Pehtranova kremna juha

Ali misliš, da je pehtran po juhi priplaval?

 

Pirhi, šunka, hren in potica predstavljajo marsikomu nostalgično kombinacijo, ki diši po preživljanju praznikov z družino. Naštetim se je s svojo markantno aromo pridružil tudi pehtran, ki običajno konča v potici. Problem s pehtranom je, da se vedno najde nekdo, ki pravi, da ga ne mara. Čas je, da črne ovce v družini spreobrneš in jim pehtran skriješ kar v juho!


Skovati moraš prebrisan načrt za popehtranje nejevernih sorodnikov, za kar predlagava nežno kremno juho, v kateri se poigravata sladkoba korenja in aroma pehtrana.


Sponzor recepta je Kotányi, obišči jih na njihovem Facebooku.

V juho spehtranaj:
1 zvrhano žlico sušenega pehtrana Kotányi
5 korenčkov
1 čebulo
0,5 l zelenjavne jušne osnove
5 žlic sladke smetane
1 žlico masla
sol in poper po okusu

Kot vsak pravi genialni načrt, se tudi tvoj prične s korenjem. Olupi ga in nareži na kolobarje. Čebulo nasekljaj in jo prepraži na žlici masla, nakar jo zasuješ z nakolobarjenim korenjem. Praži še par minut, medtem pa se zlobno nasmihaj.


V kastrolo s korenjem zlij jušno osnovo, ki ji dodaš odličen drobljeni pehtran Kotányi. Kuhaj na zmernem ognju, dokler se korenje ne zmehča, nato pa vsebino piskra s paličnim mešalnikom spasiraš do kremastega.
Dodaj sladko smetano, dobljeno župo pa posoli in popopraj po okusu. Če se ti zdi juha pregosta, dodaj še malo jušne osnove.


Obiski so se že obesili na zvonec, kar pomeni, da je nastopil trenutek resnice. Od zdaj naprej bo velika noč za vse v znamenju pehtrana!


Vsakemu družinskemu članu prijazno napolni zvrhan krožnik juhe, pri tem pa se ne pozabi hinavsko nasmihati. Prv vsi pričnejo nemudoma podivjano srkati in eden čez drugega hvaliti okus in teksturo juhe.
Zmagovalno se vržeš v stol, saj je načrt uspel. Pridruži se jim in tudi sebi natoči konkretno porcijo izjemne juhice.
Bivši protipehtranovci od zdaj ne bodo več kuhali velikonočne mule, ampak to rumenkasto župo.


Pehtranov tek!

Leave a Reply