Piščančje-zelenjavni tacosi z rženimi tortiljami

Pisana mehiška fiesta

 

Hola, danes te vabiva, da se nama pridružiš pri ustvarjanju legendarnih tortilj, tokrat ne tako tradicionalnih okusov – čičerika, pira in rž.

mehiška-00792
Ker osamljene tortilje izgledajo bolj žalostno, jim moraš priskrbeti piščančje-zelenjavni razlog za veselje, seveda pa se napolnjene tortilje nikakor ne morejo izogniti valjanju v vrsti aromatičnih omak.

mehiška-00795
V 8-10 ploskih rženo-čičerikinih tortiljah je natlačeno:
280 g ržene moke
200 g čičerikine moke
250 ml tople vode
2 žlici olivnega olja
1 žlička soli

V 8-10 rženo-pirinih tortiljah je prisotno:
280 g ržene moke
200 g pirine moke
250 ml tople vode
2 žlici olivnega olja
1 žlička soli

Pisana pinjata v sebi skriva:
500 g piščančjih prs
2 manjši čebuli
3 paprike (zelena, rdeča, oranžna)
2 bučki
4 manjše paradižnike
2 žlici rdeče salse
1 žlico pekoče paprike
1 žlico sladke paprike
3 žlice paradižnikove mezge
čili v prahu
poper
sol

Na oddelku dodatkov in omak lahko najdeš:
rdečo salso
100 g ribane mocarele
2 žlici jogurta
1 žlico kisle smetane
1 avokado
česen v prahu
limono
sol

Tortiljska delavnica

mehiška-00714
Stopi bližje in si oglej, kako nastajajo ti daljni sorodniki palačink. Izpod tvojih prstov bodo namreč kar frčale tortilje dveh okusov – rženo-čičerikinega ter rženo-pirinega.
Sestavine za vsako izmed dveh okusov nameči skupaj in premešaj, dokler pred tabo ne ostaneta le še rženo-pirina…

mehiška-3172
… in bolj rumenkasta rženo-čičerikina kepa.

mehiška-3168
Obe kepi razdeli na 8 kroglic in vsako izmed njih razvaljaj na dobro pomokani površini, kolikor tanko je le mogoče.
Za izdelavo popolnoma okrogle tortilje uporabi pokrovko primerne velikosti. Iz ostankov po rezanju ti ostane mase še za tortiljo ali dve.

mehiška-3162
Ko ploske okrogle nekvašenčke veselo kupčkaš, jih ne pozabi dobro namokati, saj se v nasprotnem primeru iz čiste ljubezni sprimejo. še bolje bo, če jih pečeš sproti.

mehiška-00731
Manjka le še ena sestavina do končnega izdelka – vročina. Ponev močno segrej, vanjo kot frizbi zalučaj tortiljo in jo na vsaki strani peci približno 1 minuto, oziroma dokler ni lepo zapečena.
Tortilje že med peko shranjuj v pokriti posodi, da ohranijo vlago in s tem mehkobo ter prožnost.

mehiška-3180

Pisana pojedina

mehiška-00751
Mehiška hrana zaradi svoje pisanosti in veselega videza med ostalimi kuhinjami izstopa kot rejver med nunami, zato se potrudi, da pri nakupu izbereš zelenjavo v čim širši barvni paleti.
Pograbi paprike v zabavljaško zeleni, rjovečo rdeči in odštekano oranžni barvi ter jih splakni ter nareži na tanke paličice.
Čebuli olupi in nareži na tanke sombrere, bučki pa na drobno nakockaj.

mehiška-00758
Paradižnike moraš olupiti, kar dosežeš z blanširanjem. Na vrhu jim z nožem zareži X, nato jih previdno pljuskni v vrelo vodo za 20 sekund, nakar jih odrešiš kropa in pomočiš v hladno vodo.
Po tem temperaturno kontrastnem postopku paradižnike z lahkoto slečeš do golega. Nareži jih na kocke.

mehiška-00755
Segrej ogromno ponev, nato vanjo vlij 2 žlici olja in vtresi čebulne obročke.
Piščančja prsa (las yoshkas de pollo) nareži na kocke in jih pošlji v ponev k čebuli, ko ta postekleni.

mehiška-3150
Zdaj se prava fiesta šele začne! Na zabavo v ponvi so namreč vdrle tri šarene papriške sestre v spremstu očitno brezsramnega golega paradižnika. Izkoristi trenutek in dogajanje še bolj poživi z dvema žlicama rdeče salse, sladko papriko, pekočo papriko, čilijem v prahu, poprom in, seveda, soljo.
Ravno, ko se zazdi, da je vrhunec mehiškega žura že mimo, se po desetih minutah v ponev prikockajo že tradicionalno pozne bučke.
V sredino plesišča čmokni 3 žlice paradižnikove mezge, nato pa plesalce dobro premešaj in jih pusti, da uživajo v ritmu salse še nadaljnih 5-10 minut.

mehiška-3154

Spekter dodatkov in omak

mehiška-00769
Avokado olupi in izoščiči, nato pa ga v družbi soka četrt limone, ščepca soli in malce česna v prahu kruto električno sesekljaj v okusno kremo.

mehiška-3208
Hitro ‘belo salso’ pripraviš tako, da dve žlici jogurta zmešaš z žlico kisle smetane.
V dodatni posodici nakupčkaj še ribano mocarelo in rdečo salso, nato pa sleci predpasnik ter si obleci pončo, saj se bo zabava iz kuhinje preselila na jedilno mizo, afterparty okusov pa sledi v tvojih ustih!

mehiška-00781
Kakor sta bili zabavni izdelovalnica tortilj in epska zabava v ponvi, naj bo kratkočasna tudi požrtija.
Smisel mehiške pojedine je druženje in smeh ob sočni in pisani hrani.

mehiška-00786
Portret señore Tortille, ki se smeji s polnimi usti. Dama pa taka.

mehiška-00826
¡Buen provecho!

4 comments

  1. Špela says:

    Pred kratkim sem odkrila vajino ustvarjalnico okusov in moram reči, da sem navdušena! Od zdravih do pregrešno sladkih receptov – se najde za vsakega nekaj! Hkrati s hudomušnim humorjem, ki mi iskreno polepša dan, pa se še raje lotim packanja tudi v domači kuhinji. Tele tortilje pa bodo kmalu polnile želodčke… 🙂

    • midva says:

      Špela,
      zelo sva vesela tvoje pohvale, saj si izpostavila ravno tisto, k čemur teživa. Z igrivim humorjem prežeti recepti, ki vzpodbudijo k ustvarjanju nenavadnih jedi za vsak želodec.
      Podpora bralk, kot si ti, nama daje največji zagon!
      Hvala,
      Midva

Leave a Reply