Piščančji trakovi na zelenjavnem trojčku in šampinjoni z rožmarinom

Pisana veselica

 

Vabiva te na kulinarično veselico, ki se bo odvijala v Spodnji Kuhinji pri Jedilnici, zabaval pa nas bo ansambel Šporget. Tradicionalno bodo veselico odprli židani piščančji trakovi, ki se bodo po kuhinjskem plesišču zavrteli z zelenjavno trojico – bučko, papriko in paradižnikom. Laskavi naslov častnih gostov pa pripada družinam Rožmarin in Šampinjon.

trojček-02555
Na divji bal vabiva:
500 g piščančjih prs
2 bučki
2 papriki
2 paradižnika
2 pesti šampinjonov
1 vejico rožmarina
1 žlico masla
2 žlici kisle smetane
začimbe (rdeča paprika, bazilika, rožmarin v prahu, šetraj, poper, sol)

Po začetnem govoru župana Noža so paprike in bučke že tako nasekljane, da kar ležijo po deski. Še dobro, da je ansambel Šporget v temu trenutku zažgal s skladbo ‘Vroč vok’, ki nakockano zelenjavo spravi na noge.

trojček-3055
Paradižnik si v glavo zareže velik ‘X’, nato pa podivjano skoči v vrelo vodo za pičlih 20 sekund. Naslednji trenutek se čisto prostaško sleče do golega, se naseklja in vrže k ostali zelenjavi. Ansambel Šporget še naprej skrbi za vroče plesišče, kamor se vsujejo še začimbe.

trojček-3059
Ko šporgetovci končno zaigrajo hit poletja – ‘Skoči na žar ponev’, se na plesišču pojavijo piščančji trakovi, povaljani v soli, popru in mleti rdeči papriki. Ti na vsaki strani plešejo po dve minuti, dokler niso lepo zapečeni.
Na pregreto plesišče skoči košček masla, kateremu se pridružijo Rožmarinovi in Šampinjonovi. Skupaj se mešajo in plešejo, pa tudi posolijo, dokler rodbina Šampinjon nima dovolj.

trojček-3051
Veselica je popolnoma uspela, saj se vonjave tega bala širijo v deveto vas! Trušč in vročina sta privabila kislo smetano, ki se povsod rada vtakne.

trojček-02546
Koncem dneva pa so vsi udeleženci povsem izmučeni ležali kar eden preko drugega.

trojček-02553
Veseli tek!

Leave a Reply