Pustni piškoti

Našemljeni keksi

 

Pust predstavlja idealno priložnost za druženje in skupinsko prenažiranje, grmada krofov, mišk in flancatov pa najbolj privabi sladkosnedo zamaskirano otročad.


Da pa ne bi mulci le priskakljali in se po nekaj grižljajih odkotalili, jih vključi v pripravo slaščic. Klasične pustne ocvrtosti seveda odpadejo, ker se vrelo olje in otroci ne ujamejo ravno najbolj, zato naj si dajo duška s kulinarično-likovnim ustvarjanjem. Skupaj pripravite piškote v obliki pustnih mask, pomladek pa naj jih počička po mili volji.


Če bo šlo vse po načrtu, bodo večino dela opravili pokovci, tebi pa bo ostalo le celodnevno čiščenje za njimi.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

V zamaskirane piškote natlači:
1 jajce
120 g masla
150 g sladkorja
300 g moke
2 žlici kisle smetane
1 žličko pecilnega praška
1 žličko arome vanilije
1 ščepec soli

Za dekoracijo si priskrbi:
belo čokolado
jedilno barvo
temno čokolado
bombončke, jedilne okraske, …

Moko stresi v posodo in jo zmešaj s pecilnim praškom, nato pa dodaj zmehčano maslo in ostale sestavine. Konkretno jih pregneti, dobljeno testo pa zavij v folijo za živila in za 20 minut postavi v hladilnik.

Ker je modelčke za piškote v obliki pustne maske težko izbrskati, se loti kar lastnoročne izdelave. TUKAJ si lahko preneseš vzorec, ki ga nato natisneš in nalepiš na tršo podlago, kot je na primer platnica od plastične mape. Uporabi kakšno bolj prijazno lepilo. Maske izreži s škarjicami za nohte in ne pozabi na odprtine za oči.


Na pošteno pomokani površini enakomerno razvaljaj testo in nožem za pico obreži piškote po ravnokar ustvarjenem modelčku. Maske položi na papir za peko in jih za 5-6 minut vrzi v pečico. Ko jih odrešiš kuhinjskega pekla, jih pusti, da se shladijo na pekaču.


Mulčadi pripravi belo čokolado, katero previdno raztopiš nad soparo, k njej pa zmešaš poljubno jedilno barvo. Lahko pa se odločiš za tradicionalno čokoladno barvo, za katero potrebuješ le stopljeno temno čokolado. Čokolado nanesite na zgornji del piškota, nato pa nanjo stresite, vrzite ali vtisnite poljubno dekoracijo. Tukaj pusti otročji domišljiji, da se poigra s celim spektrom bombonov, biserčkov, sladkorčkov, oreščkov, kokosove moke, …


Zdaj pride najtežji del. Počakati je potrebno, da se čokolada strdi, poleg tega pa se pisani kaos v kuhinji ne bo sam pospravil.


Takole zamaskirani piškotki zasenčijo klasične ocvrte napihnjenčke, saj jih otroci s ponosom postavijo na ogled.


Našemljeni keksi ne bodo dolgo zdržali in po pisano-hrustljavem cmokanju bo čas za novo rundo čiščenja.


Našemljen tek!

Leave a Reply