Pečeni flancati

Ne flancaj in raje zagrizi v flancat

 

Kulinarični del pustnega rajanja daje misliti, da je vse skupaj domišljen načrt oljarn. Praktično vso puhasto in s sladkorjem posuto pustno pecivo se predaja vročemu razvajanju v oljni kopeli.


Ubogi flancati pa ne marajo za mastno tunkanje, zato jih odreši oljnega slapa in jih raje zapri v razkurjeno pečico. Ne skrbi, s tem ne bodo prikrajšani za puhasto mehkobo ali sočno okusnost.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Priflancaj si:
1/2 lončka jogurta
50 g masla
280 g pirine moke
80 g sladkorja
1 jajce
1 žlica ruma
1/2 kocke svežega kvasa
1 dl mleka
1 ščepec soli

Najprej pripravi kvasec – mleko segrej do toplega in vanj vtresi sladkor in nadrobi kvas. Pusti, da zmes vzhaja, nakar jo vliješ v posodo, kjer že pridno čakajo moka, jogurt, jajce, stopljeno maslo, rum in sol. Vse sestavine dobro pregneti in če je testo premokro, dodaj še malo moke. Hlebček postavi na toplo, ga pokrij s kuhinjsko krpo in pusti 1 uro, da vzhaja.


Naduto napihnjeno testo spravi na realna tla in ga razvaljaj na enakomerno debelino. Iz njega izreži paralelograme, katerim napraviš po dve zarezi na sredini in tako dobiš zimzelene flancate. Nameči jih na papir za peko in zalučaj v pečico, razkurjeno na 200 stopinj. Čez 5-7 minut jih brž odreši savnanja.


Flancati so najboljši, ko so topli, zato še vroče posuj s sladkorjem, zraven pa ponudi različne pomake, kot sta marmelada brez sladkorja ali stopljena žlahtna čokolada.


Mehki, puhasti in polnega okusa se ti pogumni flancati odločno zoperstavijo oljnemu monopolu pustnega časa.


Flancast tek!

7 comments

Leave a Reply