Pistacijeva torta z belo čokolado in marcipanom

Divja vrtnica

 

Legenda pravi, da je srca deklet po Benetkah redno trl prefrigan in nepremostljivo privlačen fante Valentino. Njegov srce-uničevalni pohod pa se je nenadoma končal, ko je 14.2. zagledal Roso, lepotico žametnih rdečih las, ki je ležerno priplula mimo njega. V tistem trenutku je vedel, da brez nje ne bo nikoli sit. Kljub teku, plavanju in podobnem bezljanju Valentino Rose ni nikdar ujel. Za vedno je odčofotala iz njegovega življenja. V neizmerni žalosti je spekel torto in jo posvetil skrivnostni lepotici.


Njegova nesreča pa je naša radost, saj smo bogatejši za torto, ki že z izgledom ukrade dih, okus pa vzame še tisto sape, kar je je ostalo. Sočen pistacijev biskvit, nežna krema z belo čokolado in jedro iz marcipana sestavljajo tortico, ki se imenitno poda zapeljivim pogledom.


V biskvit je natlačeno:
100 g oluščenih nesoljenih pistacij
3 jajca
60 g sladkorja
3 žlice mleka
1 vanilin sladkor
2 žlici koruznega škroba (Gustin)
1/2 žličke pecilnega praška
1 kapljica zelenega barvila (po želji)

Zapeljiva krema navdušuje z:
200 g bele čokolade
500 ml sladke smetane
4 lističi želatine
100 g marcipana

Markantno zunanjost dosežeš z:
250 ml sladke smetane
šopkom vrtnic

Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 18 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Pistacijo vrzi v kozico z vrelo vodo. Muči jo tri minute, nato pa odlij vrelo vodo in takoj zalij s hladno vodo. Tako blanširani pistaciji lažje odstraniš tanko rjavo kožico. Zelene oreške nagneti drgni in mencaj med prsti, da se slečejo. Golo pistacijo zasuj s sladkorjem in zmelji do finega.


Razbij jajca in loči rumenjake od beljakov. Rumenjake in vanilijev sladkor stepi do puhastega, nakar primešaš tri žlice mleka. Zmešaj škrob in pecilni prašek ter ju primešaj k rumenjakom, nato se zabavi pridruži še pistacija. Če želiš, da bo biskvit izrazito zelene barve, lahko vmešaš še (le eno!) kapljico zelenega barvila. Iz beljakov stepi čvrst sneg, ki ga s spatulo nežno primešaš k zeleni zmesi.
Potrebuješ dva biskvita, zato najprej speci prvo, nato pa še drugo polovico mase. Pečico nažgi na prijetnih 180 stopinj, vsak biskvit pa naj poskusi v njej zdržati 8-10 minut.


V kozico zlij 1 dl sladke smetane in v njej nad srednjim ognjem raztopi nalomljeno belo čokolado. Lističe želatine namoči v hladni vodi, jo ožemi in vrzi k čokoladni zmesi. Mešaj, da se popolnoma raztopi. Kozico odstavi in pusti, da se čokolada ohladi do mlačnega.
Preostalih 400 ml sladke smetane prebutaj do čvrstega. Ko je čokoladna zmes ohlajena, vanjo pljuskni in zmešaj malo stepene smetane. Zmes stresi k ostali stepeni smetani in s spatulo nežno mešaj do homogene strukture.
Marcipan vrzi na pult in ga enakomerno razvaljaj v krog z enakim premerom kot pekač.


Prvi zelen biskvit vrzi na podstavek za torte in ga namoči z mlekom, okoli njega pa zategni tortni obroč. Tega po notranji strani obdaj z acetatno folijo ali papirjem za peko. Na biskvit nanesi pol kreme, ki jo prekriješ z marcipanovim diskom. Skrivnost hitro zakrij z drugo polovico kreme, gradnjo pa zaključi z drugim biskvitom, ki ga prav tako namočiš.

Tako zloženo torto zarini v hladilnik in se od nje poslovi vsaj za 6 ur.


Za okus je poskrbljeno, zdaj moraš pa poskrbeti še za stas. Najprej stepi 250 ml smetane in z njo premaži celo torto. Za oster rob in ravne površine moraš paletni nož najprej segreti v vroči vodi in obrisati do suhega.
Zdaj pa dihjemajoči zaključek – celo torto obleci v vrtnične cvetne liste. Če imaš možnost uporabe lastnih (neškropljenih) vrtnic, lahko v smetano le porineš cvetne liste, kakršni so. Cvetne liste kupljenih vrtnic pa po spodnji strani premaži s stopljenim maslom in počakaj, da se ta strdi, nato pa z njimi okrasi torto.


Z vrtnicami obdana torta v hipu prevzame vso pozornost.


Z vpadljivo zunanjostjo ta predrzna torta vzbuja zanimanje, kaj se skriva v njej.


Ukraden kos razkrije harmonijo mehkobe pistacijevega biskvita, svilnate kreme iz bele čokolade in nepogrešljivega tona marcipana.


Valentinov tek!

Hu Hu
recipe image
Ime recepta
Pistacijeva torta z belo čokolado in marcipanom
Objavljeno
Povprečna ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

9 comments

  1. Monika says:

    Pozdravljeni. Danes si bom spekla torto, pa sem ugotovila, da nimam koruznega škroba. A se ga lahko nadomesti s čim drugim? Navadno moko?

    Lp in hvala

Leave a Reply