Prosen mousse z breskvami in mandljevim drobljencem

 

Zagotovo imajo mnoge babice, none, ome in stare mame po vsej Sloveniji ogromno receptov, ki vključujejo proseno kašo. Močno pa dvomiva, da se v njihovih buklah z recepti skriva tale nenavadna sladica.

prosen muse (3 of 10)

Gre za mousse iz prosene kaše, čigar nežnost odlično dopolnjujejo sočne sladke breskve. Trikotnik okusnih kontrastov pa zaključuje navdušujoče hrustljav mandljev drobljenec. Pograbi žličko in pozorno poslušaj!

prosen muse (2 of 10)

Prijetno nežen prosen mousse ti ponuja:
1 skodelico prosene kaše
4 skodelice mleka z okusom vanilije
0,5 stroka vanilije
2 dl sladke smetane

Temperamentna breskova plast v sebi skriva:
5 breskev
1 skodelico sladkorja
0,03 l višnjevega likerja (po želji)

Zabavno hrustljav mandljev drobljenec se ponaša z:
60 g sladkorja v prahu
60 g moke
40 g masla
dobro pestjo mandljev

Z navedenimi količinami sestavin lahko napolniš 4-5 kozarčkov.

prosen muse (1 of 10)

Proseno kašo operi in jo skupaj z venilijevim mlekom in semeni polovice stroka vanilije skuhaj do mehkega. Zvarek med stalnim mešanjem po potrebi zalij z vodo, da se ne prime posode. Kaše nikar ne sladkaj, saj bo sladica zaradi vanilijevega mleka in breskev že dovolj sladka. Kuhano kašo zmiksaj do nežnega in če je potrebno, dolij še malce slastnega vanilijevega mleka. Pusti, da se mešanica ohladi.

prosen muse (6 of 10)

Sladko smetano pretepi do čvrstega in nežno primešaj k ohlajeni kaši. Puhasto mešanico nadevaj v kozarčke, katere postaviš v hladilnik.

prosen muse (9 of 10)

Na vrsti so simpatične breskvice, ki so še posebej sladke, če so narabutane. V kozico stresi skodelico sladkorja in 5 žlic vode, nato segrevaj, da se sladkor raztopi in se prične tvoriti karamela. Hitro dodaj olupljene in izkoščičene breskve, narezane na koščke in po želji še višnjev liker. Kuhaj in brbotaj, dokler alkohol ne izhlapi in se breskve ne zmehčajo. Odstavi jih, da se ohladijo.

prosen muse (10 of 10)

Zdaj se ti že pošteno hrusta, zato se brž loti mandljevega drobljenca!
Mandlje in sladkor v prahu fino zmelji in dodaj moko ter maslo. Vse skupaj zgneti v kepo, katero postaviš v hladilnik za 10 minut.

prosen muse (8 of 10)

Ko nastopi pravi čas, kepo izvleci iz hladilnika in jo razdrobi po pekaču, obdanem s papirjem za peko. Le-tega potisni v pečico, segreto na 180 stopinj. Po 6-8 minutah bi moral biti drobljenec pečen, zato ga ukradi pečici in ohladi.

prosen muse (7 of 10)

Tik pred serviranjem v kozarce z moussom nežno nadevaj še breskve, po vrhu pa prešerno potresi mandljev drobljenec. Na vrh spada simpatična češnja.

prosen muse (5 of 10)

Nikar ne pozabi na babico, nono, omo ali staro mamo in jo le povabi na družno čmokanje te izvrstne sladice, ki spada naravnost v njeno buklo z recepti.

prosen muse (4 of 10)
Prosen tek!

Leave a Reply