Rum-kokos torta

Gusarska kombinacija v sladkem zakladu

 

Arrrr, natakni si leseno nogo, na ramo prikliči papagaja Nemota, na glavo si povezni piratski klobuk in veselo prišepaj na krov gusarske ladje. Danes se odpravljamo v lov za skritim zakladom slavnega kapitana Peka – torto rum-kokos.
Dotičen zaklad so si želeli prilastiti že mnogi kuhinjski pomorščaki, saj je ta torta brez primere – z majhnimi spremembami lahko ugaja tako veganoplovcem in povodnim protiglutencem kot laktozno neprebavljivim čofotalcem ali morskim dietničarjem. Nahajal naj bi se v brezjajčnem otočju v bejžmokastem oceanu.
S stavami in ukano sva si uspela priboriti načrt do tega čislanega zaklada.
Na plovbo, arrrrrr!!!

rum kokos-00204
V glavi načrta so navedene obvezne sestavine:
250 g kokosove moke
400 ml kokosovega mleka
4 žlice naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 130 g sladkorja)
2 vrečki želatine (ali agar agar-ja)
1,5 žličke rumovega ekstrakta (za bolj pogumne 1-2 žlici ruma)
300 ml kokosove smetane za stepanje (ali sladke/rastlinske)
500 ml sladke smetane (ali kokosove/riževe/sojine)
200 g žlahtne temne čokolade s 70% kakava
100 g žlahtne temne čokolade z več kot 80% kakava

Zaklad je okrašen s/z:
50 g temne čokolade
kokosovo moko

Sestavine so navedene za torto s premerom 22 cm! Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

rum kokos-00106
Zatečeš se v ladijsko podpalubje in planeš naravnost v kuhinjo.
Kokosovo mleko segrej skoraj do vretja in vsuj kokosovo moko ter 4 žlice SugarSweet, nato malo pokuhaj (1-2 minuti). Liste želatine namoči, nato jih ožemi in vrzi h kokosu, katerega odstaviš in dobro premešaš, da se želatina raztopi in enakomerno razporedi.
Pusti, da se ohladi.

rum kokos-3122
Iz embalaže odlij tekočino in izbezaj čvrsto kokosovo smetano, katero dodobra namlatiš.

rum kokos-3114

Tudi 200 ml sladke smetane pošteno pretepi.
Ko se kokosova mešanica popolnoma ohladi, jo rahlo primešaj h kokosovi smetani, h kateri nato še bolj rahlo vmešaš ravnokar prebutano sladko smetano.

rum kokos-3128
300 ml sladke smetane segrevaj, dokler skoraj ne zavre, nato jo prelij čez nalomljeno čokolado in dodaj 1,5 žličke rumovega ekstrakta. Čokoladni bazen veselo premešaj do žametne strukture.

rum kokos-3110
Nastavljiv obroč za torte nastavi na premer 22 cm in ga obdaj s papirjem za peko. Vanj vlij polovico kokosove mase in ga nato na kratko zapri v hladilnik, dokler se masa ne učvrsti.

Preostanek mase in čokolade nikar ne postavljaj v hladilnik, da se ne strdi!
Kokosovo plast nato polij s polovico topljene rumove čokolade in jo zopet pošlji v hladilnik do streznitve.

rum kokos-3106
Ta izmenjujoč postopek vlivanja in hlajenja ponavljaj, dokler pred tabo ne stoji štiriplasten črno-bel osnutek torte. Posuj ga s kokosovo moko in postavi v hladilnik za vsaj 6 ur.

rum kokos-00190
Zakaj osnutek? Ker do tako želene torte manjka še nekaj – čokoladne spirale.

50 g čokolade stopi in natlači v vrečko, kateri odrežeš konec in z njo na papir za peko ali aluminijasto folijo nariši spirale. Za lažji transport naj bo folija na deski.

Spirale postavi v hladilnik, da delajo družbo torti.

rum kokos-00185
Ko je hladnega druženja konec, pograbi spirale in jih potisni ob straneh torte, eno pa zalučaj na vrh torte.

rum kokos-00237
Tako, prispeli smo na skrivni otok in zaklad se blešči pred nami!

rum kokos-00212
Razdelili pa si jo bomo čisto po piratsko – en kos tebi, ostalo nama.

Ko pobliže pogledaš in zagrizeš v svoj kos, se ti kar malo zvrti… Saj ne veš čemu – morda zaradi spiral ali rumovih hlapov?
Najverjetneje zaradi prefinjeno piratskega okusa, ki na moč spominja na sorodne kroglice, polnjene z rumom in oblite s čokolado 😉

rum kokos-00263
ARRRRRRR!

8 comments

 1. Valentina says:

  Zanima me kaj je to rumov ekstrakt in s čim ga lahko zamenjam če ga nimam (z navadnim rumom).
  Hvala za odgovor…

  • midva says:

   Zdravo Valentina. Rumov ekstrakt je rumova aroma ki jo prodajajo v takih majhnih stekleničkah kakor vanilijevo aromo. Lahko pa jo brez problema zamenjaš z navadnim rumom:)

 2. Tanja says:

  super zgleda!!! zanima me, kako je to z polaganjem v hladilnik, najprej vlijemo kokosovo maso, damo v hladilnik, potem čokolado, zopet damo v hladilnik, potem spet kokosovo plast,čokolado…vsako posebej vlivamo v pekač in postavljamo v hladilnik? sem prav razumela?
  hvala za odgovor 🙂

 3. Tjaša says:

  Zdravo! Najprej bi rada povedala, da vas spremljam kakšni 2 leti in sem spekla že kar nekaj vaših dobrot. Pred dnevom sem fanta presenetila z vašo tortico cookies-nutela kombinacijo, ki je vsem super-duper-odlična. Zaenkrat je vse uspelo, vendar bi tokrat vseeno za vsak slučaj vprašala glede količine želatine? Ker po sliki tokrat nisem čist 100%…Ste uporabili 2 manjši ali 2 večji vrečki želatine, torej 12 lističev vse skupaj? Tokrat pečem za prijateljičin rojstni dan in bi rada, da tortica uspe brez kakšnih dodatnih težav..;)). In če sem prav razumela glede smetane (saj bom v celotnem receptu uporabila kar sladko smetano namesto kokosove) je pride 500 ml v kremo s kokosom in 300 ml v čokoladno ali se motim?…. hvala za pomoč in upam, da dokaj hiter odgovor. Lp. in uspešno ter z idejami polno packanje v kuhinji želim! 🙂

  • midva says:

   Zdravo Tjaša!

   Naju veseli, da vam je piškotella teknila, nama je tudi ena izmed boljših tortic:). Pri rum- kokos torti sva uporabila 12 lističev želatine (v eni vrečki jih je 6). Glede smetane pa si prav razumela:) Veliko veselja pri ustvarjanju. Lp, Midva

 4. Valentina says:

  Ziujo!
  Lotila se bom tele tortice pa me nekaj zanima. V trgovini nisem nasla kokosove smetane za stepanje temvec samo kokosovo smetano za kuhanje. Bo vseeno v redu?? 🙂

Leave a Reply