Skutno-sadni cmoki s kosmiči

Kosmičasto-skutine kepe brez moke

 

Prelep razgled z okna so nama v zadnjem času kazile načičkane rdeče češnje v košati krošnji vrtnega drevesa. Že tako močno so nama šle na živce, da sva se jih odločila kruto potrgati.

knedl-02763
Po hladnokrvnem dejanju sva ostala polnih naročij rdečih bunkic in v mrzlici prikrivanja dokazov sva jih sklenila skriti globoko v mehke skutne cmoke s kosmiči.

knedl-02790
10 majhnih, sočnih in mehkih kroglic skriva:
300 g skute
170g kosmičev
1 jajce
30 g masla
2 žlici mletih mandljev
1 žlico naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali dve sladkorja)
koščičasto sadje ali marmelado

Čez cmočke spadajo še 2-3 žlici mletih mandljev, žlica masla in cimet v prahu.

knedl-02732
Priprave skrivnih cmočkov prični z mletjem kosmičev. Ti so lahko poljubni, midva sva uporabila 80 g ječmenovih in 90 g ovsenih. Skupaj z dvema žlicama mletih mandljev jih vsuj jih v sekljalnik in zmelji do finega ter primešaj SugarSweet ali sladkor, nato v ločeni posodi zmešaj skuto, jajce in maslo, stopljeno v mikrovalovni pečici. K tej mešanici vsuj mlete kosmiče ter dobro premešaj. Dobljeno maso za pol ure pospravi v hladilnik.

knedl-3077
Pripravi sadje, katerega želiš skriti, lahko pa uporabiš marmelado ali džem, v kolikor ti ni do celega sadja (pri nama je bilo nekaj cmočkov polnjenih z marelično marmelado s 100% sadnim deležem). S kosmičasto-skutine kepe odtrgaj kos in ga oblikuj v krogec, v čigar sredino porineš sadje ali nakupčkaš marmelado. Krogec previdno in temeljito zapri ter ga z rokami oblikuj v cmoček. Postopek ponavljaj, dokler pred tabo ne stoji cel knedljast regiment.

knedl-3087
Vesele cmočke skotali v rahlo osoljen krop in jih kuhaj 10 minut, medtem pa v ponvici na žlici masla (ali olja) popraži 2-3 žlice mletih mandljev.

knedl-3108
Ko so cmoki kuhani, jih zasuj z praženimi mletimi mandlji in začini z malce cimeta v prahu ter posuj s SugarSweet oziroma sladkorjem. Sočnost pa lahko zagotoviš tako, da jih preliješ z malo vode, v kateri so se kuhali.

knedl-02776
Kaj hitro sva ugotovila, da cmoki le niso idealno skrivališče za nadležne češnje, saj jih sladkosnedci hitro izbrskajo.

knedl-02787
Cmokast tek!

6 comments

  1. Lara Menegatti says:

    Ooo 🙂 Izgledajo odličnooo dobri 😉 Kaj lahko cmočke damo tudi zmrzniti? Imam velike količine skute za porabit…pa bi naredila ozimnico 😉

Leave a Reply