Skodelica božiča

Že pojutrišnjem te obiščejo Božiček&co.

 

Hrustljave skodelice s teksturo kremnega topljenega sirčka, rahlo kislostjo brusnic in hrustljavo slanostjo popečene pancete so idealen uvod v božično pojedino.

Cup-9

Za 12 sočnih skodelic potrebuješ:
500 g vlečenega testa
300g sira brie
200 g brusničnega džema
50 g pancete ali dimljene slanine
50 g masla

Cup-1

Testo odvij, ga zloži v 6 plasti in ga z rezalnikom pice razkosaj na 12 približno enakih delov. Potrebuješ 72 kvadratov za 12 skodelic.
Maslo vrzi v manjšo posodico in ga stopi nad vodno soparo ali v mikrovalovni pečici. S čopičom premaži pekač za muffine.
Zdaj se pa kar pridno loti skodeličarstva. Vzemi kos testa, ga premaži z maslom, nanj pod kotom postavi drugega ter prav tako premaži in tako naprej do debeline 6 plasti.

Cup-2

Bodoče skodelice pridno vtikaj v pekač za muffine. Ko je ta napolnjen, ga s spretnim gibom zalučaj v pečico.
Mednaroden standard za lončarstvo in skodeličarstvo (X-MAS14), pravi, da se mora skodelica v peči utrjevati 10 minut pri 190 stopinjah.

Cup-3

Med čakanjem na hrustljave skodelice zavihaj nož in nakockaj brie ter nareži panceto na manjše kvadratke.
Panceto brez dodane maščobe popeci v ponvi. Za ekstremno hrustljavost na začetku dolij malo vode in popeci do konca.

Cup-4

Zdaj morajo biti skodelice že nared za polnitev. Vzemi jih iz pečice, tej pa zmanjšaj temperaturo na 150 stopinj.
Mehek brie enakomerno razdeli med skodelice…

Cup-6

…, na vrh sira pa pljuskni po eno žličko brusničnega džema.
Da bo sirček kremno stopljen in džem slastno topel, polnjene skodelice zopet postavi v pečico za 8-10 minut.

Cup-7

Ko se ti sline cedijo že po bradi, nastopi čas, da iztakneš skodelice iz pečice in vanje vtreseš popečeno panceto. Postrezi jih vroče.

Cup-8

Skodelice za okoli 15 sekund vključi v aranžma, nato se nemočno zapodi v njih in uživaj ob glasnem cmokanju in zadovoljnem predenju.

Cup-11

Prave male skodelice sreče 🙂

Cup-10

Dober tek!

One comment

Leave a Reply