Potica muffini

Epska bitka med generacijami

 

Z babico/nono/omo se vsako leto okoli velike noči pričkata, kdo bo spekel potico. Da bi dosegla svoje, ti je potuhnjenka letos predrzno predlagala, da vsak speče svojo potico. Seveda je potična težkokategornica pričakovala, da ti bo ob izzivu švignil rep med noge, a se ji postavi po robu in se pogumno podaj v kulinarični boj, saj imaš za pasom nepremagljivo orodje – poticaste muffine z orehovim nadevom.


Ti izjemno mehki in sočni muffini v sebi skrivajo orehov nadev, izposojen od legendarne potice. Ko jih bo babica zagledala, ji bo od slinjenja proteza zdrknila iz ust!


Sponzor recepta je Kotányi, obišči jih na njihovem Facebooku.

V muffine natlači:
1 vrečko vinskega kamna Kotányi
3 jajca
180 g jogurta
130 g masla
pol stroka vanilije
300 g moke
170 g sladkorja
vanilin sladkor v prahu Kotányi

Skrivni žepki v muffinih skrivajo:
1 vrečko rumovega sladkorja Kotányi
100 g mletih orehov
0,5 dl smetane
1 žlico mletega sladkorja
1 beljak

Ko priskakljaš v kuhinjo, babica že na polno gnete in mesi. Prešerno jo pozdravi in se nadvse ležerno loti priprave muffinov.
Maslo stopi in ga z ostalimi mokrimi sestavinami zmešaj v eni, vse suhe pa v drugi posodi. Zmešaj vsebini vsake posode posebej, nakar suhe sestavine vmešaš k mokrim.


Za orehov nadev najprej popari mlete orehe s sladko smetano, ki jo poprej zavreš. Dodaj rumov sladkor in sladkor v prahu. Razbij jajce in se znebi rumenjaka, beljak pa kruto pretepi do trdega snega. Nežno ga vmešaj k orehovi zmesi.


Starošolka še zvijati ni začela svoje potice, ko se ti lotiš packanja. Pograbi pekač za muffine in v njega natlači lične papirčke za muffine. Z vihtenjem dveh žlic vanje najprej nadevaj malo mase, nato polnilo in na koncu spet maso.


Osupli babici pred nosom ukradi pečico in vanjo porini pekač. Muffini naj se 20 minut predajajo sončenju na 180 stopinj, ti pa pridno straži, da ti jih babica ne sabotira.
Ob koncu peke jo bo učeni nos hitro privabil do sveže pečenih muffinov. Posuj jih z vanilinim sladkorjem v prahu.


Najprej bo babica seveda vihala nos, češ, da jih niti ne želi poskusiti. Kmalu pa se bo skušnjavi uprla in zagrizla v en muffin.


15 minut pozneje se bosta skupaj z babico smejala s polnimi usti, njena retro potica pa bo pozabljena vzhajala še dolgo v noč.


Potični tek!

10 comments

 1. Darja says:

  Sicer simpatični recepti, spadam v kategorijo babic( čeprav še brez vnukov, pač pa po peki potic), in me je ta zapis osebno prizadel. Ker NE nimam proteze, ki bi mi padala iz ust in ker NE, ne maram ameriških receptov ( kjer samo pomešaš suhe in mokre sestavine brez vsake ustvarjalnosti) in menim da je naša potica ena najboljših sladic.

  • midva says:

   Pozdravljena Darja!

   Seveda je naša potica med boljšimi sladicami in nihče drug je ne pripravi bolje kot ve, babice. Tradicija ne bo nikamor šla in klasični recepti so odlični, ampak kulinarični raziskovalci smo radovedni in vedno znova preizkušamo in ustvarjamo nove jedi. In prav je tako! Škoda, da vas je osebno prizadelo, saj je najin namen spravljati bralce v dobro voljo. Najini babici sta se tako smejali receptu, da jima je skoraj protezi odpihnilo.

 2. Marči says:

  Jaz pa komaj čakam, da to sprobam :). Potica mi še nikoli ni uspela, teli mafinčki pa ni vrag, da ne ratajo :).
  p.s. Odlično napisan recept ;).

 3. Cirila says:

  Odličen recept! Res dobra potička,ki to ni :). Naredila bi jih še s kokosovim nadevom. Imate mogoče kako idejo,kako bi naredila ta nadev?

  Hvala in lepe praznike.

  • midva says:

   Zdravo Cirila, naju veseli da so vam ušeč. Za kokosov nadev enostavno namesto orehov uporabite kokosovo moko. Lp, Midva:)

 4. Marči says:

  Zame najboljši recept za muffine. Res so odlični, mehki, puhasti, še naslednji dan :).
  Od zdaj naprej samo še ta recept uporabljam z različnimi nadevi.

Leave a Reply