Pijano jesensko sadje z mascarpone kremo in ajdovim drobljencem z orehi

Omamno dobro

 

Martinovo se bliža, kar pomeni, da bo vino zopet teklo v potokih. En tak potoček je že zdaj pricurljal k nama v kuhinjo in brez dovoljenja zalil hruške, jabolka in kutine. Kaj kmalu je bilo presneto sadje pijano, zato sva ga poskusila strezniti z mascarpone kremo in ajdovim drobljencem z orehi.

sadje v vinu-5

Pred ta omamni izziv sva postavljena kot člana kulinaričnega kluba KuhaM, katerega upravlja Mercator. Pričujoči recept spada pod projekt Festival vin/Martinovo.

KuhaM

Rimski filozof Seneka je rekel: “pijanost je prostovoljna norost”. Pričujoča sladica ni ravno prostovoljno pijana, je pa noro dobra.

sadje v vinu-4

V abstinenčni kremi se skriva:
200 g mascarpone
pol stroka vanilije
2 žlici sladkorja v prahu
2 žlici limoninega soka

Kmečki drobljenec vsebuje:
40 g orehov
100 g ajdove moke
60 g masla
zamašek ruma

Bando nažganih nepridipravov sestavlja:
hruške (midva sva opila 2 hruški)
jabolka (pri nama je bilo nažgano le eno jabolko)
kutina (vrtelo se je eni kutini)
3 dl rdečega vina (midva sva uporabila cabernet sauvignon)
3 žlice sladkorja v prahu
1 vanilin sladkor
1 žlička cimeta
0,5 žlice mletih klinčkov
limonina lupinica

sadje v vinu-1

Najprej si natoči kozarec rujnega, nato pa prični s pripravo drobljenca. Hladno maslo, nasekljane orehe, zamašek ruma in ajdovo moko premešaj ter nadrobi na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečico ogrej na 180 stopinj in jo za 10 minut zamoti z drobljencem.

sadje v vinu-7

Vso zabave željno sadje olupi in nareži na krhlje ter postavi v globok pekač. Prelij jih z vinom, nato pa posuj s sladkorjem, cimetom in klinčki ter po njih naribaj limonino lupinico. Dišečo zmešnjavo v pekaču dobro premešaj. Da sadje ne bo pijančevalo vsem na očeh, ga prekrij s folijo in strpaj v pečico, ki je že od prej razkurjena do 180 stopinj. Sadje cmari 30-40 minut, odvisno od tega, kako čvrstega želiš, vsake toliko pa ga premešaj.
Ko sadje končno pride iz kuhinjske savne, ni več pijano, saj je ves alkohol izhlapel.

sadje v vinu-8

Priprava kreme je smešno preprosta: mascarpone zmešaj s semeni polovice stroka vanilije, sladkorjem v prahu in limoninim sokom. To je vse.

sadje v vinu-6

Od vseh hlapov, ki se zadržujejo v kuhinji, je na koncu postrežba otežena. Ko se ti ne vrti več in se prenehaš hihitati, na krožnik postavi še vroče sadje z vinsko omako, na njih postavi kepo kreme, vse skupaj pa prefrcaj z drobljencem.

sadje v vinu-3

Sladkoba in praznična aroma sadja se odlično povežeta z nežno kremo, žlahten objem pa zaključi fenomenalni duo orehov in ajde v hrustljavem drobljencu.

sadje v vinu-2
Vinjen tek!

Leave a Reply