Osvežilna jagodna torta z meto

Torta tete Mete

 

Prav vsem velikonočnim poslasticam je nekaj skupno – gre za pošteno obtežene jedi, ki te prikujejo k mizi. Običajno se po taki pojedini vsa družina za mizo le paralizirano gleda. Ni potrebno, da je temu tako – po tej osvežilni tortici se bodo sorodniki prej spokali domov!


Mehek biskvit navduši s svežino mete, med obema plastema pa se skrivata nežna jagodno-skutna in lahka jogurtova krema.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Metin biskvit se ponaša s/z:
3 jajci
60 g sladkorja v prahu
100 g kisle smetane
80 g pšenične bele moke
1 žličko pecilnega praška
1 šopkom nasekljane mete
10 žlicami mleka

Jagodno-skutna krema sestoji iz:
250 g jagod
250 g pasirane skute
200 ml sladke smetane
4 lističev želatine
sladkorja v prahu po okusu

Jogurtova krema navduši s/z:
170 g grškega jogurta Total
200 ml sladke smetane
150 g jogurtove smetane z jagodami
4 lističi želatine
sladkorjem v prahu po okusu

Da zagotoviš sočnost, se posluži mleka in jagodne marmelade, za obleko te torte pa si priskrbi še 250 ml sladke smetane in čokoladna jajčka.

Navedene sestavine tvorijo simpatično torto s premerom 18 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Zaradi velike noči imaš že poln kufer jajc, zato se jim maščuj in tri nemudoma razbij. Rumenjake ukradi beljakom in jih skupaj s sladkorjem tepi, dokler ne popenijo. Beljakom nikar ne prizanesi in jih premlati do čvrstega snega. K rumenjakom vrzi kislo smetano in nasekljano meto in jih pošteno zmešaj.


Moka in pecilni prašek se hinavsko združita v pakt, zato ju vmešaj k rumenjakovi zmesi, na koncu pa s spatulo vmešaj še potuhnjen sneg iz beljakov.
Dobljeno zmes razpolovi in vsak del vlij v namaščen pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko. Pečico nažgi na standardnih 180 stopinj in ji za 10 minut predaj prvi biskvit v varstvo. Postopek ponovi še za drug biskvit.


Jagode vrzi v kozico in jih skupaj z dvema žlicama sladkorja v prahu segrej do mehkega. S paličnim mešalnikom jih spasiraj, nato pa jih pusti, da malce zadihajo in se ohladijo. Liste želatine natlači v kozarec in jih utopi v hladni vodi. Pasirane jagode zlij čez prav tako pasirano skuto in ju zmešaj. Želatino ožemi in raztopi nad nizkim ognjem, nakar jo električno zmešaš z jagodno-skutastjo zmesjo. Sladko smetano stepi do stepene smetane in jo s spatulo vmešaj k ostali zmešnjavi. Dobljeno poskusi in po želji sladkaj.


Prvi biskvit postavi v obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo ali papirjem za peko. Pošteno ga namoči z mlekom in premaži z jagodno marmelado, nato pa nanj enakomerno nanesi kremo. Poltorto zalučaj v hladilnik, da se krema učvrsti.

Za drugo kremo nežno pograbi posodo in vanjo čofni grški jogurt in jogurtovo smetano z jagodami. Brž ju zmešaj in v njiju električno vmiksaj še želatino, pripravljeno po prej opisanem postopku. Prebutaj sladko smetano in jo s spatulo nežno vmešaj k jogurtovi zmesi. Dobljeno maso previdno premaži čez prvo kremo in jo hitro prekrij z drugim biskvitom, ki ne uide namakanju z mlekom.


Na vrsti je tradicionalno vsaj 6-urno čakanje na torto, medtem ko ona v hladilniku nonšalantno drema. Ko princeso končno zbudiš iz lepotnega spanja, jo hitro napudraj z 2,5 dl sladke smetane, ozaljšaj pa z lističi mete in jajčki.


Čeprav je za tabo cel kup velikonočnih dobrot, se za kos tele prefijene torte vedno najde prostor!


Metin tek!

5 comments

 1. Nika♡ says:

  Živijo, zanima me kako lahko v Tortopretvorniku pretvorim sestavine za pekac,ki je okrogel za pekač,ki je kvadraten. In pa ali je ta torta primerna, da jo premažem z ganachejem ali pa oblečem v “tičino maso:.

  Hvala

  • midva says:

   Zdravo Nika!
   S tortopretvornikom tezko, ker ne omogoca pretvorbe iz ene oblike v drugo. Tortica pa je drugače primerna za oblečt v tičino maso. Lp, Midva;)

Leave a Reply