Sacher piškoti

Dunajska legenda za v torbico

 

Povsem nama je jasno, kaj se ti plete po glavi. Sacher torta ti je tako blizu srca, da hočeš imeti vedno vsaj en kos pri roki. Zaradi neizbežne splošne packarije pa je bilo to povsem nepraktično. Do zdaj.

sacher piškoti-2
Mehki in sočni piškoti, ki si okus delijo s slavno torto, se lahko zaradi priročnosti povsod kotalijo s tabo. Narejeni so po klasični recepturi za Sacher torto, le da je dodano več moke, da se lahko oblikuje prijetne piškotke.

Te piškote sva ustvarila za najini mami, da sva ju prejšnji teden razveselila za materinski dan.

sacher piškoti-9
Žlahtne bombice kar razganja od:
120 g masla
2 jajc
300 g moke
220 g sladkorja v prahu
100 g temne čokolade
2 vrečk vanilijevega sladkorja
1 žličke pecilnega praška
1/2 stroka vanilije

Za glazuro si priskrbi še
70 g temne čokolade
30 g masla
2 žlici sladkorja v prahu
2 žlici tople vode

sacher piškoti-1
V ritmih dunajskega valčka se primajaj v kuhinjo in se loti priprave piškotne mase. Maslo sobne temperature zasuj s sladkorjem v prahu in ju električno namlati do puhastega. Zdaj vmešaj še semena polovice vanilijevega stroka.
Jajci enega za drugim ubij in vmešaj k maslu. Čokolado stopi in prav tako vmešaj k masi. Preostane le še moka, katero zmešaš s pecilnim praškom in presejano vmešaš v maso. To za 15 minut postavi v hladilnik.

sacher piškoti-6
Iz dobljene mase odtrgaj 15-18 g težek košček in ga z dlanmi oblikuj v kroglico. Protistresni postopek nadaljuj, dokler ne porabiš vse mase. Nastala bosta približno dva pekača čokoladnih frnikol, ki pridno čakajo na papirju za peko. Medtem, ko se pečica pridno segreva na 180 stopinj, z dlanmi potlači kroglice v čokoladne polpetke. Sladke dokaze za 10 minut skrij v pečico.

sacher piškoti-8
Po končani evoluciji mase v piškote, pusti slednje, da se malce ohladijo, nato pa jih brž napadi in vsakega po notranji strani po želji namoči z žličko mleka.
Po isti plasti premaži kvalitetno marelično marmelado in nanjo porini drug piškot.
Tako dobiš veselega dvodelnega napihnjenčka, kateremu manjka le še ena ključna sestavina. Čokolado z maslom stopi, vmešaj dve žlici sladkorja v prahu in dodaj dve žlici tople vode. Vsak piškot do polovice previdno potunkaj v dobljeno čokoladno kopel, nato ga pusti na miru, da se čokolada ohladi.

sacher piškoti-7
Kaj kmalu bo pred tabo kar mrgolelo od piškotnih napihnjenčkov. Zaenkrat bodo še trdi, zato jih pospravi v zaprto posodo, da se zmehčajo.

sacher piškoti-5
Poleg tega, da se odlično obnesejo kot sladica na poti, so se nežni piškoti izvrstno odrezali kot darili za najini mami.

sacher piškoti-4
Po prvem ugrizu v rahel čokoladni piškot, sredi katerega se potuhnjeno skriva sladka marmelada, hitro skleneš pakt – brez teh prešernih kroglic se ne odpraviš nikamor več!

sacher piškoti-3
Piškotasti tek!

7 comments

 1. katja says:

  Zdravo!
  Moj je čisto nor na sacher torto, je pa žal alergičen na jajca. Bi se jih dalo v tem receptu kako nadomestiti/izpustiti?

  Hvala za odgovor.

  • midva says:

   Običajno lahko pri piškotih jajca izpustiš in uporabiš malce več moke in dodaš kislo smetano. Lahko pa uporabiš jajčni nadomestek, kot je No egg.

   Veliko sladkanja vama želiva!

   Midva:)

 2. Marina says:

  Živjo,

  jaz sem delala te piškote, samo masa mi je prišla preveč “pocasta”…drugače po okusu so dobri, samo izgled je bil dosti bolj drugačen od vajinega 😀

  • midva says:

   Zdravo Marina!

   Hmmmm mogoče si dala manj moke, si mogoče uporabila ostro moko? Res ne bi vedela, kje se ti je zalomilo. Lp, Midva

Leave a Reply