Polpeti iz amaranta in paprike ob nasekljani solati

Poletni speštančki in razmrcvarjen plevel

 

Tvoje kraje je preplavila peklenska vročina, ti pa se v želji po ohladitvi poslužuješ skrajnih tehnik: noge pomakaš v vrč z ledom, limonada, s katero se nacejaš, je ena sama ledena kocka, vseh sedem ventilatorjev, kar jih premore tvoje gospodinjstvo, pa je uperjenih vate.

amarant polpeti-4
Za take dni imava zate prav prefrigan recept: mehki in aromatični polpetki iz amaranta, v katerih se skrivajo popečene paprike, poleg njih pa instant ohladitev – hitra nasekljana solata.

amarant polpeti-7
Polpeti presenečajo z/s:
200 g amaranta
2 paprikama
1 jajcem
2 strokoma česna
3 žlice parmezana
poprom, soljo in baziliko

Solatka ti ponuja:
1 majhno glavo zelene solate
3 paradižnike
1 kumaro
1 papriko
1 žlico gorčice
sok pol limone
olivno olje
sol

Polpetki

amarant polpeti-1
Najprej obrni ventilatorje proti kuhinji in si obriši pot, nato pa veselo na kuho.
Amarant splakni pod tekočo vodo in stresi v kastrolo. Ta okusna mivka se kuha v razmerju 1:2, zato jo zalij z dvojno količino vode, posoli in kuhaj 20 minut, da posrka vso vodo.

amarant polpeti-10
Medtem, ko se amarant opija, poskrbi za pisani papriki. Česen nasekljaj, papriki pa nareži na kocke. Na žlici olja popraži česen, da zadiši, nato pa dodaj neučakano papriko. Praži in cmari, dokler se malce ne zmehča.

amarant polpeti-8
Ob kuhariji se je temperatura v kuhinji še dvignila, zato se potolaži z ledeno kocko, ki si jo vržeš za ovratnik.
Amarant stresi v posodo, čezenj zalučaj popražene paprike, zraven ubij jajce in frcni parmezan. Kupček razveseli s ščepcem bazilike, žličko soli in malce popra, nato pa vsebino posode temeljito premešaj s kuhalnico.
Iz mase z rokami oblikuj polpetke in jih razporedi po pekaču, obdanem s papirjem za peko.
Sedaj nastopi preizkušanje tvojih meja – vročini se upri s segretjem pečice na 200 stopinj. Z zadnjimi močmi peci polpete najprej 12 minut na eni strani, nato jih obrni in peci še 5 minut.

amarant polpeti-9
Hitro ugasni pečico in prični z zbijanjem telesne temperature s pomočjo ledenega piva/limonade.
Polpetki le še čakajo na svežo prijateljico – nasekljano solato.

amarant polpeti-5

Nasekljana solatka

amarant polpeti-2
Priprava nasekljane solate je že skorajda otročje lahka. Najprej vso potrebno zelenjavo umij, olupi, očisti ali izdolbi. Eno za drugo nato položi na desko in po njej divje tolči z nožem, dokler ni primerno razmrcvarjena. Ko so kosi solate približno enake velikosti, jih vrzi v skledo, nato pa zalij s sokom pol limone in dodaj žlico gorčice. Solatko le še posoli, dodaj olje po želji in dobro premešaj.

amarant polpeti-11
Priprave je konec! Po najhitrejši poti spokaj iz pregrete kuhinje in se s pojedino pod roko zateči v najbolj hladen kotiček, kar ga premore tvoj dom.

amarant polpeti-6
Ob hrustljanju in čmokanju hitro pozabiš, da je zunaj kot v savni, lahkost obroka pa je kot nalašč za visoke temperature.

amarant polpeti-3
Lahek tek!

Leave a Reply