Pica palčke iz kamutove moke
Vitke zavite kraljice zabav
Poletje je sopomenka za zabave, saj ga tvorijo dolgi dnevi in vroče noči, podkrepljeni s primerno jedačo. Kot vedno so najboljše kulinarične zabave odvijajo na zloglasnem otoku Ipica.
Nocoj je v diskoteki Spice na tem legendarnem otoku še posebej divje, saj za mikserjem stojijo DJ-ji, kot so: DJ Testo, Valentino Salami in Tunek.
Prav vsem poplesajočim v disko kotlu pa je zastala para, ko so se na plesališče prikotalile vitke in lepo zaobljene pica palčke iz kamutove moke. Eksotične dame so v hipu postale hit večera.
Divjo odpravo so podprli na kmetiji Klepec in nama v roke porinili party paket, ki vključuje polnozrnato kamutovo moko, domačo polento, polnozrnato ajdovo moko in ješprenj. Zaradi raznolike vsebine sva čisto pobezljala in se nemudoma odpravila v kuhinjo. Danes je na vrsti njihova kamutova moka, ki povsem očara z polnejšim okusom, kot sva navajena. Veselo odklikaj na www.kmetijaklepec.si in se na lastne brbončice prepričaj, kako navduši sveže zmleta moka.
Skrivnostne palčke privlačijo poglede zaradi:
400 g polnozrnate kamutove moke (sveže zmleta na kmetiji Klepec)
1 vrečke suhega kvasa
3 žlic olivnega olja
100 ml paradižnikove mezge
bazilike
soli
sira in šunke po želji
zraven se priležejo različne pomake
Večer se prične s koktejlom: kamutovo moko in kvas premešaj, začini z žličko soli, pošpricaj z žlico olivnega olja in zalij z 2,5 dl tople vode.
Zatem na oder stopi DJ Testo, ki ti s poskočnim komadom pomaga pri gnetenju sestavin do homogene kepe.
Kepo vrzi v topel kotiček, kjer naj vzhaja eno uro. Nikar se ne ustraši, če se ne napihne preveč – testo že po naravi bolj sramežljivo vzhaja. Povabi jo na plesišče, kjer jo povaljaš in obrežeš do pravokotnika. Odrezke prihrani!
Polovico pravokotnika zelo na tanko premaži s paradižnikovo mezgo, jo posuj z baziliko in malce nastrganega sira. Če želiš, lahko vključiš tudi rezine šunke.
Testo prepogni tako, da namazano polovico pokriješ z drugo polovico, nato ga z nožem ali rezalnikom za pico nareži na centimeter široke trakove.
Prej ti je po divjem rezanju na plesišču je ostalo nekaj odrezkov. Tudi njih lahko preoblikuješ v trakove ali posvaljkaš v paličice in povaljaš v malce sezama.
Pica trakove zavij okoli osi in postavi na pekač, obložen s papirjem za peko. Pridružijo se jim naj tudi sezamove palčke.
V tem trenutku DJ zavrti komad ‘220 stopinj’, ki za 15 minut spremeni diskoteko v pečico.
Po koncu zabave pride gruča nežnih pica palčk iz diskoteke na plano.
Na vrsti je afterparty – skakljanje po leseni deski in pomakanje v razne omakice.