Ravioli s skuto in orehi ter jabolčno čežano

Slastni žepki, polnjeni z nostalgijo

 

Tokrat je iz najine kuhinje vel vonj po nostalgiji. Postavljena pred izziv kuhe domačega kosila, sva se prepustila spominom, ko je kolovratenju okoli babice, ki je ob vrsti piskrov mojstrsko vihtela kuhalnico, sledila polna miza zadovoljnih jedcev.

tortelini z orehi (6 of 11)
Kot člana kulinaričnega kluba KuhaM, katerega upravlja Mercator, sva ta recept spacala za projekt ‘Pristno domače kosilo po vaše’.

KuhaM
Ta recept poklanjava pokojni babici Ančki, ki je poleg ostalih dobrot iz rokava stresla tudi “makarone z jabki”, nama drugod nevideno poslastico, katero sestavljajo testenine z drobtinami in jabolčno čežano. Ker tradicijo spoštujeva, upoštevava pa ravno ne najbolj, sva si drznila babičin recept posodobiti in obogatiti.
Nastali so slastni ravioli, polnjeni s skuto in orehi, ki se veselo namakajo v sladko-kisli jabolčni čežani. Jed je zavita v vonj domačnosti, okus pa prepriča še take nejeverneže.

tortelini z orehi (2 of 11)
Testo za napihnjene raviole vsebuje:
250 g moke
2 večji jajci (ali 3 manjša)
2 žlici olja
ščep soli
žlica vode (po potrebi)

V raviole moraš natlačiti
2 pesti orehov
250 g skute
1 jajce
1 žlico kisle smetane
2 žlici rjavega sladkorja

Navedene količine sestavin za nadev ustrezajo dvojni količini sestavin za testo, zato lahko iz njih ustvariš dvojno količino raviolov.

Osvežilno jabolčno čežano tvorijo:
4 jabolka
1 žlica limoninega soka
2 žlici masla
sladkor po okusu
cimet

Pomemben element pri okusu predstavljajo tudi maslo in drobtine, v katerih popečeš raviole.

Ravioli

Da imaš slasten nadev kam stlačiti, moraš pripraviti priročne žepke.
Vse sestavine za testo vrzi vkup in jih gneti 10-15 minut. Dobiti moraš prožno testo – po potrebi dodaj žlico vode – katerega oblikuješ v kepo in ga zavitega v folijo eno uro pustiš počivati.

tortelini z orehi (9 of 11)
Medtem, ko se testo pripravlja na svoje natlačeno poslanstvo, se loti priprave nadeva. Orehe vrzi v sekljalnik in jih fino zmelji, nakar k njim namečeš še ostale sestavine. Pošteno jih zmešaj!

tortelini z orehi (7 of 11)
Pograbi testo in ga razvaljaj kolikor tanko je le mogoče. Če imaš strojček za testenine, se ga brž posluži.
Z okroglim modelom ali kozarcem iz testa izreži kroge. Bodi hitrih prstov, saj se testo suši, sicer ostankov pri rezanju ne bo moč ponovno razvaljati. Če želiš zmanjšati količino ostankov, lahko izrežeš namesto okroglih krpic testa izrežeš pravokotne.
V sredino vsakega izmed krogov pljuskni za žličko nadeva, nakar ga prepogneš in ob strani močno pritisneš z vilico, da se novonastali raviol nepredušno zapre.

tortelini z orehi (11 of 11)

Jabolčna čežana

tortelini z orehi (1 of 11)
Testenine brez omake so kot poletje brez poležavanja na plaži s pivom v roki, zato hitro olupi jabolka in jih nareži na kocke. Vrzi jih v kozico in jih posladkaj po okusu, pošpricaj z limoninim sokom in razveseli z maslom. Kuhaj, dokler se jabka ne zmehčajo, nakar jih učežaniš s paličnim mešalnikom.

tortelini z orehi (8 of 11)
Zakurbljaj štedilnik, nanj flikni pisker in naj se kuha prične! Raviole stresi v slan krop, kjer naj čofotajo 6-8 minut. Medtem pograbi ponev in v njej raztopi malo masla, nato vtresi dve žlici drobtin, zabavi pa se nazadnje pridružijo še sveže skuhani ravioli.

tortelini z orehi (10 of 11)
V tej točki se moraš verjetno že pošteno otepati lakotnikov, ki pospešeno motovilijo po kuhinji. Spodi jih pripravit mizo, medtem pa ti na krožnike položi simpatične raviolčke, katerim se pridruži radodarna količina jabolčne čežane.

tortelini z orehi (3 of 11)
Kmalu se iz jedilnice sliši le še žvenket pribora in zadovoljno čmokanje.

tortelini z orehi (4 of 11)
Jabolka, orehi, skuta in zbrana družina… Bolj domače od tega ne gre!

tortelini z orehi (5 of 11)
Domači tek!

2 comments

 1. Mojca says:

  Mmmm, izgleda super!
  Raviole bi verjetno lahko pripravila vnaprej in zamrznila? Koliko časa bi jih pa potem morala kuhati?

  • midva says:

   Zdravo Mojca!
   Seveda lahko raviole tudi zamrzneš. Ko bodo pripravali na površino jih kuhaj še minutko ali dve. Lp, Midva

Leave a Reply