Prata mafini
Velikonočni cmočki
O odlični gorenjski prati že ptički čivkajo, zato je nastopil čas, da se je lotiva tudi midva!
Žal pa nama jo je tudi tokrat zagodel škrbast spomin, saj sva pozabila kupiti svinjsko mrežico, ki je ovita okoli ostalih sestavin in jih drži na mestu.
Nisva želela vreči puške v koruzo, zato sva ubrala drugo pot – ušpičila sva simpatične prata mafine. Ti so izpadli tako dobro, da sva potihem sklenila, da sva jih v taki obliki nameravala pripraviti že od samega začetka.
Sicer bi lahko maso zavila v papir za peko ali pa stlačila v model za kruh, vendar imava raje manjše, porcijske grižljaje.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za 12 nenavadnih mafinov potrebujemo:
400 g starega kruha
200-300 g prekajenega mesa (krača ali šunka)
1 manjša čebula
4 manjša jajca
1 šopek svežega peteršilja
sol
poper
cel poper
lovorjev list
Meso postavi v posodo in dolij vodo, da ga prekriješ. Za popotnico mu dodaj poprova zrna in lovorjev list.
Med stalnim brbotanjem se kos mesa kuha približno 1 uro, nakar ga ugrabiš, ohladiš in narežeš na mini kocke.
Čebulo nasekljaj in jo na malce olja popraži, da postekleni, nato pa počakaj, da se ohladi.
Star kruh nakockaj in ga namoči z vodo, v katerem se je kuhalo meso. Dodaj sol, poper, jajca, nasekljan peteršilj, praženo čebulo in kocke mesa. Vse skupaj dobro premešaj.
Dobljeno maso nadevaj v modelčke za mafine in jih za 30 minut pošlji na počitnice v pečico, razgreto na 160 ºC.
Okrogli pratasti mafini so odlična priloga k mesu v naravni ali smetanovi omaki. Kruhov cmok, skrij se!
Velikonočni tek!