Pirhanje

Zgrabi jajca v svoje roke

 

Lahko še toliko razpredamo o zvitih poticah, pikremu hrenu ter šunkah, natlačenih v testo, vendar vsi vemo, kaj predstavlja srž velike noči – pirhi.
Letos sva se odločila, da se ne lotiva klasičnega lišpanja kokošjih jajčk, temveč si priboriva cel kotaleči regiment iz gnezd različne perjadi.

jajca-5

Po dolgem in presentljivo težavnem nabiranju jajčk od Ankarana pa do Slovenskih Konjic, sva uspela nagrabiti prepeličje, kokošje (več vrst), račje, gosje ter nojevo jajce. Do popolne zbirke so nama manjkala le še puranja, emujeva ali celo galebja jajca.
Da nadomestiš eno kokošje jajce, moraš pomlatiti 5 prepeličjih jajčk, eno nojevo jajce pa je veliko za približno 20 kurjih. Trdo kuhana prepeličja jajčka lahko žvečiš že po borih 4 minutah, na nojevo pa moraš čakati kar 90-120 minut.

Ko želiš preveriti svežino svojih jajc, se lahko poslužiš več načinov:

 • Jajce položi v kozarec slane vode. Sveže se brez oklevanja potopi na dno, staro jajce pa v vodi plava. Takega zavrzi.
 • Če jajce brezčutno ubiješ, lahko svežino določiš glede na čvrstost beljaka in rumenjaka. Pri svežem jajcu je beljak strnjen in se oprijema rumenjaka, pri starem pa je voden in izgubi napetost.
 • Pri primernem shranjevanju bodo tvoja jajca uporabna tri tedne
 • jajca-3

  Z enim nojevim jajcem se lahko nabaše 10 jajceljubcev, zaradi frdamano dolgega kuhanja pa se največkrat znajde v slastni omleti. Račja jajca so tako po okusu kot vsebnosti nadvse podobna kokošjim, le malce večja so. Po drugi strani goske ležejo konkretno večja jajca kot putke, jedce pa razvajajo z velikim in kremnim rumenjakom.

  Uspelo nama je izbrskati tudi zeleno kokošje jajce, ki je bilo zaradi strahu pred holesterolom v preteklosti čisto po marketinško označeno kot brez holesterola. Resnica je, da različne pasme kokošk nosijo jajca različnih barv lupin – vsa pa imajo podobno vsebnost holesterola. Ker je vsebina jajca namenjena razvoju piščančka, ta pa za rast potrebuje holesterol, je marketinška trditev brez dvoma ovržena. Pri zelenih jajčkih gre le za pasmo kokoši araukana, ki se je očitno odločila, da leže že poštrihane pirhe.
  jajca-1

  Zaradi napačnih domnev in slabega razumevanja presnove holesterola, so bila v preteklosti jajca vseh vetrov nezasluženo označena kot škodljiva srcu in ožilju. Je že res, da je jajce bogato s holesterolom, vendar vsebuje tudi holin, ki prevzame nalogo topljenja holesterola in s tem spreminjanja v nenevarno obliko. Še več – po novih raziskavah naj bi jajca celo varovala srce in ožilje ter zavirala kronične vnetne procese. S stališča holesterola lahko brez težav pohrustaš najmanj eno jajce dnevno, ob uživanju vlaknin pa si lahko daš jajčnega duška.

  Pravzaprav je jajček povsem zasluženo označen kot popolno živilo – eno jajce vsebuje celo gmoto vitaminov, polno malho mineralov, gromozansko vsebnost beljakovin in še zvrhan kup drugih hranilnih snovi.

  Ali veš, kaj pomenijo oznake na jajcu?:
  z_jajca
  Vir: www.lokalno.si
   
  Kakovostna oznaka A na škatli nakazuje, da so jajčka sveža, oznaka B pa, da so nižjega razreda in namenjena industrijski predelavi.
  Črke S, M, L in XL pa predstavljajo njihove konfekcijske velikosti 😉

  jajca-2

  Jajcanje s prijatelji

  Našteta jajčka so zaradi različnih oblik in barv že sama po sebi zanimiva, zato sva jih za velikonočno vzdušje le malce polepila in jih strpala v košaro.

  jajca-7

  Vsa nestrpna sva se že veselila jajčne degustacije, na katero sva povabila tudi nekaj zagrizenih in lačnih prijateljev, saj sama nikakor ne bi zmogla požreti takega jajcastega zalogaja.

  pehtranova torta-1

  Ko smo se vsi zbrali na jajčni pojedini, je vso pozornost posrkalo gromozansko nojevo jajce, katerega sva poprej trdo skuhala. Ko se nam je dokončno uspelo prebiti čez skorajda keramično lupino, nas je pričakalo skorajda komično ogromno kuhano jajce.

  jajca-11

  Hiter poskus je pokazal, da se po okusu skorajda ne razlikuje od kokošjega.

  jajca-13

  Razkurili smo celo vrsto ponev in na njih na oko spekli vse ostale jajčne predstavnike. Kokošje, račje in prepeličje jajce so si po okusu nadvse podobna, zeleno kokošje jajce je imelo nenavaden priokus, krono pa prevzame gosje jajce. Okoli njega se je razvnela prava bitka vilic in kosov kruha, saj je velik, kremen, bogat in slasten rumenjak zasenčil ves jajčni vod, ki ga je obdajal.

  jajca-9

  Seveda pa je jajce moč užiti na vrsto drugih načinov. Ker gostje še niso imeli dovolj, sva jim pripravila nekaj drugačnih prigrizkov.

  jajca-10

  Sestavine, potrebne za štiri prav posebne jajčne dobrote:
  jajca
  slanina ali panceta
  toast
  paprika
  sir
  avokado
  sol
  poper

  Pečica se lahko izkaže za izjemnega pomočnika pri peki jajc. V navezi s pekačem za muffine lahko ustvariš prikupne omlete v muffinu, prepeličja jajčka v avokadu ali pa jajca v skodelici iz slanine ali pancete.
  Za jajčne muffine na drobno nasekljaj malo paprike in jo skupaj z začimbami in nastrganim sirom vmešaj v jajca. Dobljeno maso vlij v silikonske modelčke za muffine in postavi v pekač.
  Če ti tekne avokado, ga olupi in presekaj na pol, jamica, ki ostane po odstranitvi koščice pa je idealna za eno prepeličje jajce. Posoli in popopraj ter položi v pekač.
  Slanina pomemben kulinarični sopotnik jajcem, zato jo brž porini ob odprtino pekača za muffine, v tako dobljeno košarico pa ubij jajce, katerega posoliš in zasuješ s poprom.

  jajca-14

  Tako lepo opremljen pekač vrzi v pečico, razbeljeno na 180 stopinj. Peke je konec, ko so jajčka zakrknjena.

  jajca-12

  Za hitro in zabavno alternativo jajcu na uč v kos toasta izreži odprtino, ga položi na ponev in v odprtino ubij jajce. Namesto toasta lahko uporabiš kolešček paprike.

  g4333

  Ko smo pojedli še zadnji košček beljaka in pomazali sleherno kapljico rumenjaka, smo sklenili pakt, da vsaj en teden nočemo niti slišati o jajcih.

  jajca-4

  Anti-jajčni načrt se je povsem sfižil, ko sva zagledala zajca, ki spet prinaša svoja jajca.

  jajca-8
  Do jajc!

  Leave a Reply