokolade.

sladoledna torta-5
Za lažji razrez torte jo prej za nekaj minut postavi na sobno temperaturo, nož pa segrej v vrču vroče vode.

sladoledna torta-8
Ledeni tek!

3 comments

 1. Tamara says:

  Tole bom v kratkem delala pa me zanima koliko casa mora biti polovicna torta v zmrzovalniku preden je pripravljena na drugi del sladoleda? 2 litra sladoleda v 22 cm pekacu se mi zdi res ogromna kolicina, imata morda visji model za torto, ker me skrbi, da moj “klasicen” ne bo dovolj visok?

  • pizmur says:

   Zdravo Tamara! Prva plast sladoleda se hitro strdi cca. 10 minut in je tortica nared še za drugo plast. Midva imava obroč za sestavlanje torte visok 6cm in tortica ni prišla čisto do vrha. Predlagava ti da pekač obdaš z peki papirjem tako lahko povišaš svoj pekač. Lp, Midva:)

 2. alja says:

  Zivijo. Lahko torto pustim cez noc v zamrzovalniku? Kako bo z biskvitom?
  Koliko casa pred postrezbo jo dam ven? Hvala

Leave a Reply