Skutna torta s hruškami

Sladka ozimnica

 

Zadnje čase nama celo stanovanje diši po jesenski kulinariki – kostanj in mošt sta redna spremljevalca najinih druženj s prijatelji, na krožnik pa se nama pogosto skotalijo tudi buče in gobice.


Vedno se najde razlog za slavje in temu se pošteno poda primerna torta. Tokrat sva zagodla eno jesensko zapeljivko s skuto in hruškami, ves čas pa sva jo branila pred odvečnimi kalorijami. Vsebnost dodanega sladkorja sva držala na minimumu, saj v podlagi sploh nisva uporabila sladkorja – to vlogo je pogumno sprejela banana.
Sladkosnede brbončice nadalje uspešno prelisiči cimet v kremi, ki pomanjkanje sladkobe navihano skrije. Slastna in sladka hruškova plast pa zamenjave za sladkor sploh ne potrebuje.


V tortna podlago spada:
130 g ovsenih kosmičev
40 g mletih mandljev
2 zreli banani

Slasten nadev vsebuje:
500 g puste skute
250 ml sladke smetane
1/2 žličke cimeta
poljubno sladilo (ali sladkor v prahu) po okusu
6 listov želatine

V hruškovi plasti je moč najti:
5 hrušk
3 listi želatine


Navedene sestavine tvorijo simpatično torto s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Za tortno podlago najprej banani olupi in dodobra zmečkaj z vilicami. Bananin zdriz zmešaj z ovsenimi kosmiči in mletimi mandlji, dobljeno maso pa porini ob dno tortnega pekača, ki je prekrito s papirjem za peko.
Pekač za 15 minut pospravi v pečico, razgreto na prijetnih 200 ºC.

Morebitnega stresa se znebi s tem, da sladko smetano temeljito prebutaš do čvrstega.

K skuti primešaj cimet ter sladkor ali sladilo po okusu – midva sva uporabila 2 žlici eritritola. Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Ožami jih in vrzi v kozico, kjer jih na nizki temperaturi segrevaš, dokler se povsem ne razpustijo in ni vidnih koščkov želatine.
Tekočo želatino vmešaj v skuto z električnim mešalnikom, nakar se zabavi v skledi pridruži še smetana, ki jo nežno primešaš s spatulo.

Obroč za torte zategni okoli tortnega dna in ga po notranji strani obdaj z acetatno folijo. Na ovseno podlago nanesi kremo, bodočo torto pa nato postavi v hladilnik.

Za hruškov tortni pokrov najprej olupi hruške in jih nakockj ter zmehčaJ s segrevanjem nad ognjem. S paličnim mešalnikom jih spasiraj v kašo, v katero vržeš namočene in ožete lističe želatine. Dobro premešaj, nato pa hruškovo zmešnjavo ohladi do mlačnega in prelij čez torto.

Od torte se zdaj poslovi vsaj za 6 ur, še bolje pa, če čakanje nanjo kar prespiš.


Ko je želja po skoraj brezgrešnem sladkanju premočna, torto vzemi iz oboda. Tej jesenski princeski krono tvorijo cele olupljene hruške, če želiš, pa lahko za piko na i torto pošpricaš še z izdatno količino medu.


Jesenski tek!

Leave a Reply