Shirataki rezanci z jajcem in zelenjavo

Končno so legendarni japonski rezanci na tvojem jedilniku!

 

Z daljnega vzhoda je pri tebi na obisku gospod Shirataki-san, da strese svoje rezance v skledo in ti s tem polepša dan.

shirataki-8
Za 3 porcije rezancev vzhajajočega sonca potrebuješ:
300 g shirataki rezancev
4 jajca
1/8 zeljnate glave
1 korenček
1 bučko
200 g pora
2 žlici olja
sojino omako
zelenjavno jušno kocko
sol
poper

shirataki-1
Zavihaj rokave, prikloni se najbližji osebi ali ljubljenčku ter z glasnim krikom in/ali udarcem na gong oznani pričetek kuhe. Zelenjavo operi, nato jo nareži. Korenček in bučko preoblikuj v paličice, zelje na trakove in por v lističe.

shirataki-2
Jajca hladnokrvno ubij in jih še bolj kruto preklofaj. Posoljene in popoprane v ponvi speci v omleto, katero nato narežeš na tanke trakove.

shirataki-3
Jušno kocko raztopi v 1,5 dl vode, katero uporabi za zalivanje zelenjave po potrebi.
Vok dobro segrej in vanj vlij olje ter nameči korenček in zelje. Po 3 minutah dodaj bučko in praži, dokler se zelenjave ne zmehča…

shirataki-4
… nato pa v vok frcni še por in vlij 5 žlic sojine omake. Veselo praži 3 minute.

shirataki-5

Shirataki rezanci so tradicionalni japonski rezanci, ki so narejeni iz gomolja rastline konjac. Večinoma jih tvori voda in vodotopna vlaknina glukomanan, ki poskrbi za občutek sitosti. Rezanci vsebujejo le 10 kcal na 100g, ker ne vsebujejo glutena pa so primerni za ljudi s celiakijo. Zaradi nizke energijske vrednosti in dobrega občutka sitosti so rezanci kot naročeni za vse vrste shujševalnih diet.

Shirataki rezance stuširaj pod tekočo vodo…

shirataki-7
… in jih vtresi v vok, kjer jih skupaj z zelenjavo pod budnim očesom g.Shiratakija praži še 2 minuti.

shirataki-6
Slastno jed prekrij z razkosano omleto, nato jo pazljivo serviraj v skledicah.

shirataki-9
Ob uživanju rezancev v skladu z japonskim bontonom glasno srkaj in čmokaj, obenem se pa čudi mizernim 150 kalorijam na porcijo.

shirataki-10

Lahek tek!

3 comments

    • midva says:

      Ne, ti rezanci niso iz riža, temveč iz gomolja rastline konjac. Ta vrsta rezancev se imenuje shirataki, tako pod tem imenom ležijo tudi na policah bolje založenih trgovin. Najlažje jih je pa pridobiti preko spletnih trgovin.

  1. BlazK says:

    Sem samo pogledal sestavine, zdaj ko sem prebral cel članek se počutim neumno :). Jih pa nisem našel v trebanjskem mercatorju.

Leave a Reply