Potratna potica brez moke

… ali mnogoplastna vkupvrženka

 

Nekdo, ki se izogiba ogljikovim hidratom, se v času velike noči sooči s hudo težavo – navalom celega spektra potic, ki že na prvi pogled dosežejo, da nam slina kaplja z brade. Ob vseh orehovih zrolankah, rozinovih natlačenkah in pehtranovih napihnjenkah, se skušnjavi hitro vdamo.
Čas je, da skušnjavi narediš konec in to tako, da se vdaš vanjo 😉

potratna potica-4
Še sreča, da sva si po skrivnih poteh z Velikonočnih otokov priskrbela (nesramno izmaknila nič hudega slutečemu dolgouhcu) legendarno buklo ‘Velikonočno poticanje’!
Med nadušenim listanjem sva naletela na prav poseben recept, ki bo s polnim okusom in popolnim manjkom moke in dodanega sladkorja prepričala še tako nejeverne potičkarje.

potratna potica-5
Gre za pravo večplastno stolpnico, saj je pri njej moč zagristi v zimzelen orehov nadev, absurdno sočen čokoladen biskvit, prijetno svež skutin nadev ter rahel mandljev biskvit. Da je paket zaključen, pa je vse našteto skrito v mehko in slastno testo.

potratna potica-7
Zaščitniško testo v sebi skriva:
100g mascarpone sirčka (lahko tudi svež kremni sir – ABC, Philadelphia)
3 žlice indijskega trpotca (POMEMBNO: fino mletega in ne celega z luščinami)
3 žlice naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali sladkorja)
3 žlice mletih mandljev
1 žlička pecilnega praška
1 žlička suhe limonine lupinice
2 jajci

Svetel biskvit je ves rahel zaradi:
1 jajca
3 žlic naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali sladkorja)
5 žlic mletih mandljev
1 žličke pecilnega praška
pol stroka vanilije

Sočnost temnega biskvita je zagotovljena z:
2 jajci
5 žlicami naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali sladkorja)
2 žlicami grenkega kakava
6 žlicami mletih mandljev
1 žličko pecilnega praška

V bogat orehov nadev spada:
100 g orehov
1 žlica ruma
1 jajce
2 žlico naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali sladkorja)
1 žlica mascarpone sirčka
1 žlička kakava v prahu

Svež skutin nadev očara z:
1 jajcem
250 g skute
1 žlico limoninega soka
3 žlice sladkorja
pol stroka vanilije
limonino lupinico

Testo

V eni posodi zmešaj jajci, SugarSweet (ali sladkor), limonino lupinico in mascarpone, v drugi pa mlete mandlje, indijski trpotec in pecilni prašek.

potratna potica-19
Suhe sestavine nato dodaj k mokrim in jih zmešaj v kepo, katero vržeš počivat v hladilnik.

potratna potica-11

Temen biskvit

Jajci, ki jima ni bilo namenjeno postati pirha, ubij in s SugarSweet (ali sladkorjem) električno mešaj 5-6 minut, dokler nista povsem popenjeni. Vsuj vse suhe sestavine in jih prešerno ročno vmešaj.

potratna potica-8
Pekač za kolače izdatno namasti, njegovo dno pa prekrij s papirjem za peko. Vanj vlij biskvitno maso in ga zarini v pečico, segreto na 180 stopinj. Peka traja 13-15 minut, kar izkoristiš za pripravo naslednjega poticastega nadstropja.

potratna potica-9

Bel biskvit

Osamljeno jajce umori, ga zasuj s SugarSweet (ali sladkorjem) in penasto premlati (cca. 5-6 minut). Dodaj semena iz polovice stroka vanilije, mešanico mletih mandljev in pecilnega praška pa nežno vmešaj na roko.

potratna potica-17
Pečica je še vedno razkurjena na 180 stopinj, kar pridoma izkoristiš! Namaščenemu pekaču za kolače dno prekriješ s papirjem za peko, nato pa ga razveseliš s svetlo maso. Pekač za 8-10 minut skrij v vročeglavo pečico.

potratna potica-10

Skutin nadev

Prav vse naštete sestavine vrzi vkup in jih zmešaj.

potratna potica-20

Orehov nadev

Vse sestavine pazljivo položi v posodo in jih divje sklofaj!

potratna potica-14
Tako, mlatenja, mešanja, klofanja in vsesplošnega tepeža je konec. Na vrsti je arhitektura in izgradnja mnogoplastne potice.
Iz hladilnika pograbi kepo testa, poleg njega postavi črno-bel biskvitni dvojec, blizu pa naj čakata tudi oba nadeva.

potratna potica-1
Kepo testa vrzi na papir za peko in ga razvaljaj čimbolj na tanko. Za lažje valjanje površino podlage in valjarja rahlo naolji. Midva sva za peko uporabila pekač za kolače z dimenzijami 25×11 cm pri odprtem delu. Te dimenzije vzemi v zakup pri valjanju – midva sva za širino vzela širino papirja za peko.
Razvaljano testo postavi v pekač kar s papirjem za peko, saj je testo tako tanko, da brez njega prelaganje in vstavljanje ne bo šlo. Pri tem opravilu je potrebno malo spretnosti in strpnosti – če se pojavi kakšna luknja, jo mirne vesti zakrpaj s koncem testa, saj se pri pečeni potici to ne bo poznalo. Na enem robu mora ostati dovolj prostora, da lahko na koncu prekriješ vrh.

Ko je testo na svojem mestu, v pekač vrzi polovico orehovega nadeva in ga poravnaj.

potratna potica-16
Nanj gre plast temnega biskvita, katerega na rahlo pritisneš, da poravnaš orehovo plast. Biskvit konkretno namoči s poljubnim mlekom, da bo sočen, in ga premaži s skutinim nadevom. Tudi bel biskvit pritisni, da je vodoraven, nato pa tudi njega potolaži z izdatno količino mleka. Na koncu se zopet vrine orehov nadev, katerega pogladiš. Na koncu le še zvrneš zavihano testo čez orehov nadev in pogladiš.

potratna potica-18
Potičarski paket nekajkrat preluknjaj z zobotrebcem, nato pa pošlji na željen dopust, kjer naj se 30-40 minut cmari pri 180 stopinjah. Peko pozorno spremljaj – ko bo streha potičnega nebotičnika že dovolj pečena, jo prekrij z aluminijasto folijo.

potratna potica-15
V bukli ‘Velikonočno poticanje’ je navedeno, da je potica v tem trenutku nared za snedenje. Nikar ji ne ugovarjaj in si brž odsekaj kos ali tri!

potratna potica-2
Pri tako raznoliki potici je najlepše, da lahko v kos zagrizeš vsakič z druge strani in te bo pričakala malce drugačna mešanica okusov.

potratna potica-6
Ko pospraviš skoraj celo potico, ki je brez dodanega sladkorja in moke, se sprašuješ, zakaj bi jo jedli le za veliko noč. Prmejdunej, da se bo večnadstropna potratnica večkrat zrinila na jedilnik!

POZOR! Kljub temu, da so OHji pri tej potici odšli na dopust, priporočava zmernost, saj je zaradi kopice oreščkov kar poštena bomba.

potratna potica-3
Potičarski tek!

37 comments

    • midva says:

      Tanja,

      če je pekač tudi podobne višine kot najin, potem pomnoži sestavine z 1,8, kjer lahko (npr. 1 jajce pa zamenjaj z dvemi).
      Če pa je pekač tudi malce višji, potem pa lahko brez težav uporabiš kar dvojne količine.

      Veliko veselja pri peki,
      Midva

    • midva says:

      Zdravo Saša!

      Tropotec ima v testu vlogo veziva in absorbcije tekočine, tako da ga žal ne moraš izpustiti lahko pa ga probaš nadomestiti z meltimi chia semeni, vendar ti ne morava zagotoviti uspeha. Lp, Midva

  1. Barbara says:

    Zdravo. Zanima me, če je mogoče napaka za količine pri receptu za testo? Ker meni je potem receptu prišlo tekoče in tudi nisem edina. Sicer sem rešila potem z kokosovo moko, ampak je bil tudi posledično okus po kokosu. Kar pa se tiče file, je pa 1A! ☺

    • midva says:

      Zdravo, Barbara!
      Količine so točne, testo mora počivati v hladilniku vsaj 30 minut da se masa strdi in pomembno je, da se uporabi fino mlet tropotec in ne celega z luščinami. Recept za testo je večkrat preverjen, saj je skoraj isti kot recept za http://midvakuhava.si/rezanci-brez-moke/, le da je malo obogaten. Tako da verjetno tropotec ni bil pravi (midva uporabljava tropotec fit+vital iz Mullerja).Lp, Midva

  2. Tonja says:

    Zivjo!

    Mene pa zanima, ce ohranim isto kolicino sestavin ce imam pekac dimenzij : visina11cm, dolzina28cm in sirina 15cm ali podvojim? Rada bi da pride res taksna kot je na sliki 🙂 zgleda odlicno in bo nepogresljiva ob letosnji Veliki noci 🙂

    Hvala za odgovor ze v naprej!

    Tonja

    • midva says:

      Živijo,
      priporočava, da sestavine pomnožiš z 1,5, kjer se da – pri jajcih pa namesto enega uporabi enega ogromnega ali pa dva manjša jajčka.
      Prepričana sva, da boš navdušena nad njo 🙂

      LP, Midva

  3. Mojca says:

    Živjo,

    Najprej najlepša hvala za recept. Če ga ne bi našla, se sigurno ne bi lotila pečenja potice to Veliko noč!
    Nadalje imam izkušnjo: meni je osnovno testo prišlo preredko, zato sem v njega dodala še mandeljnov. Vsekakor ga nisem mogla dat v kepo. Šele po tem, ko je počivalo v hladilniku, je bilo to možno.
    In še pripomba: nikjer ne piše ali so temperature mišljene navadne ali ventilatorske. Najprej sem dala temno testo na navadne, pa je ostalo tekoče po pretečenih minutah, zato sem nadalje domnevala, da gre za pečenje z ventilatorjem.

    Še enkrat hvala za recept! <3

    • midva says:

      Zdravo Mojca!:) Testo se sprime lepo v kepo šele potem ko je nekaj časa na hladnem, pred tem ga oblikuješ v kupček s kuhalnico in obvezno daš počivat v hladilnik. Drugače pa midva vedno pečeva brez ventilatorske funkcije, se pa pečica do pečice razlikuje, tako da najbolje je preveriti z zobotrebcem, če je biskvit že pečen:) Lp, Midva

      • Taja says:

        Meni pa žal ni uspela 🙁
        Vizualno ja,je bila pa grenka. Oziroma zunanji del je bil grenak. Edina stvar ki sem jo zamenjala je bil kokosov sladkor,ker nimam sugarsweet sladkorja.

        • midva says:

          Živijo,

          testo ne bi smelo biti grenko, saj ni nobena od sestavin grenka. Morda je bilo kaj pokvarjeno, npr. žarki mandlji?

          LP, Midva

          • Taya says:

            saj sem tudi v tej smeri razmišljala,ampak mandeljne sem tisti dan kupila.cele,ker mletih niso imeli in sem jih doma zmlela.škoda ker nisem lešnikov dala,sem jih doma zmlete imela.
            vsekakor jo poskusim še enkrat narediti čez čas

  4. Mirela says:

    Zdravo, a lahko mogoče namesto mletih mandljev uporabim mlete lešnike ali orehe, ker mandljev nisem nikjer dobila 🙁 očitno vsi prehajajo na LCHF 😛 Hvala in sporočim če se je lotim 😉 lepe praznike , Mirela

  5. Brigita says:

    Odlična potička, vsi, ki so jo jedli so jo pohvalili, je pa res super, ker je fino napojena in ni popolnoma nič suha 🙂

    • midva says:

      Zdravo Kaja!

      Seveda lahko zamenjaš vendar moraš fino mlete kokosove moke uporabiti manj kot je v receptu mandljev, saj popije veliko več tekočine kakor mandlji. Lp, Midva

  6. Darja says:

    Pozdravljena!
    Ker se bližajo prazniki, se pripravljam na peko te potice. Zanima me, ali je treba uporabiti mandljevo moko (Sukrin ipd.) ali so mišljeni prav mleti mandlji, ki jih lahko zmeljem tudi doma. Hvala za odgovor in lepe praznike!

    Darja

  7. Jasmina says:

    A je še kakšna druga alternativa navadnem sladkorju poleg SugarSweet, ki je bolj zdrava in se lahko dobi v trgovinah-Spar, Mercator, Tus..?

    • midva says:

      Zdravo Jasmina! V trgovinah, ki si jih zgoraj naštela lahko najdeš eritritol od medexa, tudi naravna in super zadeva:)

  8. Tanja says:

    Živjo, razmišljam da bi jutri spekla tole potratno lepotičko. Zanima me ali moram imeti 3 enake pekač ali počakam da specem en kolac in ko se pekac ohladi specem drugega. Sestavlja pa se z ohlajenimi biskvit, ne?
    Hvala.

    • midva says:

      Zdravo Tanja.
      Potrebuješ samo 1 pekač, spečeš vsako stvar posebaj tako je sestavlja pa se z ohlajenimi biskviti. Lp, Midva;)

  9. Tanja says:

    Hvala 🙂
    Jutri zaviham rokave….sporočim kako je šlo.

    Lepe praznike vam želim in obilico domačih dobrot 🙂

    Tanja

  10. Irena says:

    Odlicna je! Danes sem jo naredila prvic. Sicer imela sem nekaj tezav s testom – kljub temu da imam mleti olusceni indijski tropotec je testo prislo precej precej pocasto in tudi ko sem malo naoljila valjer ni bilo nic bolje..tako da sem vse skupaj “sestavljala” mi je pa testa zmanjkalo za zgornji del. Ampak nic hudega. Potica je vec kot odlicna-edino moja napaka je bila ta, da sem biskvita prevec namocila in potico lahko jemo z zlico (morda se pa se malo presusi?) 🙂 hvala in veliko ustvarjalnih trenutkov se naprej 🙂

  11. miša says:

    Moja potička po vašem receptu je uspela 100 % , le orehovga in skutinega nadeva sem dala dvojno količino .
    Hvala. Miša

Leave a Reply