Pečenica na gorčični čebuli z repinim pirejem

Zimska klasika malce drugače

 

Kot veli tradicija, se v hladnem obdobju mastimo s pečenicami, žganci in podobnimi slastnimi težkokategorniki. Žal pa te tovrstne pojedine praktično paralizirajo. Ko bi le obstajala lažja alternativa…

pecenice-4
V pomoč proti mrazu in konkretni prenažrtosti pogumno vskoči mehka gorčična čebula, katero varuje hrustljavo zapečena pečenica, podporo pa jima nudi odličen repin pire.

pecenice-3
V aromatičen pire je spasirano:
repa
šopek peteršilja
kisla smetana
sol

Nežna čebula s karakterjem vsebuje le:
2 čebuli
gorčico
sol
poper

Ogromno pozornosti na kmečkem krožniku pograbi pečenica, zato se potrudi, da si priskrbiš zares kvalitetno.

pecenice-1
Želeno količino repe olupi, nakockaj ter vrzi v lonec. Zalij jo z vodo in kuhaj do mehkega. Brž jo vrzi v sekljalnik, podmaži s konkretno žlico kisle smetane, posoli in jo pretvori v kremni pire.

pecenice-8
Čebulo olupi in jo ob neprostovoljnem cmeranju nareži na kolobarje. Z ihto jo frcni v ponev z žlico olja, kjer jo na srednjem ognju cmariš, dokler se malce ne zmehča. Za solze se ji maščuj z vmešanjem zajetne žlice kamniške gorčice. Za kazen dodaj še poper in sol po okusu.

pecenice-7
Pečenice so že povsem nestrpne in željne vroče kopeli. Prisluhni jim in jih pljuskni v lonec z vodo. Ko slednja zavre, privošči pečenicam še okoli 15 minut prijetnega kuhanja, takoj zatem pa jih pošlji v ponev z vročim oljem, kjer naj se valjajo, dokler nimajo lepo zapečene kožice.

pecenice-6
Vsi trije kmečki prišleki so naposled pripravljeni na okusno srečanje na krožniku.

pecenice-5
Že po nekaj trenutkih druženja je bilo pečenice povsod dosti. Nič čudnega, ko pa se je spajdašila s podivjano, a mehko čebulo ter z nežnim repinim pirejem.

pecenice-2
Lahkoten kmečki tek!

Leave a Reply