Skutno-pirini parjeni krofi

Napihnjenci v savni

 

Te dni se zdi, da se svet vrti le še okoli krofov. Ocvrti napolnjenčki se kotalijo po televiziji, se skrivajo pod kavčem in očitno kar sami skačejo tebi v torbico/nahrbtnik.


Kot člana kulinaričnega kluba KuhaM, katerega upravlja Mercator, sva ta recept izdelala za projekt ‘Pust’.

KuhaM
Kaj pa, če bi kvašene bajsije odrešili krute kopeli v vročem olju in jim privoščili zasluženo sproščujočo parno savno, v kateri bi uživali do nepopisne mehkobe?

PARJENI KROFI-7
12 večjih mehkih bombic je narejeno iz:
0,7 dl mleka
1 žlica ruma
480 g pirine moke
150 g skute
ščep soli
40 g masla
100 g sladkorja
2 jajca
pol kocke kvasa
polnilo po izbiri (marmelada, Nutella)

Da bodo parjenčki še bolj simpatični, jim priskrbi sestavine za glazuro: 100 g temne čokolade in 1 dl sladke smetane. Na njihove vrhove pa naj zapade sneg iz kokosove moke.

Najprej se loti priprave kvasca. 0,7 dl mleka segrej in ga razveseli s kocko kvasa ter žlico sladkorja. Ko se sestavine ponosno napihnejo, je kvasec nared.

PARJENI KROFI-11
Pograbi veliko posodo in vanjo vsuj moko. Maslo raztopi in ga daj na moko, nato pa v posodo nameči še jajca, rum, skuto, limonino lupinico, sol in sladkor. Na koncu prilij kvasec in vse skupaj dobro zgneti v prožno testo. Po občutku postopoma dodajaj moko – testo ne sme biti premokro.
Sedaj pa pusti ogromno kepo testa, da se v 45 minutah od ponosa močno napne.

Ko se je testo vzhajano, ga razdeli na kroglice. Vsako izmed njih splošči, napolni s polnilom po želji, jo zapri in oblikuj v krofek.

PARJENI KROFI-10
Po 15 minutah vzhajanja prični s prijetnim parjenjem. V posodo, primerno za krofasto savno, natoči malo vode in vanjo postavi cedilo ali luknjasto posodo primerno za parjenje. V njo položi krofe in nato posodo pokrij s pokrovko (krofi ne smejo plavati v vodi, saj bi bili potem kuhani in ne parjeni). Da se ne bodo prijeli dna, jih postavi na papir za peko. Po 7- 8 minutah bodo končani.

PARJENI KROFI-9
Mehke krofe, ki niso prav nič mastni, lahko polepšaš z glazuro iz topljene čokolade in laski iz kokosove moke.

PARJENI KROFI-3
Zdaj si ti na vrsti, da povsod moliš svoje krofe! Po prvem previdnem grižljaju bodo zagotovo prepričali še tako zagrizene krofoljube!
S svojo mehkobo in izvrstnim okusom so naju parjeni krofi povsem presenetili in z lahkoto zbrcali ocvrte s krofarskega prestola.
Parjeni krofi bodo mehki tudi naslednji dan, kar pa je brez pomena, ker ga ne bodo dočakali!


Parjen tek!

Hu Hu
recipe image
Ime recepta
Skutno-pirini parjeni krofi
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupni čas
Povprečna ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

2 comments

  1. Mojca says:

    mmmm jutri se bom lotila tega recepta, komaj cakam😀 V receptu sta med sestavinami navedeni dve jajci, na sliki postopka so v skledi trije rumenjaki. Verjetno torej rabim 3 jajca?

    • midva says:

      Zdravo Mojca!

      Dva jajčka sta potrebna, pri nama je bil en rumenjakec tako mini, da sva potem dodala še enega. Če imaš klasične velikosti jajc potem sta dva zadosti. Lp, Midva:)

Leave a Reply