Pica palčke iz kamutove moke

Vitke zavite kraljice zabav

 

Poletje je sopomenka za zabave, saj ga tvorijo dolgi dnevi in vroče noči, podkrepljeni s primerno jedačo. Kot vedno so najboljše kulinarične zabave odvijajo na zloglasnem otoku Ipica.
Nocoj je v diskoteki Spice na tem legendarnem otoku še posebej divje, saj za mikserjem stojijo DJ-ji, kot so: DJ Testo, Valentino Salami in Tunek.

kamut-04247
Prav vsem poplesajočim v disko kotlu pa je zastala para, ko so se na plesališče prikotalile vitke in lepo zaobljene pica palčke iz kamutove moke. Eksotične dame so v hipu postale hit večera.

kamut-04323
Divjo odpravo so podprli na kmetiji Klepec in nama v roke porinili party paket, ki vključuje polnozrnato kamutovo moko, domačo polento, polnozrnato ajdovo moko in ješprenj. Zaradi raznolike vsebine sva čisto pobezljala in se nemudoma odpravila v kuhinjo. Danes je na vrsti njihova kamutova moka, ki povsem očara z polnejšim okusom, kot sva navajena. Veselo odklikaj na www.kmetijaklepec.si in se na lastne brbončice prepričaj, kako navduši sveže zmleta moka.

Skrivnostne palčke privlačijo poglede zaradi:
400 g polnozrnate kamutove moke (sveže zmleta na kmetiji Klepec)
1 vrečke suhega kvasa
3 žlic olivnega olja
100 ml paradižnikove mezge
bazilike
soli
sira in šunke po želji
zraven se priležejo različne pomake

kamut-04196

Kamut je starodavno žito, ki izhaja iz Egipta. Kamut je registrirana blagovna znamka, ki jo je leta 1990 registriralo podjetje v Montani v ZDA, njegovo pravo ime pa je pšenica khorasan. Njegova podolgovata in rjava zrna spominjajo na basmati riž. Odlikuje ga bogat oreškast in malce sladkast okus. Bogat je z beljakovinami (vsebuje jih približno 30% več kot pšenica) in vsebuje dobršno mero vitamina E, magnezija, cinka, fosforja in selena, je pa tudi bogat vir energije, saj vsebuje veliko kvalitetnih maščob.
Ob dobri beljakovinski sestavi ima kamut tudi visoko energijsko vsebnost, zato priporočava, da prilagodiš njegovo uživanje glede na telesno aktivnost.

Večer se prične s koktejlom: kamutovo moko in kvas premešaj, začini z žličko soli, pošpricaj z žlico olivnega olja in zalij z 2,5 dl tople vode.
Zatem na oder stopi DJ Testo, ki ti s poskočnim komadom pomaga pri gnetenju sestavin do homogene kepe.

kamut-3123
Kepo vrzi v topel kotiček, kjer naj vzhaja eno uro. Nikar se ne ustraši, če se ne napihne preveč – testo že po naravi bolj sramežljivo vzhaja. Povabi jo na plesišče, kjer jo povaljaš in obrežeš do pravokotnika. Odrezke prihrani!

kamut-04213
Polovico pravokotnika zelo na tanko premaži s paradižnikovo mezgo, jo posuj z baziliko in malce nastrganega sira. Če želiš, lahko vključiš tudi rezine šunke.
Testo prepogni tako, da namazano polovico pokriješ z drugo polovico, nato ga z nožem ali rezalnikom za pico nareži na centimeter široke trakove.

kamut-3137
Prej ti je po divjem rezanju na plesišču je ostalo nekaj odrezkov. Tudi njih lahko preoblikuješ v trakove ali posvaljkaš v paličice in povaljaš v malce sezama.
Pica trakove zavij okoli osi in postavi na pekač, obložen s papirjem za peko. Pridružijo se jim naj tudi sezamove palčke.
V tem trenutku DJ zavrti komad ‘220 stopinj’, ki za 15 minut spremeni diskoteko v pečico.

kamut-3149
Po koncu zabave pride gruča nežnih pica palčk iz diskoteke na plano.

kamut-04277
Na vrsti je afterparty – skakljanje po leseni deski in pomakanje v razne omakice.

kamut-04239
Party tek!

Leave a Reply