Pehtranovi razpokančki

Piškotki, ki pokajo od okusa

 

Vsake toliko pride dan, ko gre vse kot po maslu. Na vrsti je izdelava velikonočnih slaščic in prav nobena sestavina ti ne manjka! Elektrika je priklopljena, vsi gospodinjski aparati preverjeno delujejo, prav nič ne more iti narobe.


Seveda pa takoj pride do katastrofe. Medtem, ko se na polna usta režiš prismukjnenemu psičku, ki se ti mota pod nogami, ubogo smetano premlatiš do onemoglosti, dokler se ti popolnoma ne sesiri. Marsikdo bi “uničeno” smetano zavrgel in s tem naredil veliko napako. Nič ne bomo stran metali! Smetano klofaj še naprej, dokler iz nje ne nastane kremno maslo, le-tega pa hitro uporabi v krhkih in že nesramno okusnih pehtranovih razpokančkih.

Od odličnega okusa razpočeni piškotki vsebujejo:
120 g masla (iz 400 ml sladke smetane)
150 g sladkorja
1 jajce
280 g moke
1 zvrhana žlička pecilnega praška
2 žlici limoninega soka
2 žlici suhega pehtrana
Sladkor v prahu za povaljanje kroglic

Če nimaš masla, ga lahko kadarkoli narediš iz sladke smetane.
Sladko smetano vlij v posodo in jo mlati do onemoglosti. Najprej se bo spenila v stepeno smetano, nato bo upadla, na koncu pa se razdelila na tekočino in maslo. Slednjega daj v gazo in iz njega iztisni še zadnje kapljice tekočine. Ta tekočina se imenuje pinjenec in je odlična v drugih receptih, na primer v smutiju.

Maslo sobne temperature in sladkor električno zmešaj in jima dodaj jajce. Vse suhe sestavine naj se pomešajo med sabo, nakar jih vmešaš k mokrim. Dobljeno maso za 20 minut postavi v hladilnik.

Od mase odtrgaj majhno kepo in jo med dlanmi oblikuj v kroglico. Povaljaj jo po sladkorju v prahu in vrzi na pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponovi za preostanek mase.
Pekač porini v pečico, kjer naj pri 180 stopinjah čaka 8-10 minut, medtem pa ob omamnih pehtranovih vonjavah živčno postopaj naokoli.

Okus po naključju nastalih pehtranovih razpokančkov se kosa z najimenitnejšimi velikonočnimi jedmi.

Saj smo jih imeli že od samega začetka v planu, kajne?


Pehtranov tek!

20 comments

  1. Tanja says:

    Živijo, okus je božanski, ampak po obliki pa moji niso bili razpokančki, ampak podplatki :(. Kje sem ga “popehtranila”?

    Lp Tanja

  2. Darka Vagaja says:

    Mislim, da manjka podatek za sladkor za testo, tudi na sliki sta sladkor v prahu za posip in sladkor za v testo?

  3. Jerica says:

    Jaz sem delala po stari verziji in sem v maso dala sladkor v prahu…piškotki so prav tako uspeli in so vrhunski! 🙂 Grejo med moje priljubljene recepte!

  4. Maja says:

    Živijo! 🙂

    Evo, moram priznat da sem navdušena nad vajino kuho! Ker sem sama še “začetnica” me zanima peka – Ali so navedene stopinje v vajinih receptih za ventilatorsko pečico?

    Potem me zanima še to in sicer ali lahko uporabim kupljeno maslo in svež pehtran?

    Hvala in hooooop! 😀 :))

    • midva says:

      Zdravo Maja,
      Hvala <3. Midva uporabljava klasično pečico tako, da so vse stopinje v najinih receptih za klasične pečice. Seveda lahko uporabiš kupljeno maslo ter svež pehtran. Lp, Midva;)

      • Maja says:

        Hvala za odgovor Vidva! 🙂

        Jutri bom naredila 3 vajine recepte: potico mafinčke, šunko v testu in tele pehtranove cekinčke! 🙂

        Javim kako mi je šlo 😀

        LpM

  5. Didi says:

    Ravnokar naredila razpokančke in so res odlični! 😀 Popoldne poskusim še z vajino potratno potico. Lepe praznike!

Leave a Reply