Skutno-pirine razpočnice

Zdrave napihnjenke

 

Rado se zgodi, da si doma in ne moreš ali želiš skočiti do trgovine, tebi se pa toži po mehkem kruhku. Po hitrem pregledu pa ugotoviš, da tudi kvasa nimaš! Tu pa vskoči prav posebna pasma peciva – razpočnice. Tako je g. Toporišič poimenoval male kruhke, nam bolj znane pod imenom žemlja, odlikujeta pa jih oblika, ki omogoča lahko razpolovitev in sposobnost izginotja v kratkem času. Ker za njihovo napihnjenost potrebuješ pecilni prašek, so pripravljene le v 30 minutah, kot pa se za vroče žemljice spodobi, bodo tudi izginile v podobnem času.
Pripravi skuto in kosmiče, od navdušenja pa se nikar ne razpoči!

razpocnice-4

Mini kruhki kar kipijo od:
300 g skute
1 jajca
200 g pirine moke
60 g pirinih kosmičev
90 g ovsenih kosmičev
2 žličk pecilnega praška iz vinskega kamna
2 ščepcev mletega rožmarina
1 žličke bazilike
1 žličke soli
1 žlice olivnega olja
1 žličke česna v prahu

Na žemljice razpoči:
1 jajce
sir po želji

razpocnice-1
Pridno zaženi domači mlin, v katerem dobro zmelješ pirine in ovsene kosmiče.

razpocnice-6
V posodo nameči prav vse navedene sestavine, jim dodaj mlete kosmiče in temeljito pregneti.

razpocnice-8
Dobljeno kepo razdeli na manjše kepice in jih razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko.
Na vrsti je tako imenovani ‘razpočni ritual’, ki loči kajzerice od žemelj. Majhni kuhalnici pomokaj ročaj in ga vtisni na sredino kepice. Priča boš njeni izjemni transformaciji v razpočnico.
Vse žemljice premaži z razžvrkljanim jajcem in po želji posuj z malce nastrganega sira.
Razpolovna doba za žemljice traja 15-20 minut pri 200 stopinjah.

razpocnice-7
Starodavno pravilo zapoveduje, da se žemlje pomlati, dokler so še tople, zato zberi najbližje in skupno zagrizite v njih.

razpocnice-5
Ob divjem žvečenju drobtine kar letijo naokoli, nasmeh pa se ti razpoči na vsa usta!

razpocnice-2
Priporočava, da razpočnice čim prej pomlatite, ker v prihodnjem dnevu ne bodo več tako sveže in mehke.

razpocnice-3
Razpočni tek!

One comment

Leave a Reply