Pečena jabolka, polnjena s skuto in mandlji

Sočne bombe, polne presenečenj

 

Ker si pretežno sebične sorte, imaš pred možem/cimro/kužkom navado skrivati svoje kulinarične dobrote. Nekega dne živahno namešaš odlično skuto z mandlji in jo pospraviš v najboljše skrivališče – jabolka. Da ti jih res ne bi kdo pojedel, jih potuhnjeno skriješ v pečico, katero za vsak slučaj še prižgeš.

jabolka-skuta-3
Kdo bi si mislil, da bodo kod plod tvojega spletkarjenja nastala aromatična in sočna polnjena jabolka, ki so že nesramno dobrega okusa, a vseeno fit?

jabolka skuta-4
Okrogli napolnjenčki skrivajo:
250 g albuminske skute
pest mandljev
2 žlici sladila SugarSweet 1:1 (ali 2 žlici sladkorja)
1 jajce
0,5 stroka vanilije
limono

Če želiš, lahko dodaš:
rozine in rum
med

Da se bo naštete sestavine dalo kam natlačiti, si priskrbi še 7 manjših jabolk.

jabolka skuta-1
Jabolka operi in jim s kuhinjskim skalpelom naredi lobotomijo. Z žlico jih izdolbi, a pazi, da ne koplješ pregloboko in dosežeš muho. Jabolka pokapaj z limono.

jabolka-skuta-9
Mandlje nameči v sekljalnik in jih zasuj z dvema žlicama sladkorja (ali SugarSweet 1:1), nato pa dodobra zmelji.

jabolka-skuta-7
Vreščanje sekljalnika odganja morebitne lakotnike, zato se ga z veseljem poslužuješ. K mletim mandljem ubij jajce in si privošči dozo podivjanega mešanja. Naslednja je na vrsti albuminska skuta, katero spet kar v sekljalniku zmešaš z ostalimi sestavinami, nazadnje pa notri frcneš še semena polovice stroka vanilije in nastrgaš malo limonine lupinice.
Po zadnjem kriku malega strojčka je jabolčno polnilo nared.
V polovico mase lahko vmešaš še pest rozin, namočenih v rum.

jabolka-skuta-8
Votla jabolka postavi v pekač za muffine, nato v njih nežno natlači aromatično maso, katero hitro skriješ pod jabolčni pokrov. Ker se bodo jabolka pekla v pekaču za muffine, bo vsa tekočina lepo odtekla v luknje.
Pečico čisto potiho navij na 180 stopinj in vanjo previdno porini pekač. Pred tabo je 30-minutna straža pečice in odvračanje pozornosti z omamnih vonjav, ki se nevarno širijo iz kuhinje.

jabolka-skuta-10
Končno je napočil trenutek, ko lahko svoj žlahtni zaklad tudi zaužiješ, in to brez deljenja z ostalimi! Če želiš, lahko jabolka še preliješ z medom, postrežeš jih pa lahko v papirčkih za muffine.

jabolka-skuta-5
Tvojih načrtov pa na koncu ne prečrta nihče drug kot ti. S svojim glasnim čmokanjem in zadovoljnim brundanjem kmalu privabiš stampedo požrešnežev, ki so vedeli, da imaš nekaj za bregom.
S solzico v očeh jim vendarle ponudiš to bogato, a fit sladico.

jabolka skuta-2
Polnjen tek!

3 comments

  1. Metka says:

    Sem sprobala recept par dni nazaj (brez mandljev – ker jih nisem imela pri roki, namesto sladkorja pa sem uporabila med) in je bilo odlično! Vsi doma so bili navdušeni saj je recept popoln za jesen in tudi zdrav 🙂

Leave a Reply