Palačinke brez jajc z višnjevo-vanilijevim nadevom

Ni jajc, ni panike

 

Blaževa najljubša jed so palačinke in ker njegova sladkosnednost deluje po svojem urniku, se pogosto zgodi, da napade hladilnik, kateremu kritično primanjkujejo jajca. Če so trgovine zaprte ali pa ti pot do njih omejuje trdovratna lenoba, ti midva ponujava okusno rešitev za palačinke brez jajc!
Najbolj pa jih bodo veseli tisti, ki se uživanju jajc izogibajo.


V sploščenih krogih se skriva:
0,5 l mleka
2 žlici olja ali stopljenega masla
200 g moke
1 žlička pecilnega praška
2 žlici sladkorja
1 ščepec soli

V palačinke natlači:
300 g zamrznjenih višenj ali drugega zamrznjenega sadja
2 žlici vanilijevega pudinga
1 žlica sladkorja v prahu

Jajca imajo v klasičnih palačinkah več vlog, zato jih ni moč nadomestiti le z eno sestavino. Zagotavljanje strukture ob njihovi odsotnosti povsem prevzame moka, za rahlost in sočnost pa vskočita pecilni prašek in olje ali maslo.
Moko in pecilni prašek zmešaj, nakar ju streseš k ostalim sestavinam in pošteno zmešaš. Pri peki brezjajčnih palačink je temperatura ponve zelo pomembna – ta naj bo na srednji vrednosti. V ponev vlij maso, jo z nagibanjem razporedi po celotni površini in ko začnejo robovi rjaveti, palačinko obrni. Po pol minute peke na drugi strani je palačinka nared!

Če si res tako pozabljive sorte, da ostaneš brez jajc, se kaj hitro lahko zgodi, da nimaš pri roki niti namaza za palačinke. Nikar ne obupuj, temveč hitro v kozici pokuhaj zamrznjene višnje (ali drugo zamrznjeno sadje) in sladkor. V 1 dl hladne vode zmešaj puding in ga vmešaj k višnjam. Pokuhaj, da se zmes zgosti. Sveže pečene brezjajčne palačinke natlači z vanilijevo višnjevim nadevom in sladka gostija se lahko prične!


Kljub pozabljivosti in raztresenosti ti je uspelo pripalačinkati odlično poslastico. Zdaj pa jo brž pospravi, da ti jo kdo ne izmakne!


Brezjajčni tek!

One comment

Leave a Reply