Sadna jogurtova torta brez peke

Nežen oddih

 

Ob preživljanju počitnic na morju je moč pogosto opaziti fenomen, ko kar naenkrat vsi izginejo. Mulc spet dela zdraho po širšem območju, ženo so klicali na urgenten čvek ob kavici k prijateljici, dec je našel najbolj zakoten pajzl, kjer gleda nogometno tekmo tretje bulgarske lige, dedek pa verjetno spet na plaži začudenim Italijanom poka neslane šale.
Družino in prijatelje v takih trenutkih najhitreje spraviš vkup z eno pošteno torto!


V tej sveži in poletni tortici se pod štirimi plastmi nežnih krem s sadnimi jogurti skrivajo krhki temelji iz Domaćica keksov z belo čokolado z malinami. Najlepše pa je, da za njeno pripravo ne potrebuješ pečice ali celega popoldneva.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Za podlago si priskrbi:
250 g piškotov (midva sva uporabila kekse Domaćica z belo čokolado z malinami)
100 g masla

V kreme spada:
500 ml sladke smetane
16 lističev želatine (ali 12, če v kremo ne misliš tlačiti sadja)

V kremo spadajo štirje različni sadni jogurti. Izberi si sebi ljube, midva pa sva uporabila:
360 g jagodnega jogurta
360 g borovničevega jogurta
360 g mareličnega jogurta
360 g ananasovega jogurta

Po želji lahko v kreme dodaš še pasirano sadje, ki se ujema z okusom jogurta, saj izboljša okus in barvo.
100 g jagod
100 g borovnic
100 g ananasa
100 g breskev
sladkor v prahu

Tej tortici se lepo poda raznovrstno cvetje. Če se ga odločiš zapičiti v torto, poskrbi, da stebla prej oviješ z aluminijasto folijo.

Navedene sestavine tvorijo simpatično torto s premerom 24 cm, ampak ker pride dokaj visoka, priporočava premer 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Piškotke nežno natlači v vrečko za vlaganje in jih brutalno premlati do drobtin. Za tolažbo jih zmešaj skupaj s stopljenim maslom in jih čvrsto pritisni ob dno tortnega obroča, obdanega z acetatno folijo.


Smetano električno prebutaj do čvrstega, jogurte pa razdeli vsakega v svojo posodo.


Zdaj se loti priprave sadja za kreme. Če se ti konkretno mudi, ga lahko tudi izpustiš, je pa res, da so z njim kreme intenzivnejših barv.
Vsako vrsto sadja vrzi v posodo skupaj z žlico sladkorja v prahu in ga kuhaj do mehkega. Če je potrebno, dodaj malo vode. S paličnim mešalnikom vsako sadno zmešnjavo pošteno spasiraj in pusti da se ohladi, nakar jo dodaš k jogurtu istega okusa.

Namoči lističe želatine. Če v kremo tlačiš tudi spasirano sadje, v vodo vrzi 4, drugače pa le 3 lističe. Ožemi jih in segrej nad majhnim ognjem, nato pa jih z električno primešaj k jogurtu. Pograbi četrtino stepene smetane in jo ročno vmešaj k jogurtu, nakar vse skupaj lepo preliješ na torto. Brž jo porini v zamrzovalnik, da se učvrsti.
Opisan postopek ponovi za preostale tri kreme in imenitna in lahka poletna torta je nared! Za 6 ur jo zakleni v hladilnik.


Zdaj lahko mirne volje nastaviš past in se pričneš na vse glasilke dreti, da se je na mizi znašla ena torta. Kaj kmalu se bodo prav vsi ekspresno zbobnali skupaj.


Kaj je lepšega, kot poleti uživati v bombastično prijetni jogurtovi torti?


Trik s torto bo vedno prav prišel 😉


Tortarski tek!

4 comments

Leave a Reply