Rožmarinasto-zelenjavni ražnjiči s sirom za žar

Instant poletje

 

Ko se poletni sončni žarki uprejo v betonsko džunglo in pot teče v potokih, se je pri kuhi dobro držati dveh načel: priprava naj bo dovolj kratka, da ne skuhaš še sebe ob štedilniku, hrana pa naj bo lahka, da te ne zacementira na mesto zaužitja.
V isto malho vrzi še sočnost in preprosto odličen okus, pa imaš vse potrebne sestavine za zelenjavne ražnjiče na rožmarinovih vejicah z nežnim domačim sirom za žar in tzatziki omako.

sir-02087
Na nabodalca nabodi:
1 papriko
1 bučko
pest češnjevih paradižnikov
pest šampinjonov

Potrebuješ tudi okoli 10 svežih rožmarinovih vejic in olivno olje.
Priporočava, da se poslužiš domačega sira za žar, saj je njegov okus fantastičen v primerjavi z industrijsko pridelanim.

Tzatziki omaka te bo osvežila s/z:
1 kumaro
200 g grškega jogurta
tremi stroki česna
peteršiljem
soljo

sir-02017
Najprej olupi kumaro, jo prereži na pol, izdolbi semena in čisto po grško naribaj. Česen in peteršilj sesekljaj in ju pošlji delat družbo kumari. Da bo zelenjavna zabava popolna, jih zasuj z grškim jogurtom, posoli in premešaj. Omako postavi v hladilnik, kjer naj čaka boljše čase.

sir-76

Rožmarin se je najprej uporabljal v verskih kultih in v zdravilstvu, šele kasneje je našel pot v kuhinjo. Odlično se ujema z mesom in gobami, v mediteranski kuhinji pa je zelo pomembna začimba. Rožmarin učinkovito izboljšuje prebavo, odpravlja vetrove in krče v črevesju ter je učinkovito sredstvo proti napihnjenosti. Da je rožmarin vsestranski, pove tudi dejstvo, da je eterično olje rožmarina ena od prvih sestavin destiliranih parfumov – tudi dandanes se še vedno uporablja v parfumih in kolonjskih vodah.

Zelenjavni prišleki pridno čakajo, da jih kruto nabodeš. Zelenjavo najprej operi, šampinjone pa oščetkaj, nato pa bučke in papriko nareži na kose približno enake velikosti, kot so češnjevci in gobice.
Rožmarinove vejice skoraj do konca oskubi, iglice pa obdrži, nato na novonastale sulice izmenjujoče nabodi pripravljeno zelenjavo.

sir-3070
Pripravljene nabodenčke pokapljaj z olivnim oljem in posoli ter jih na žar ponvi peci in obračaj, dokler niso z vseh strani dobro pečeni.
Priprava sira za žar je enostavna kot pasulj – peci ga po dve minuti na vsaki strani.

sir-3076
Verjetno ti zdaj ni nič jasno, saj je jed že nared. Ražnjiče in sir pokapljaj s kvalitetnim olivnim oljem, zraven postavi skodelico tzatzikija, nato pa zbobnaj prepotene lakotnike, da se ti pridružijo pri zabavnem kosilu.

sir-02095
Gobice so posrkale okus rožmarina, paradižnik sočno eksplodira v ustih, sir za žar je popolnoma raznežen, tzatziki pa s seboj prinese svežino, kakršna je poleti nepogrešljiva. Ah ja, poletje je tu 😉

sir-02122
Poletni tek!

2 comments

 1. Petra says:

  Bravo.

  Zabavno, okusno, drugače- navdušena sem nad vajino stranjo
  in mislim, da si zasluži več pozornosti.

  Imam vprašanje in sicer, kje dobiti domači sir za žar.

  Želim vama veliko uspeha!

  • pizmur says:

   Petra, domačega sira za žar se lahko poslužiš na večjih tržnicah ali na kaki kmetiji. Hvala za lepe besede, z veseljem razvedriva lačne bralce 😉

   Lp, midva

Leave a Reply