Sadna jogurtova torta brez peke

Nežen oddih

 

Ob preživljanju počitnic na morju je moč pogosto opaziti fenomen, ko kar naenkrat vsi izginejo. Mulc spet dela zdraho po širšem območju, ženo so klicali na urgenten čvek ob kavici k prijateljici, dec je našel najbolj zakoten pajzl, kjer gleda nogometno tekmo tretje bulgarske lige, dedek pa verjetno spet na plaži začudenim Italijanom poka neslane šale.
Družino in prijatelje v takih trenutkih najhitreje spraviš vkup z eno pošteno torto!


V tej sveži in poletni tortici se pod štirimi plastmi nežnih krem s sadnimi jogurti skrivajo krhki temelji iz Domaćica keksov z belo čokolado z malinami. Najlepše pa je, da za njeno pripravo ne potrebuješ pečice ali celega popoldneva.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Za podlago si priskrbi:
250 g piškotov (midva sva uporabila kekse Domaćica z belo čokolado z malinami)
100 g masla

V kreme spada:
500 ml sladke smetane
16 lističev želatine (ali 12, če v kremo ne misliš tlačiti sadja)

V kremo spadajo štirje različni sadni jogurti. Izberi si sebi ljube, midva pa sva uporabila:
360 g jagodnega jogurta
360 g borovničevega jogurta
360 g mareličnega jogurta
360 g ananasovega jogurta

Po želji lahko v kreme dodaš še pasirano sadje, ki se ujema z okusom jogurta, saj izboljša okus in barvo.
100 g jagod
100 g borovnic
100 g ananasa
100 g breskev
sladkor v prahu

Tej tortici se lepo poda raznovrstno cvetje. Če se ga odločiš zapičiti v torto, poskrbi, da stebla prej oviješ z aluminijasto folijo.

Navedene sestavine tvorijo simpatično torto s premerom 24 cm, ampak ker pride dokaj visoka, priporočava premer 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Piškotke nežno natlači v vrečko za vlaganje in jih brutalno premlati do drobtin. Za tolažbo jih zmešaj skupaj s stopljenim maslom in jih čvrsto pritisni ob dno tortnega obroča, obdanega z acetatno folijo.


Smetano električno prebutaj do čvrstega, jogurte pa razdeli vsakega v svojo posodo.


Zdaj se loti priprave sadja za kreme. Če se ti konkretno mudi, ga lahko tudi izpustiš, je pa res, da so z njim kreme intenzivnejših barv.
Vsako vrsto sadja vrzi v posodo skupaj z žlico sladkorja v prahu in ga kuhaj do mehkega. Če je potrebno, dodaj malo vode. S paličnim mešalnikom vsako sadno zmešnjavo pošteno spasiraj in pusti da se ohladi, nakar jo dodaš k jogurtu istega okusa.

Namoči lističe želatine. Če v kremo tlačiš tudi spasirano sadje, v vodo vrzi 4, drugače pa le 3 lističe. Ožemi jih in segrej nad majhnim ognjem, nato pa jih z električno primešaj k jogurtu. Pograbi četrtino stepene smetane in jo ročno vmešaj k jogurtu, nakar vse skupaj lepo preliješ na torto. Brž jo porini v zamrzovalnik, da se učvrsti.
Opisan postopek ponovi za preostale tri kreme in imenitna in lahka poletna torta je nared! Za 6 ur jo zakleni v hladilnik.


Zdaj lahko mirne volje nastaviš past in se pričneš na vse glasilke dreti, da se je na mizi znašla ena torta. Kaj kmalu se bodo prav vsi ekspresno zbobnali skupaj.


Kaj je lepšega, kot poleti uživati v bombastično prijetni jogurtovi torti?


Trik s torto bo vedno prav prišel 😉


Tortarski tek!

19 comments

  1. Tjasa says:

    Wauuu še ena super lepa tortica 🙂
    Ali lahko namesto želatine v lističih dam želatino fix? Koliko želatine fix potem rabim? Lp

  2. Alja says:

    Mi lahko zaupata kaj je ta roza obod okoli torte, kot “prt”? Vmes se vidi da je delana na zlatem pladnju.
    Ali acetatno folijo zlepita, da dobita primerno višino? Jaz višje od 8 cm nisem našla…

    Hvala!

    • Barbara says:

      Alja, jaz uporabljam kar plastično L-mapo (za dokumente), ki sem jo narezala na trakove. Tako se lahko sama odločiš, kako visoki bodo.

  3. Maja says:

    Čudovita torta. Naredila sem jo za taščo 🙂 in smo jo pojedli še preden jo je uspela do konca razrezat.

    Nasploh so vajine sladice mega.

    • midva says:

      Zdravo Katja!
      Jogurtovih tortic se žal ne da zamrzniti, saj po odtajevanju nikoli ne pride več ista. Zaradi velike vsebnosti vode se tortica pri odmrzevanju *polula*. Lp, Midva;)

  4. katja says:

    ker bi jo rada nardila par dni pred rojstnim dnevom in jo na tisti dan odmrznila..pa me zanima ce se kaj spremeni okus in videz torte…morem pa se rect da sem zelo navdusena nad vajino stranjo in izdelki..mi je vsec ker vsak postopek recepta tako lepo opiseta kot zgodbico in res delata to s srcem…sladice pa so mi vsec ker so malo drugacne in nekaj posebnega

  5. Anita says:

    Zelo rada delam po vajinih receptih in vse torte vedno uspejo. Danes sem se lotila te torte, spodaj sem dala kar navadno Domačico. Med stepanjem se mi je smetana žal sesirila in ker nisem imela druge, sem jo naredila samo z jogurti (brez sadja) in je prav tako odlična, zelo osvežilna. Vse pohvale za vajine recepte, komaj čakam, da preizkusim naslednjega 😉

    • midva says:

      Zdravo Mojč.

      Lahko uporabiš katerkoli drugi jogurt čisto po želji mogoče kivi in banana ali pa kokos in navadni jogurt. Lp, Midva;)

  6. maja says:

    Živjo! Zgleda super torta, jo bom delala za vikend. Zanima me za rožice, sta jih na vrtu nabrala oziroma kje sta jih dobila in katere vrste so?

Leave a Reply