Hladni polpeti iz jušnega govejega mesa z bučkino solato

Lena nedelja, stlačena v polpetke

 

Nedelja je in ura je ravnokar odbila poldne. Z radija se širijo zvoki goveje glasbe, iz kuhinje pa se širi vonj po goveji juhi, kar pomeni, da se bliža kuhinjska bitka nedeljskega kosila. Ko napoči njen čas, se za štedilnikom odvije epska borba za goveje meso iz juhe. Fotr bi ga v solati, tamala ob krompirju in špinači, pes pa bi ga požrl kar tako.
Danes moraš odbiti vsak napad, saj te čaka izdelava odličnih polpetkov iz tega nežnega mesa in sojinih kosmičev. Babica si je vsakič prilastila meso iz juhe za njihovo izdelavo, in današnji so narejeni na njen način in njej v spomin. Ugriz v njih zagotavlja trenutno povrnitev v otroštvo.
Okusnim potlačenčkom bo družbo delala sočna solata iz bučk.

polpeti-02725
V polpete je stlačeno:
250 g govejega mesa iz juhe
150 g sojinih beljakovin (sojinih kosmičev)
1 jajce
peteršilj
sol
poper

V skledo zasolataj:
3 manjše bučke
1 čebulo
2 stroka česna
kis
olje
baziliko
sol
poper

polpeti-02635
Najprej se loti priprave bučkaste solate. Čebulo in česen nasekljaj, bučke pa nareži na enakomerne kocke. Vok veselo segrej in vanj vlij dve žlici olivnega olja ter dodaj čebulo. Praži jo, dokler ne postekleni, nakar vanjo vržeš še česen, katerega drezaš po voku, dokler ne zadiši.
Na vrsti so bučkine kocke. Divje jih stresi v vok, jih posoli in popopraj, posuj z baziliko ter kuhaj in mešaj, dokler niso nared. Ne kuhaj jih predolgo, naj še malo hrustajo.
Po kuhi bučke stresi v skledo in postavi v hladilnik, da čakajo trenutek, ko se bojo pridružile polpetkom.

polpeti-3083
Sojine kosmiče pripravi po navodilih z embalaže – namoči jih v vreli vodi, nato dobro odcedi. V sekljalnik vrzi namočene kosmiče, dodaj meso in ju zmešaj v homogeno maso. Dobro jo posoli, malce popopraj in dodaj peteršilj, nato v posodo nežno ubij jajce in vse dobro premešaj.

polpeti-3091
Dokaži svojo spretnost in iz mase ustvari gručo polpetov, nato jih na srednjem ognju na treh žlicah olja peci na vsaki strani 6 minut.

polpeti-3077
Solatka je zdaj dodobra ohlajena, zato jo postrezi v lični skledici, čisto klasično jo poživi s kisom in oljem, po želji pa jo lahko še obogatiš z žlico kisle smetane.

polpeti-02696
Babica je vedno stregla ohlajene polpete in po najinem okusu so hladni res okusnejši kot topli, zato priporočava, da se pred skledo zvrstijo ohlajeni.
Foter, tamala in pes bodo v rekordnem času poskrbeli, da za njimi ne bo ostala niti ena sled.

polpeti-02666
Goveji tek!

Leave a Reply