Polpeti iz skute, pora in ječmenovih kosmičev

Majhni hranilni potlačenčki

 

Prazniki so mimo, ti pa se počutiš natlačeno kot šunka v testu in okroglo kot pirh?
Pridruži se nama pri prijetno lahkem, a vseeno hranilnem obroku – polpetkom iz pora, skute in ječmenovih kosmičev ob osvežilni paradižnikovi solati z jogurtom.

polpeti-09501

V polpetih se skriva:
130 g ječmenovih kosmičev
100 g skute
1 por
1 manjša čebula
1 žlička česna v prahu
sol
poper

Sveža solata vsebuje:
češnjev paradižnik
jogurt
peteršilj
sol

polpeti-09465

80 g ječmenovih kosmičev stresi v posodo in prilij ravno toliko vode, da jih prekriješ. Kuhaj jih, dokler kosmiči ne posrkajo vse vode in se prelevijo v gosto maso.

polpeti-3059

Por spada med čebulnice in ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Mnoga ljudska zdravila in številne znanstvene raziskave pričajo o povezavi med uživanjem čebulnic, predvsem pora, čebule in česna, in njihovim koristnim delovanjem na naše zdravje. Por je živilo z nizkokalorično prehransko vrednostjo (100 g svežega pora vsebuje le 61 kalorij) in je bogat s prehranskimi vlakninami, zaradi česar pospešuje prebavo in je naravni diuretik. Poleg tega je dober vir vitamina C. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora, tako da ga lahko svežega uživamo skozi celo leto.
Kot zanimivost: tekmovalci na antičnih olimpijskih igrah so jedli por kot poživilo, v Indiji pa so ga uporabljali v ayurvedski medicini kot zdravilo za srce in kot antiseptik.

Z največjim nožem, kar jih premore tvoja kuhinja, nasekljaj por in čebulo, pri tem pa poskusi obdržati vse prste.

polpeti-09471

Nasekljano zelenjavo nameči v vok, v katerem jo praži, dokler se ne zmehča in voda izpari.

polpeti-09475

Preostalih 50 g kosmičev temeljito zmelji v sebi ljubemu mlinčku.

polpeti-09474

Zavihaj predpasnik in si oprtaj rokave, saj je na sporedu polpetarstvo!
Zelenjavo iz voka zmešaj s skuto, pokuhanimi kosmiči in 20 grami mletih kosmičev. Mešanico začini s soljo, poprom in žličko česna v prahu.

polpeti-3051

Naslednja postaja na polpetni liniji je oblikovanje. Najprej preostalih 30 g mletih kosmičev vtresi v posodico, nato z rokama oblikuj poleptke, jih povaljaj v mletih kosmičih ter zlagaj na pekač, prekrit s papirjem za peko. Mesto na papirju, kamor položiš posamezen polpetek, poprej s čopičem narahlo premaži z oljem.

polpeti-09481

Staro prijateljico pečico navij na 200 stopinj. Pekač s polpetki postavi vanjo in jih 15 minut peci na eni strani, nato jih obrni in jim privošči vnovičnih 15 minut.

polpeti-3055

Priprava solate je nadvse preprosta: operi in razpolovi češnjeve paradižnike, nameči jih v posodico, prelij z jogurtom in potresi s sesekljanim peteršiljem ter soljo.

polpeti-09515

Na tebi je le, da vase pospraviš prikuhano kosilce/malico, ki ti ne bo pobralo vse energije po zaužitju.

polpeti-09517

Polpetek zagrabi kar z roko in si prihrustaj nasmešel na obraz.

polpeti-09506

Dober tek!

4 comments

 1. Barbara says:

  Pozdravljena! Zanima me, če bi bilo s čim možno zamenjati skuto? Da bi bil še vedno enako lahek obrok? Hvala za odgovor!
  P.S. obožujem vajine recepte 🙂

  • pizmur says:

   Živijo, Barbara!

   Namesto skute lahko poskusiš z lahkimi različicami kremnih namazov (Philadelphia, ABC).

   P.S. Hvala! 😉

Leave a Reply