Rafaello kupola

Najslajši planet naše galaksije

 

Ali veš, da obstaja beli kosmati planet, čigar jedro tvori čvrsta mandljeva masa, njegov plašč je sestavljen iz nežne kreme z Linolado kokos, biskvitno površje pa prekriva obilica smetane in kokosa?

rafaelo-146
To nebesno telo je baje tako dobrega okusa, da ob ugrizu vanj vidiš vse zvezde. Nič čudnega, da so sebični in sladkosnedi astronomi to skrivnost preprosto pometli pod preprogo. Še dobro torej, da imajo v svojih vrstah vohuna, ki nama je zaupal skrivnost sestave planeta z imenom Rafaello.

rafaelo-147
V mandljevem jedru se skriva
200 g blanširanih mandljev
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
6 žlic sladke smetane

Nežno-kremni plašč sestavlja:
500 g mascarpone sirčka
6 lističev želatine
500 ml sladke smetane
350 g Linolada kokos

Mehko biskvitosfero tvori:
6 jajc
120 g sladkorja
60 g kokosove moke
120 g pšenične bele moke

Snežno belo površje je privlačno zaradi:
250 ml smetane
kokosove moke

V to galaktično dogodivščino se nikar ne podajaj brez prozorne folije za živila ter manjše in večje sklede. Veliki premer večje sklede za solato je pri nama meril 24 cm, manjše pa 12 cm.

rafaelo-143
Srž vsega rafaellastega se skriva v mandljevem jedru. Blanširane mandlje frcni v razgreto ponev, kjer naj se pražijo, dokler ne pridobijo zavidanja vredne rjavkaste barve. Ohladi jih in vrzi v sekljalnik, kjer jih na grobo zmelješ.

rafaelo-151
Tega sekljanja verjetno ne bodo najbolj veseli, zato jih brž potolaži s sladkorjem v prahu po okusu (midva sva ga tolažila z dvema zvrhanima žlicama) in 6 žlicami sladke smetane. Mandljasto zmešnjavo dobro premešaj in jo zatlači v majhno skledico, oblečeno v folijo za živila. Jedro se mora strditi, zato ga za približno 1 uro postavi v hladilnik.

rafaelo-150
Nato se loti krhke biskvitosfere. Jajca razbij in loči rumenjake od beljakov. K beljakom stresi sladkor in jih divje prebutaj do čvrstega snega. V sneg vrzi rumenjake in ga posuj s presejano pšenično moko in grobo kokosovo moko. Dve tretjini biskvitne mase nanesi na celo površino velikega pekača, na katerem pridno čaka papir za peko. Biskvit, ki bo namenjen izgradnji zaobljene kupole, peci 10 minut pri 180 stopinjah. Zadnjo tretjino nanesi na polovico istega pekača in jo prepusti enakemu postopku preobrazbe v mehek biskvit. Ker bo ta namenjen za krožno dno kupole, ga lahko tudi spečeš v modelu za torte s premerom 24 cm.

Skledo po notranji strani prevleči s folijo za živila, …

rafaelo-153
… in na njene stene nanesi biskvit. Najlažje je, če stene sklede prekriješ z dvema pravokotnima deloma, dno pa zapolniš z manjšim kosom biskvita. Kar štrli čez, odsekaj in pojej z Linolado 🙂 Biskvit v skledi namoči z mlekom.

rafaelo-154

Prebili smo se do nežne kreme! Linolado kokos in mascarpone zmešaj v eni posodi, v drugi pa pretepi smetano do stepene smetane. Nad nizkim ognjem raztopi poprej namočene in ožete lističe želatine, nakar jih električno vmešaš k Linoladno-mascarponejevem duetu. Divje pograbi spatulo in h kremi počasi vmešaj še smetano.

rafaelo-152
Skledo z biskvitom napolni z nežno kremo, nato pa sredino gladine kremastega bazena potisni okoli obrnjeno mandljevo poloblo. Dragoceno jedro brž skrij in dno kupole prekrij z okroglim biskvitom. Tudi tega namoči z mlekom. Čez vrh sklede povezni folijo za živila in jo postavi v hladilnik.
Kot njene valjaste sestrične, mora tudi ta kupolasta bomba na hladnem čakati 6 ur, preden bo nared za požrtijo.

Najbolje pa je, če v hladilniku preživi celo noč.

rafaelo-155
Rafaello planet je znan po svoji zasneženi površini. Po izčrpni znanstveno-tortarski raziskavi je razvidno, da biskvit prekriva 250 ml stepene smetane, po želji zmešane s sladkorjem. Kosmati izgled pa pripisujejo bogati količini grobe kokosove moke.

rafaelo-149
Zaradi svoje neizmerne privlačnosti to pokokosano nebeško telo obrača poglede tudi več svetlobnih let daleč.

rafaelo-144
Kaj kmalu se okoli kupole pričnejo zbirati mali satelitki, ki dobro posnemajo okus Rafaello velikanke.

rafaelo-145
Rezultati geološko-tortarskega vzorca kažejo, da je jedro ravno prav čvrsto in mandljasto, da podpira svilnato kremo, ki je obdana z nežnim biskvitom.

rafaelo-147
Astrološki tek!

16 comments

 1. Nika says:

  Ze tako pravljicno napisano, da se recept zgubi in ne razumem zadnjega dela= ko das skledo ven iz hladilnika, ali jo narobe obrnes, ker nekako moras premazati s kremo? Ce to naredis, kaj poskrbi, da se ne udre not torta?

  • midva says:

   Se strinjava, da naju je malo zaneslo 🙂

   V hladilnik postavi skledo z biskvitom, ki je napolnjena s kremo. Skledo potem narobe obrnjeno vrzi na podstavek in kupola bo sama zdrsnila ven. Odstrani folijo in kupolo premaži s smetano, čez pa posuj kokosovo moko. Ker je kupola polna čvrste kreme, se ne bo nič vdrla (kot je vidno na zadnjih fotografijah).

   Veliko veselega rafaellanja!
   Midva

   • Nika says:

    Prosim še za razlago tega stavka Skledo z biskvitom napolni z nežno kremo, nato pa sredino gladine kremastega bazena potisni okoli obrnjeno mandljevo poloblo. – kam zdaj kam pritisnem? Hvala

 2. lia says:

  Pozdravljeni, malo gledam po kuhinji, katere sestavine že imam in me zanima: ali lahko pri sredici namesto praženih sesekljanih mandljev uporabim že pripravljen marcipan? Če ja, kakšen bi bil v tem primeru recept za sredico?
  Potem pa še, ali lahko namesto želatine v lističih uporabim belo žel. v prahu? In spet, če, koliko?
  najbrž bi rešitev za taka vprašanja marsikdo našel sam, ampak sama raje vprašam strokovnjake 😉

  • midva says:

   Zdravo Ilia!
   Seveda lahko uporabiš že pripravljen marcipan, iz njega oblikuj polkrog in ga položi v kremo in to je to:)Lahko uporabiš želatino v prahu in sicer 6 lističev želatine je enako eni vrečki želatine v prahu. Lp, Midva:)

 3. Miha says:

  Sem tole spekel.. in na žalost mi torta deluje kot iz praška čisto umetna in precej mastna.. Pa sem uporabil isto alpsko smetano kot zmeraj.

  • midva says:

   Zdravo Miha!
   Torta je tako mastna kolkor so mastne sestavine in nič več. Nama okus ni nič umeten, prevladuje okus Linolade kokos – katera nama je božanska kar je pa itak spet stvar okusa. Lp, Midva

 4. Sandra says:

  Zdravo! Torta igleda izvrstno in verjamem, da je prav takšnega okusa… Ker smo vsi ljubitelji koksa in Raffaela, me zanima, če bi se dalo iz istih sestavin izdelati torto, klasične oblike. Kako bi bilo potem s količinami sestavin?
  Hvala za odgovor in Lp
  Sandra

  • midva says:

   Zdravo Sandra!

   Lahko spečeš klasiično obliko torte premera 26-28. Iz te količine speci 3 biskvite (vsakega posebej, ker boš drugače enega težko razrezala na 3 tanke). Količina kreme, ostane tudi takšna kot je.
   LP, Midva:)

  • midva says:

   Srednje veliko skledo za solato. Ta ki sva jo midva uporabila je klasična velika skleda za solato. Lp, Midva;)

Leave a Reply